Back to top

Nem változik a juh- és kecske ágazat támogatása

Megmaradhat 2020 után is a közös európai agrárpolitika rendszere, de kérdéses, hogy mekkora lesz a torta ránk eső része - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség küldöttgyűlésén. Ismertette, hogy a 2016-os 7,9 milliárd forintoshoz hasonló lesz a 2017-es, valamint a 2018-as támogatási keret is az ágazatban.

Megmaradhat 2020 után is a közös európai agrárpolitika rendszere, de kérdéses, hogy mekkora lesz a torta ránk eső része - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, egy Herceghalmon tartott szakágazati küldöttgyűlésen. Czerván György, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség küldöttgyűlésén elmondta: bár az uniós agrárpolitika keretei megmaradnak, valószínű, hogy a támogatások csökkennek, mivel minden befizető arra törekedett, hogy kisebb legyen a közösbe általa befizetett összeg. Hozzátette: hatással lesz még a közös agrárpolitikára az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból és a migráció hatásainak finanszírozása is, mivel annak költségeit nemcsak az egyes tagállamok, hanem a közös büdzsé is állja.

Az államtitkár előadásában kitért arra, hogy európai viszonylatban az ágazatban nem volt nagyobb változás. Továbbra is négy ország tenyészti a juhok és kecskék háromnegyed részét. Magyarországnak 1,1 százalék az ágazati részesedése, az itt tenyésztett juhokat és kecskéket jórészt exportálják, mivel a magyarországi juh- és kecskehús fogyasztás nagyon kicsi. A magyarországi bárányok mintegy 80 százalékát Olaszország vásárolja fel – fűzte hozzá Czerván György.

Az államtitkár kifejtette: sajnos, a fiatalok körében csökken a juh- és kecskehús fogyasztása, amit termékfejlesztésekkel és marketinggel kell ellensúlyozni, valamint új piacokat kell keresni. Új, illetve nagyobb piac lehet Görögország, az arab térség és a távol-keleti országok, főként Kína.

A támogatások alakulásával kapcsolatban elmondta, hogy a 2016-os 7,9 milliárd forint kerethez hasonló lesz a 2017-es, valamint a 2018-as is. Hozzátette, hogy 2011 óta a szektorba 55,5 milliárd forint kedvezményes hitelt helyeztek ki. Czerván György a tenyésztés szervezési támogatásának alakulásáról elmondta, míg erre 2010-ben 750 millió forint volt, 2017-ben már 1,3 milliárd forint.

Megemlítette, előbb-utóbb megvalósulhat az is, hogy a szektor termékeinek az áfája 5 százalékra csökkenjen, mivel a magyar gazdaság teljesítménye ezt lehetővé fogja tenni. Az ágazat helyzetét bemutató előadása után Czerván György mintatelep címeket adott át.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Videósorozattal is segíti a NAK a pályázati források sikeres lehívását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara videósorozatot indított, amely a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeit mutatja be. A tájékoztatók sok tízezer gazdálkodónak segítenek abban, hogy sikeresen hozzájussanak a jelentős mértékű forrásokhoz.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.