A Vatikán Istentiszteleti és Szentségi Kongregációja körlevélben értesítette a püspököket, hogy a papok fordítsanak nagyobb figyelmet a kenyér és a bor minőségére. A körlevelet a Vatikáni Rádió tette közzé honlapján.
Az új szabályozás oka, hogy amíg korábban vallási közösségek nagy körültekintéssel maguk készítették az áldozati liturgiában használt bort és kenyeret, addig ma már ezeket a szupermarketekben és az interneten keresztül is be lehet szerezni.
A misebor kizárólag természetes eredetű, idegen összetevőktől mentes, tiszta és hibátlan szőlőbor lehet. Tilos kétes eredetű bort használni az Eukarisztiában. A bor az alkoholt nem fogyasztók számára helyettesíthető tiszta, természetes musttal.
A körlevél előírásokat tartalmaz az áldozati kenyérre vonatkozóan is. A gluténmentes kenyér (ostya) nem elfogadott, de lisztérzékeny személyeknél ebben kivételt lehet tenni.