Back to top

Ehető-e a közel ötvenéves méz?

A Neuendorfi Méhkutató Intézetben egy adomány révén a '70-es, '80-as évekből származó mézeket vizsgáltak. Meglepő, de akadt élvezhető tétel is, de bebizonyosodott, hogy az egészségügyi kockázatok miatt sem embernek, sem méheknek nem javallott ennyire régi mézet fogyasztani. Több tételben is kimutatható volt az amerikai költésrothadás spórája, mely hosszú évtizedek után is képes aktivizálódni.

Egy szászországi (Ebersbach-Neugersdorf) élelmiszerbolt 1936-tól 2005-ig üzelmelt, eleinte családi vállalkozásként. Az utolsó családtag 2005-ös halálával a bolt megszűnt. A családi ház új tulajdonosai a bolt raktárkészletében több száz, 27-45 évvel ezelőtti mézzel teli mézesüveget találtak. A mézeket kutatásra ajánlották fel. A Neuendorfi Méhkutató Intézet kapva kapott az alkalmon, és górcső alá vette a Meisseni Népi Méhészeti üzemben kiszerelt mézeket.

 

A mézek nagy része Kelet-Németországból származott, de a minták között voltak dél-, és közép-amerikai mézek is. A 250 grammos üvegek tartalmát külső tulajdonságok, minőségi jellegzetességeik, botanikai és földrajzi származásuk, nyúlos költésrothadás spóráinak megléte alapján elemezték.

 

Majd minden méz feketés barna színű volt, sűrű, folyékony, az alján kristályokkal.

 

A barna szín és a többnyire folyékony állag a mézben található különböző anyagok hosszú idő alatt végbemenő reakciójának következménye. A Mailard-reakció - ez az aminosavak és a fehérék cukrokkal való vegyi reakciója - és a fruktóz karamelizációja vezet a méz barnulásához. Ez az ízét is jelentősen megváltoztatja. Míg néhány méz illata és íze állott volt, addig mások kifejezetten élvezhetőek maradtak. A minőségi paraméterek közül megvizsgálták a HMF (Hydroxímethilfurfural) tartalmat, az elektromos vezetőképességet, mely alapján megállapítható, hogy mézharmatról, vagy növényi nektárból származó mézről van-e szó.

 

Ahogy az megelőlegezhető volt, a HMF tartalom igen magas volt (192-912 mg/kg). (A német mézrendelet 40 mg/kg-ot enged meg) A legmagasabb HMF tartalmú mézek trópusi eredetűek voltak. Meglepő eredménye a vizsgálatnak, hogy a nyolcvanas évekből származó mézekben szinte kivétel nélkül még diasztáz-enzim maradéktevékenység is mérhető volt (1,9-6,7). A forgalmazható méznek legalább 8-nak kell lennie.

 

A tizenegy vizsgált minta közül 5-ben kimutatható volt az amerikai költésrothadás spórája, mely hosszú évtizedek után is képes aktivizálódni.

 

A vizsgálat megerősíti a méhészek számára azt az ajánlást, miszerint, régi mézet - a megnövekedett HMF tartalom, és a nyúlós költésrothadás spóráinak megléte miatt - ne adjanak vissza a méheknek, illetve ne forgalmazzanak. A megnövekedett HMF tartalom egybéként az embernél fokozottan rákkeltő hatású lehet.

 

Arról, hogy miként tároljuk helyesen a mézet az alábbi cikkben olvashat: katt ide.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal (2017/8)

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Biztosítékot jelent a Magyar Termék védjegy

A járvány ideje alatt megugrott azoknak a száma, akik több magyar árut vesznek. A fogyasztókat a hazai áruk kiválasztásában leginkább a védjegyek segítik. Ezek közül a Magyar Terméket tanúsító védjegyet nevezte meg a legtöbb megkérdezett a magyar eredetet mutató jelölések közül.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 9.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Tovább igényelhető a falusi kisboltok támogatása

Az eredetileg megjelölt határidőnél két héttel tovább, június 28-áig lehet benyújtani az egyedi kérelmeket a falusi kisboltok támogatására a Magyar Falu Program keretében - tájékoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.

18 mascarpone „versengett” a Szupermenta teszten

A Szupermenta termékteszten ezúttal 18 mascarponét vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, négy mascarpone esetében azonban előfordultak jelölési hibák.

“Kiszagolják” a méhek a koronavírus-fertőzést

Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió méhcsalád él mintegy 20 ezer méhésznél. Ez négyzetkilométerenként átlagosan 13 méhcsaládot jelent – ez a méhsűrűség európai viszonylatban igen magas.

Nagyüzemi tejtermelés: az állományok világszerte nőnek

A világ tíz legnagyobb tejüzemében immár egymillió tehenet fejnek le. A tejtermelés globális főszereplői közé az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia tartozik. A Nemzetközi Farm-összehasonlító Hálózat (IFCN) adatai szerint 116 millió tejgazdaság több mint 260 millió tehenet fej le világszerte.