Back to top

Folyamatos innováció nélkül éhen marad a világ

„Elengedhetetlen a fejlődéshez az innováció, amelyet a kutatási eredmények alapoznak meg, legyen szó új fajtákról vagy friss technológiáról.” - mondja Michael Keller, a Nemzetközi Vetőmag Szövetség főtitkára.

– Mekkora növekedés ért el a nemzetközi vetőmag-kereskedelem?

– A globális vetőmagpiac 1994 óta két és félszeresére, míg a nemzetközi vetőmag-kereskedelem hétszeresére növekedett. A nemzetközi vetőmag-kereskedelem mértéke éves szinten meghaladja a huszonkétmilliárd dollárt, a húzótermékeket a hibrid kukoricák és a nagy értékű zöldség vetőmagok jelentik. Meghatározók a piacon a paradicsom, paprika, káposzta- és hagymafélék magjai, illetve a búza, a rizs és a szója is. Egyébként a világ vetőmag előállításának az értéke évente ötvenmilliárd dollárra tehető.

– Egyre nagyobb az igény az élelmiszer-termelés növelésére.

– Éppen ezért gondoljuk azt, hogy a vetőmagpiac, illetve a -kereskedelem bővül majd az elkövetkezendő években is a világon. Persze, a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás behatárolja a vetőmaghozamokat, és olykor megkeseríti a mezőgazdaságban dolgozók életét, például Dél-Afrikában a vízhiány, az aszály.

– Hogyan lehet a vetőmagtermesztésben még jobb eredményeket elérni?

– A kulcs: az innováció. Jó látni azt, hogy az ágazatban számos cég bevétele tíz, tizenöt, akár húsz százalékát innovációra, újítások megteremtésére költi évente. Elengedhetetlen a fejlődéshez az innováció, amelyet a kutatási eredmények alapoznak meg, legyen szó új fajtákról vagy friss technológiáról. Az az optimális, ha a kutatási tevékenységben az állam is számottevő szerepet vállal.

 

Forrás: 
Magyar Hírlap

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A gazdák már készülhetnek az őszi kalászosok vetésére

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Megszűnik a hőség és csapadék is öntözi a talajokat

Az utóbbi napok forró, száraz időjárása megviseli a szántóföldeken és a gyümölcsösökben dolgozókat, de a hőségben az állatok és növények is fokozott gondoskodást igényelnek.

A komlótermesztés újraindítását támogatással ösztönzik

Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet.

Burgonya: még a jó ár sem motivál

A korábbi évekkel ellentétben – és más hazai burgonyabemutatókkal szemben – Gyulatanyán ezúttal óriási volt az érdeklődés. Legalább háromszázan vettek részt a tanácskozáson és a hozzá kapcsolódó szakmai mustrán.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.