Back to top

Most kell permetezni az almamoly második nemzedéke ellen

Az idén korán kezdett rajzani az almamoly, Bács-Kiskun megyében már április 18-án fogták az első hímeket, a második nemzedék ellen pedig most kell fölvenni a kesztyűt, hangzott el Jakabszálláson, a Tánczos László almaültetvényében rendezett növényvédelmi bemutatón.

Most kell permetezni az almamoly második nemzedéke ellen

Almamoly második nemzedéke
Fotó: Szigeti Tamás
Az idén korán kezdett rajzani az almamoly, Bács-Kiskun megyében már április 18-án fogták az első hímeket, egy héttel később naponta 40 almamolyt fogtak a feromoncsapdák, hangzott el Jakabszálláson, a Tánczos László almaültetvényében rendezett növényvédelmi bemutatón. Ennek megfelelően korán kellett védekezni ellenük, a második nemzedék ellen pedig most kell fölvenni a kesztyűt, figyelmeztetett Mező Gábor. Az országban sokfelé erősen rajzik a kártevő, ami ilyenkor az almán kívül a diót is megtámadja.

A Bayer kontakt kitinszintézis-gátló készítménye, az Alsystin a tojások és lárvák ellen vethető be, célszerű más hatásmódú szerekkel váltogatva használni és hosszú védekezési időszakra készülni, javasolta Gáspár Gergely területi képviselő. Ajánlott folyamatos fedettségben tartani a lombot és a gyümölcsöt, 2-4 kezeléssel.

A DuPont vezette be a leghatékonyabb almamoly elleni készítményt, a Coragent, aminek az engedélyezési vizsgálatai többek közt éppen Jakabszálláson is folytak, mondta el Hatala Ákos. Ezt a szert az első nemzedék ellen javasolják két alkalommal kijuttatni. A második nemzedék leküzdésére inkább a tojás- és lárvaölő Steward alkalmas. A hasznos élő szervezeteket kímélő szer UV- és hőstabil, jó esőálló, ezért megbízhatóbban működik a nyári melegben.

A Syngenta ajánlata a molyok első nemzedéke ellen az Insegar, amit sziromhullás után javasolt kijuttatni egyszeri nagyobb adagban, vagy kétszer féldózisban. Az almamoly második nemzedékét inkább a Voliam Targo készítménnyel irthatjuk ki, tanácsolta Tarczal Erik területi képviselő. A készítmény külön előnye, hogy egyben a nyáron fölszaporodó levél- és takácsatkák ellen is védekezhetünk vele.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Kedvezett a járvány a brit epernek

A koronavírus-járvány sok vállalkozásnak keresztbe tett, nem úgy, mint a brit epertermelőknek és -értékesítőknek: sokuk jelentősen több epret adott el idén eddig, mint tavaly, de az Egyesült Királyság egészét nézve is szép számmal emelkedtek a számok.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá.

Mit tegyünk a gyümölcsmolyok ellen?

A gyümölcsmolyok jelenleg is a gyümölcsfák: az alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva legelterjedtebb kártevői. A sodrómolyok népes, több mint 1000 fajt magába foglaló családjába tartoznak, nappali vagy alkonyati állatok. Jellemző tulajdonságuk, hogy a kifejlett lepkék nyugalmi helyzetben háztető alakban összecsukva tartják a szárnyaikat.

FruitVeB: átlagos lehet az idei zöldségtermés

Átlagos évre számít tavalyihoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Szigorodtak a Ralstonia solanacearum baktérium felszámolására tett intézkedések a vető- és áruburgonyában

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium 2019-ben – az előző évekhez képest – jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30%-kal több hatósági ellenőrzés - termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat - elvégzését rendelte el a Nébih.

Nagyon kevés alma és körte terem idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal szerényebb lehet a termés.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.