0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Űrnek szentelt hét

A távérzékelés elméleti, gyakorlati problémái, a jelenleg elérhető adatok és feldolgozásuk, valamint tudományos és gyakorlati alkalmazásainak kérdései szerepelnek a hatnapos, angol nyelvű képzés témái között, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA), az NFM Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) és a Szent István Egyetem szervezett.

A „7th ESA Advanced Training Course on Land Remote Sensing” című, műholdas távérzékelési témájú nemzetközi tanfolyamon öt földrész több, mint 70 fiatal szakembere vesz részt, akik a műholdfelvételek mezőgazdasági, környezetvédelmi, erdészeti, várostervezési és egyéb alkalmazásainak legújabb európai eredményeit sajátíthatják el.

E szakmai esemény megnyitóját szeptember 4-én Gödöllőn, a Szent István Egyetem Tudástranszfer Központjában tartották, melyen a résztvevőket köszöntötte Tőzsér János rektor, Michéli Erika, intézetigazgató, és Bartalis Zoltán távérzékelési mérnök, az Európai Űrügynökség munkatársa. Ez alkalommal egyebek mellett szó esett az űrkutatásról, és a távérzékelés hazai eredményeiről is.

 

 

Külön figyelmet kapnak majd a képzés során a Copernicus program Sentinel-1, -2 és -3 műholdsorozatainak tagjai által szolgáltatott adatok. Különösen a mezőgazdaság számára hasznos a Sentinel 2 műhold, amelyik másodmagával öt nap alatt a Föld teljes felszínét képes feltérképezni, akár 10 méteres felbontásban. E két műhold elsődleges feladata a szárazföldek és a partvidékek vizsgálata, segítségükkel a növényzetet, az erdőket, a termőföldeket és a természetes élőhelyeket lehet tanulmányozni.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu