Back to top

Méhkaviár - megkóstolná?

A méhészek, kiszerelők számára sem elhanyagolható az új termékek fejlesztése, bevezetése. Egy osztrák méhész újszerű felhasználási lehetőséget talált a varroa elleni védekezés "melléktermékének". Vevői mindenesetre már vannak a piacokon és a kistermelői értékesítésre specializálódott boltokban.

Eddig kihasználatlan terméklehetőséget ragadott meg egy Steyr melletti természetvédelmi területen tevékenykedő osztrák méhész. Herelárvákból „méhkaviárt” készít. Ez a termék egyelőre csak mellékterméke a méhészetének, hiszen főleg a terület adta mézeket értékesíti.

Mivel a varroa atka elleni védekezést részben biológiai módon végzi, vagyis a herefiasítást kivágja, kivillázza, a magas fehérjetartalmú herelárvák hasznosítása számára magától értetődő volt. Arra gondolt, hogy nem tyúkokkal, halakkal eteti fel ezeket, hanem emberi táplálkozásra kínálja fel. Már csak azt kellett kitalálnia, hogy milyen formában kerüljön a herelárva az asztalra.

Az elnevezés, a recept mellett természetesen ebben az esetben is meghatározó volt. Így született a „Bienenkaviar” vagyis a „Méhkaviár” név, mely titokzatos és ínyencséget sejtet az arra nyitottak számára.

A viaszt a lárváktól speciális módszerével választja szét, melyet szakmai titokként kezel. Tapasztalata szerint a legalkalmasabbak a méhkaviár készítésére a 15-20 napos lárvák. ezeket megfőzi és sóval olajjal kikeveri, majd 50 grammos kiszerelésben árulja.

Termékeit a piacokon kívül egy kistermelőket támogató áruházláncban kínálja eladásra.

Heresejtek méhekkel
Heresejtek méhekkel
Fotó: Hevesi Mihály
Míg a rovarok, rovarlárvák emberi fogyasztása Afrika, Ázsia számos vidékén a mindennapokhoz tartozik, addig Európában az emberek idegenkednek ettől. David Priller méhész és a méhkaviár ötletgazdája szerint azonban ínyencek mindenhol vannak, és ezen kívül máris központi téma az emberiség számára, hogy a hústermékeken kívül milyen más fehérjeforráshoz folyamodjon, hiszen ökológiai okoknál a fogva tarthatatlan, hogy pl. egy kiló marhahús létrehozására 1000 liter vizet pazaroljunk.

Mivel osztrák szomszédainknál egyéb "újabb" méhészeti termékek (kaptárlevegős ház) is sikerrel bevezetésre kerültek, érdemes figyelnünk a méhkaviár további pályafutására. Talán magyar méhészek, kiszerelők is látnak ebben fantáziát. Ha egyelőre széleskörű értékesítésre nem is számíthatunk, de talán vendégeinknek, vevőinknek felkínálhatjuk kóstolásra ezt a rendkívül sok és hasznos fehérjéket tartalmazó különlegességet. Növelve ezzel is méhészhírünket.

És ki tudja, a végén még rászoknak.

Forrás: 
Die Presse am Sonntag (2017.5.28)

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bőr- és fejbőrgombák ellen propolisztinktúra

A propoliszról szóló előző cikkünkben megtudhattuk, hogy miként használjuk a propoliszt emésztőszervi panaszok, reflux illetve gyomorfekély esetén. Most a propolisz tinktúra másik felhasználási lehetőségét mutatjuk be.

Üzleti és mezőgazdasági ismereteket tanulnak a gazdálkodó hölgyek

Elindult a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által kezdeményezett és a Magyar Női Unió szervezésében megvalósuló „TalentA Magyarorország-2021 Oktatási és támogatási program”, amely 24 női gazdálkodónak nyújt lehetőséget vezetői készségeik, üzleti és mezgazdasági ismereteik fejlesztésére.

A méhviasz és a lép: avagy "mérnökök-e" a méhek?

Hogyan keletkezik a méhviasz? Mitől olyan pontos a méhsejt? Mérnöki képeséggel rendelkeznek-e a méhek?

Több mint 22 ezer aláírás a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében indított kezdeményezéshez

Több mint 22 ezer aláírást adtak le a szervezők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében indított európai polgári kezdeményezéshez - közölte az NVI az MTI-vel.

Az igazi méz érték, védeni kell – Válságban az európai méhészek

Európa-szerte vegyes képet mutat az idei méztermelés. A legtöbb országból kétségbeejtő statisztikák érkeztek. A természeti katasztrófák és a klímaváltozás mindenütt megnehezítette a méhészek dolgát. A megélhetésükért küzdő ágazati szereplőket a kétes eredetű mézek elterjedése is sújtja. A nemzeti méhészeti egyesületek képviselői Németországban találkoztak, hogy megvitassák az ágazat jövőjét.

Különleges agrárerdészeti kísérlet folyik kongóban - klímavédelem és megélhetés egyben

Különleges és fontos kísérletek zajlanak a kongói esőerdőben: az a cél, hogy lassítsák a klímaváltozás hatásait, megőrizzék a biológiai sokféleséget, és még az ott élők is profitálhassanak mindebből.

Propolisztinktúra emésztőszervi fertőzésekre, gyomorfekélyre

A propolisztinktúra remekül használható emésztőszervi fertőzések, gyomorfekély ellen, melynek az egyre sűrűbben jelentkező reflux lehet az egyik jele. A propoliszról kimutatták ugyanis, hogy jelentősen csökkenti a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktériumot.

Extrém méhészkedés a sziklafalon - 700 kaptár egymás hegyén-hátán

Több mint 700 méhkaptár sorakozik egymás felett egy kínai nemzeti park sziklafalán. A méhészek helyben gyűjtik be a mézet és gondoskodnak a méhekről, így falba vájt mélyedésekbe kapaszkodva a kaptárakat lépcsőként használva kell megmászniuk a meredek méhészetet.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Mézes méregtelenítő masszázs

Ebben a masszázstechnikában kizárólag mézet használunk olajok nélkül, melyet tenyerünk hullámzó mozdulataival masszírozunk bele a bőrbe.