Back to top

Pásztorkutyák versenyeztek a pünkösdi hétvégén

A pünkösdi hétvégén rendezték meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Salföld Majorban a Skobrák Ferenc Emlékversenyt, melynek során a vendégek a XX. Magyar Országos Terelő Bajnokság minősítő fordulóját, terelési képességvizsgát, valamint a pásztorkutyák munkaversenyét láthatták.

A kétnapos esemény félezer látogatót vonzott. A versenyen a magyar pásztorkutyák a major rackáit terelték, s az öt pásztorkutyafajta közül a komondor, a pumi és a mudi fajták klubkiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

Bemutató Salföldön. A jó ösztönű pásztorkutya egyben tartja az állatokat
Bemutató Salföldön. A jó ösztönű pásztorkutya egyben tartja az állatokat
Fotó: Nagy Lajos

- A szombati versenyre tizenegy kutyát neveztek be, mód nyílt egy terelési képességvizsgára is, melynek során azok a pásztorkutyák ismerkedhettek meg egy nyájjal, akik korábban soha nem láttak még birkát. Ez egy érdekes mozzanat, hiszen ennek során derül ki, hogy a kutya milyen ösztönökkel rendelkezik, lehet-e ezekre építeni, megtanítható-e a terelésre - mondta el a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke, Keve Gábor, aki elmondta, vasárnap szintén lehetőség nyílt a terelési képességvizsgára. - Nem tudni, mi váltja ki az ösztönt a kutyákból, sokszor egy kiugró juh, az állatok szaga vagy a nyáj együttes mozgása, de ha ez bekövetkezik, onnantól a jó ösztönű pásztorkutya egyben tartja az állatokat.

Az eseményt 15 éve rendezik meg a majorban, s harmadik éve viseli az egyesület egykori elnöke, Skobrák Ferenc nevét. Az emlékversenyt idén Kiss Gábor nyerte Nudli nevű mudi szukájával.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Biodiverz fővárost méhlegelőkkel és legeltetéssel

Sokak pusztán gazosnak vélik azokat a méhlegelőket, amelyeket a Főkert Zrt. először alakított ki Budapesten. A kezdeményezés célja a nyugat-európai mintán alapuló urbanizált terek ökológiai átalakítása. Erről adott tájékoztatást kiadónknak Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi vezetője.

1600 éves birkamúmia titkaira derült fény

1600 éves birkamúmia DNS-ét sikerült feltérképezni Írországi, iráni, német és osztrák genetikusok és régészek közreműködésével. A ritka lelet egy ősi iráni sóbányából, Chehrābād-ból került elő, ahol a speciális körülményeknek köszönhetően szokatlanul hosszú ideig őrződtek meg a lágyszövetek, és bennük az értékes genetikai anyag.

A pásztor

„Pásztor voltam, egy kirekesztett, aki mellett elhaladt az élet” – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Baromfi- és juhágazat: a takarmányár növekedésének hatásai

A baromfihizlalási ágazatban egy csirke előállítási ára tavasszal 127 forinttal kerül többe, mint tavaly, és a növekedés folyamatos. A juhágazat kissé könnyebb helyzetben van, legalábbis akkor, ha a gazdaság magának állítja elő a takarmányt. Azonban, ha nincs saját kaszáló, legelő, akkor bele se kezdjen senki a juhtartásba, hallottuk hazánknak ugyanezen táján egy gazdától.

Szuperkórokozók: láthatatlanok és halálosak

2019-ben harmincháromezren haltak meg Európában az antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt. A világon évente mintegy hétszázezerre tehető és folyamatosan nő az ilyen halálesetek száma.

Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a nyári hőség idején

A hőségben való boldogulás küzdelmes lehet, sokak számára nehezen elviselhető az erős napsugárzás, a magas páratartalom és a folyamatosan emelkedő hőmérséklet. Ha azonban a jelenlegi hőhullámot elviselhetetlennek találjuk, képzeljük csak el, hogy érezhetik magukat a háziállataink…

Kaposvár? Október eleje? KÁN Egyetemi Napok!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a kaposvári Pannon Lovasakadémia területén – jelentették be a rendezvényt beharangozó tájékoztatón. A magyar állattenyésztés már nagyon várt szakmai találkozója idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az egyetem intézeteit is megismerhetik a látogatók.

Komplex gazdaság saját vágóponttal

A vecsési Apró tanya a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség első árutermelő bemutató mintatelepe, de már a 2011-es minősítés előtt is gyakran megfordultak itt látogatók az ország és a világ számos szegletéből.

Új oltás a paratuberkolózis ellen

Az Agrárkutatási Szolgálat (ARS), az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) tudományos kutatóintézetének tudósai egy új kísérleti vakcinát fejlesztettek ki a szarvasmarhák számára a paratuberkolózis, vagy másnéven Johne-betegség ellen.