0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

S-QR kód védjeggyel látná el az élelmiszereket a kormány

A magyar emberek érdekeit védi a kormány húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterve, elősegítve az élelmiszerek minőségének javítását, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését - mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen.

Fazekas Sándor a község önkormányzata és a Derzsi Szabadidős Egyesület által szervezett 9. Kárásznapon fontosnak nevezte, hogy az élelmiszerek nagy részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból. Hozzátette: mindez további munkahelyeket teremt és segíti a gazdák megélhetését is. Azt szeretné elérni a kormány, hogy a magyar fogyasztók biztonságos, GMO-mentes, jó minőségű és egészséges élelmiszerekhez jussanak – mondta az agrártárca vezetője.

A kormány döntése értelmében egy komplex kampány indul, erősítve a minőségi termelés szabályozását – mondta a miniszter. Fontosnak nevezte egy olyan minősítési rendszer kialakítását, amely segíti az élelmiszerek közötti eligazodást. Bővítik és fejlesztik a hatósági szakértői munkát, az ellenőrzéseket, és támogatják az élelmiszerek megkülönböztetésére alkalmas önkéntesen alkalmazható eszközök, védjegyek elterjesztését – sorolta.

Szintén feladat az élelmiszerek S-QR kód védjegyének megtervezése és létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel lehessen információkat gyűjteni az élelmiszerekről – fűzte hozzá. A következő időszakban kampányt indítanak a vásárlók tájékozottságának növelésére. Ezt szóróanyagok, kiadványok és képzések szolgálják majd. Az iskolai oktatásban is szerepet kap az élelmiszerek megismerése – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a 2019-ig tartó „kampány” forrásigénye összesen mintegy kétmilliárd forint: 2017-ben 150 millió forintot, 2018-ban egymilliárd forintot, 2019-ben pedig több mint 700 millió forintot költenek erre. Hozzátette: néhány hónap múlva a munkának már jól látható eredményei lesznek. Az agrártárca vezetője szólt arról, hogy a magyar termékek arányát szeretnék tovább növelni a kiskereskedelmi forgalomban: míg 2010-ben ez 30 százalék volt, idén már 60 százalék.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda