0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Méhkaviár – megkóstolná?

A méhészek, kiszerelők számára sem elhanyagolható az új termékek fejlesztése, bevezetése. Egy osztrák méhész újszerű felhasználási lehetőséget talált a varroa elleni védekezés "melléktermékének". Vevői mindenesetre már vannak a piacokon és a kistermelői értékesítésre specializálódott boltokban.

Eddig kihasználatlan terméklehetőséget ragadott meg egy Steyr melletti természetvédelmi területen tevékenykedő osztrák méhész. Herelárvákból „méhkaviárt” készít. Ez a termék egyelőre csak mellékterméke a méhészetének, hiszen főleg a terület adta mézeket értékesíti.

Mivel a varroa atka elleni védekezést részben biológiai módon végzi, vagyis a herefiasítást kivágja, kivillázza, a magas fehérjetartalmú herelárvák hasznosítása számára magától értetődő volt. Arra gondolt, hogy nem tyúkokkal, halakkal eteti fel ezeket, hanem emberi táplálkozásra kínálja fel. Már csak azt kellett kitalálnia, hogy milyen formában kerüljön a herelárva az asztalra.

Az elnevezés, a recept mellett természetesen ebben az esetben is meghatározó volt. Így született a „Bienenkaviar” vagyis a „Méhkaviár” név, mely titokzatos és ínyencséget sejtet az arra nyitottak számára.

A viaszt a lárváktól speciális módszerével választja szét, melyet szakmai titokként kezel. Tapasztalata szerint a legalkalmasabbak a méhkaviár készítésére a 15-20 napos lárvák. ezeket megfőzi és sóval olajjal kikeveri, majd 50 grammos kiszerelésben árulja.

Termékeit a piacokon kívül egy kistermelőket támogató áruházláncban kínálja eladásra.

Míg a rovarok, rovarlárvák emberi fogyasztása Afrika, Ázsia számos vidékén a mindennapokhoz tartozik, addig Európában az emberek idegenkednek ettől. David Priller méhész és a méhkaviár ötletgazdája szerint azonban ínyencek mindenhol vannak, és ezen kívül máris központi téma az emberiség számára, hogy a hústermékeken kívül milyen más fehérjeforráshoz folyamodjon, hiszen ökológiai okoknál a fogva tarthatatlan, hogy pl. egy kiló marhahús létrehozására 1000 liter vizet pazaroljunk.

Mivel osztrák szomszédainknál egyéb „újabb” méhészeti termékek (kaptárlevegős ház) is sikerrel bevezetésre kerültek, érdemes figyelnünk a méhkaviár további pályafutására. Talán magyar méhészek, kiszerelők is látnak ebben fantáziát. Ha egyelőre széleskörű értékesítésre nem is számíthatunk, de talán vendégeinknek, vevőinknek felkínálhatjuk kóstolásra ezt a rendkívül sok és hasznos fehérjéket tartalmazó különlegességet. Növelve ezzel is méhészhírünket.

És ki tudja, a végén még rászoknak.

Forrás: Die Presse am Sonntag (2017.5.28)