Back to top

Szent Iván éjjele után csak óvatosan a rajokkal!

Máig találgatjuk, hogy miért ér véget a méhek rajzása nyárközéppel, vagyis a hagyomány szerint a Nap diadalának éjjelével.  Bár előfordulhat rajzás ezután is, de az ilyen rajok nem a természetes szaporodási ösztön miatt, hanem valamilyen betegség, anyahiba, varroa fertőzöttség, éhezés vagy a méhész gondatlansága miatt távoznak a kaptárból.

Világosan emlékszem első rajbefogásomra nagyapám méhesében.  14-15 éves lehettem. Verőfényes napsütéses idő volt május végén.  Épp delet harangoztak, és a szilvafa tetejében egy óriási rajt pillantottam meg. Tátva maradt a szám a sűrű bogártömeg láttán. Azonnal nagyapámat kezdtem keresni.  

Ugyan nagyapám, mint a méhészek többsége, mindent megtett, hogy meggátolja a rajzást (kivéve az anyák szárnycsonkolását), de ennek ellenére előfordult az ő méhesében is, mint mindenkinél rajzás.

Nagyapámat nem találtam. Kénytelen voltam hát magam cselekedni. Egy kast kerítettem és egy hosszúnyelű villát, amit  épp az ilyen magasra szálló rajok elérésére tartogattunk.

Többször láttam, hogyan fogja be őket védőruházat nélkül. Citromfüvet téptem, amiből a méhes közelében mindig volt néhány tő, és bedörzsöltem vele a kast. A méhek citromfűhöz és gerániumhoz hasonló illatot bocsátanak ki rajzás közben. Ezzel jelzik egymásnak hollétüket, és többek között ezt az illatot követik, az anya illata, és a felderítő méhek hőjelzései mellett.

Először többnyire egy faágra szállnak, onnan pedig a felderítő méhek javaslatai alapján a rendelkezésre álló legmegfelelőbb új „lakásba”. (A rajzás minden részlete nagyon izgalmas,és érdekes megfigyelések születtek róla az utóbbi időben, erről újságunkban irtunk  és itt olvashatnak erről!)

Egy erőteljes ütéssel  megütöttem a felfordított villára tűzött kassal az ágat, úgy hogy a raj beleessen. Néhány percig tartanom kellett a kast, hogy a felzavart méhek is belerepüljenek.  Aztán a méheket egy üres kaptárba ráztam.

Mostanság másfél két nap múlva a befogott rajt 15-20 százalékos tejsavval permetezem meg varroagyérítés okán.

Mindig meglepődtem, hogy a raj befogásakor milyen szelídek a méhek, és legkisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy védekezzenek, vagy hogy támadjanak, pedig elég erőteljes ütések érik ilyenkor őket.  A nyárközép elött befogott rajokból nagyon szép családok lesznek, kiépítik a műlépeket, aztán a napraforgóról, késő őszi méhlegelőről akár jelentős mennyiségű mézet gyűjthetnek.

 

Méhraj egy faágon
Méhraj egy faágon
Fotó: Hevesi Mihály

 

Hagyományosan a nyárközepet Szent Iván napján ünnepeljük, a valóságban azonban a nyárközép június 21-én van, tehát néhány nappal korábban. Ekkor a leghosszabb a nappal, és legrövidebb az éjszaka.

Nyárközép után is lehetséges a rajzás, de az ilyen rajokat fogadjuk gyanúval, mert nagy valószínűséggel nem a természetes rajzási ösztön hajtja ki őket, hanem valamilyen betegségtől, rosszul elhelyezett kaptártól, netán atkáktól, éhezéstől. akarnak megszabadulni. Néhány napig figyeljük meg, hogyan viselkednek, ha azonnal elkezdik a lépek kiépítését, feltehetően egészséges rajjal van dolgunk.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

Patinás nevű méhésztalálkozók és -vásárok maradnak el

Idén több méhésztalálkozó és -vásár elmaradásáról számol be az Országos Magyar Méhész Egyesület legfrissebb közleményében. Öröm az ürömben, hogy két másik tavaszi találkozóra viszont sor kerül.

Miért és hogyan termeljünk propoliszt?

Kovács Dávid vagyok, 1992-ben születtem, és 2009 óta foglalkozom méhészkedéssel Nyírbogdányban, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egy csendes kis falujában. Édesapámmal, Kovács Róberttel egyszerre tanultunk meg méhészkedni.