Back to top

Önellátásra törekvő települések

Kunmadarason az önkormányzat beindította mentorprogramját, melynek keretében őshonos baromfikat helyez ki lakosokhoz. Karcagon a városgondnokság a közétkeztető konyhák részére több száz mázsa zöldséget termel meg éves szinten. Mindkét település törekszik a teljes önellátásra.

– A volt repülőtéren kialakított állattenyésztési telepünkön a több száz fős juhállomány mellé két éve a gyermekétkeztetési­ konyhánk önellátása érdekében, őshonos magyar ­baromfik vásárlására pályáztunk. 2015 decemberében értesítettek bennünket, hogy nyertünk tízmillió forintot erre. Egy épületet felújítottunk, több részre osztottuk, itt sikerült az állományt fajtánként elhelyezni.

Az induló ötszáz darabos tojótyúkállományba a kakasok is beleértendők, itt kezdődött az első gond, túl sok volt a kakas – sorolja ­Guba László, Kunmadaras polgármestere.

– Ahogy etettük az állományt, csak furcsálltuk, hogy nem tojnak rendesen ahogy a fiatal tojótyúkoknak kellene, s nagyon rossz a keltetőben a kikelési arány is – sorolja a településvezető, így szakembereink elkezdték az állomány frissítését a keltetésből. Ilyen körülmények között kellett eleget tennünk másik pályázati vállalásunknak: tíz családhoz kihelyezünk húsz-húsz általunk keltetett kiscsibét.

A családokat mi mentoráltuk, a csibék felneveléséhez megkapták az induló takarmányt, a többit ők biztosították. Mindenki lelkesen nevelte a csibéket. Vannak, akiknél tojótyúkként ott vannak most is az udvarukon, s voltak, akik felnevelés után levágták a tyúkokat. A program sikerességét bizonyítja, hogy idén újabb tíz család jelentkezett a csibenevelésre. Számukra folyamatosan biztosítjuk a keltetett csibéket.

A keltetés mellett, igény szerint a gyermekétkeztetési konyhának is viszünk tojást. A leselejtezett kakasokból civil szervezeteket támogattunk, a hétvégén tartottunk egy rendezvényt a művelődési házban, ahol ötven kakas került kondérba – ­mondja Guba László.


Karcagon is törekszenek a közétkeztetés teljes ellátására.

A városgondnokság kezelésében van 1,8 hektár kertészet, két hektár csemetekert, ötven négyzetméteres fűtött üvegház, tíz méhcsalád és ötszáz darabos tojótyúkállomány van. A zöldség és gyümölcstermesztésben huszonöt főt foglalkoztatnak.

– A közétkeztetésben résztvevő szociális otthont és a bölcsődét látjuk el alapanyaggal, s a megtermelt javak tíz százalékát a többi közétkeztetést biztosító vállalkozó felé értékesítjük – mondja Molnár Pál igazgató. – Emellett a Méntelepi úton lévő zártkertben önkormányzati területen ötszáz kettős hasznosítású tojótyúkot is gondozunk, augusztusban érkezik az új állomány.

A tojást a konyhák térítés ellenében vásárolhatják meg éppúgy, mint a mézet is, mert van egy tízcsaládos méhészetünk is, ahol a méhkaptárakat saját asztalos üzemünkben állítjuk elő, csak a speciális eszközöket vásároljuk meg – sorolja a szakember, aki elmondta, éves szinten több száz mázsa zöldség, gyümölcs kerül ki a kertből a konyhákra.

 

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Kiskerti permetezőgépek karbantartása

A kerti munkát segítő eszközök közül a permetezőgépek eléggé érzékenyek: pontos működést csak helyes és rendszeres karbantartás esetén várhatunk el.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.