Back to top

Ehető-e a közel ötvenéves méz?

A Neuendorfi Méhkutató Intézetben egy adomány révén a '70-es, '80-as évekből származó mézeket vizsgáltak. Meglepő, de akadt élvezhető tétel is, de bebizonyosodott, hogy az egészségügyi kockázatok miatt sem embernek, sem méheknek nem javallott ennyire régi mézet fogyasztani. Több tételben is kimutatható volt az amerikai költésrothadás spórája, mely hosszú évtizedek után is képes aktivizálódni.

Egy szászországi (Ebersbach-Neugersdorf) élelmiszerbolt 1936-tól 2005-ig üzelmelt, eleinte családi vállalkozásként. Az utolsó családtag 2005-ös halálával a bolt megszűnt. A családi ház új tulajdonosai a bolt raktárkészletében több száz, 27-45 évvel ezelőtti mézzel teli mézesüveget találtak. A mézeket kutatásra ajánlották fel. A Neuendorfi Méhkutató Intézet kapva kapott az alkalmon, és górcső alá vette a Meisseni Népi Méhészeti üzemben kiszerelt mézeket.

 

A mézek nagy része Kelet-Németországból származott, de a minták között voltak dél-, és közép-amerikai mézek is. A 250 grammos üvegek tartalmát külső tulajdonságok, minőségi jellegzetességeik, botanikai és földrajzi származásuk, nyúlos költésrothadás spóráinak megléte alapján elemezték.

 

Majd minden méz feketés barna színű volt, sűrű, folyékony, az alján kristályokkal.

 

A barna szín és a többnyire folyékony állag a mézben található különböző anyagok hosszú idő alatt végbemenő reakciójának következménye. A Mailard-reakció - ez az aminosavak és a fehérék cukrokkal való vegyi reakciója - és a fruktóz karamelizációja vezet a méz barnulásához. Ez az ízét is jelentősen megváltoztatja. Míg néhány méz illata és íze állott volt, addig mások kifejezetten élvezhetőek maradtak. A minőségi paraméterek közül megvizsgálták a HMF (Hydroxímethilfurfural) tartalmat, az elektromos vezetőképességet, mely alapján megállapítható, hogy mézharmatról, vagy növényi nektárból származó mézről van-e szó.

 

Ahogy az megelőlegezhető volt, a HMF tartalom igen magas volt (192-912 mg/kg). (A német mézrendelet 40 mg/kg-ot enged meg) A legmagasabb HMF tartalmú mézek trópusi eredetűek voltak. Meglepő eredménye a vizsgálatnak, hogy a nyolcvanas évekből származó mézekben szinte kivétel nélkül még diasztáz-enzim maradéktevékenység is mérhető volt (1,9-6,7). A forgalmazható méznek legalább 8-nak kell lennie.

 

A tizenegy vizsgált minta közül 5-ben kimutatható volt az amerikai költésrothadás spórája, mely hosszú évtizedek után is képes aktivizálódni.

 

A vizsgálat megerősíti a méhészek számára azt az ajánlást, miszerint, régi mézet - a megnövekedett HMF tartalom, és a nyúlós költésrothadás spóráinak megléte miatt - ne adjanak vissza a méheknek, illetve ne forgalmazzanak. A megnövekedett HMF tartalom egybéként az embernél fokozottan rákkeltő hatású lehet.

 

Arról, hogy miként tároljuk helyesen a mézet az alábbi cikkben olvashat: katt ide.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal (2017/8)

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.