0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világhírű magyar csincsilla

Mindenekelőtt tisztázzuk: a csincsilla nem nyúl. A tévedés onnan származik, hogy van egy házinyúl fajtánk, amely szőrének színe hasonlít a csincsilláéra, de a két állatnak semmi köze egymáshoz. A csincsilla Dél-Amerikában az Andok magas kopár hegyein őshonos, és – bármily furcsa – a legnagyobb tenyésztője Magyarország.

OMÉK egyik legnépszerűbb standja a csincsillák bemutatója. A standon Potháczky Bulcsútól megtudhattuk, hogy a Wanger csincsillatenyésztési rendszert több mint negyed százada az édesapja alapította. Sokan foglalkoztak akkoriban csincsillatenyésztéssel, de tönkrementek, viszont a Wanger Kft. talpon maradt, sőt ma már a világpiacon meghatározó a szerepe, a kikészített prémek piacán pedig világelső ez a komáromi cég.

Lényegében minden jelentős tenyésztő országban jelen vagyunk – mondja Potháczky Bulcsú. – Érdekesség, hogy a rendszer révén a csincsillatenyésztést visszavittük az állat hazájába, mert több Dél-Amerikai országban szervezzük a termelést, a legjelentősebb országok Argentína, Brazília, Mexikó, az uniós országok közül Lengyelországban, Hollandiában és Romániában vannak képviseleteink, illetve tenyésztőink. Magyarországon 200 tenyésztő munkáját szervezi a rendszer. Ez azt is jelenti, hogy ennyi családnak ad megélhetést a csincsillatenyésztés. A képviseletek évente öt alkalommal szakmai továbbképzésen találkoznak szervezetten a tenyésztőkkel. E mellett természetes a folyamatos szakmai irányítás. Az értékesítésről szólva elmondhatom, hogy a legnagyobb szőrme aukciókon az áraink irányadóak. A fő piacaink: Hong-Kong, Kanada, USA, Európán belül Olaszország, Franciaország, Németország és Görögország.

A siker okaként a cégtulajdonos két alapvető dolgot jelölt meg: egyik a minőség, a másik a folyamatos innováció. Kétségtelen, hogy a kezdeti időszakban nem volt könnyű egy megkívánt minőségi szintre rászorítani a termelőket, sok korábbi cégnek ez lett a veszte. A Wanger a legelső lépéstől kezdve meghatározta, hogy milyen minőséget vár el, s abból nem engedett. Közben folyamatosan fejlesztette a tenyésztési, tartási és takarmányozási technológiáját. A prémkikészítést pedig forradalmasította, az un. Royal Blue eljárásnak köszönhetően a világ minden részéből kap a cég prémeket kikészítésre.

A telepeken légkondicionált helyiségekben, meghatározott hőmérséklet, páratartalom, az állat igényeinek legjobban megfelelő takarmány stb. áll rendelkezésre. A luxus körülmények között élő állatok ősei egykoron az Andok sziklarepedéseiből szürkületkor bújtak elő, hogy elfogyasszák elszáradt növényi részekből és magvakból álló táplálékukat. Mivel vadászták is őket, meggyérült az állomány, némely vélemények szerint a tenyésztés mentette meg a fajt. A Wanger Kft-nél nagy hangsúlyt helyeznek az állatvédelemre. Kivétel nélkül minden telepen állatjóléti felelősöket foglalkoztatnak, akik felelnek az uniós állatvédelmi szabályok betartásáért. Hogy ezt senki ne tudja kikerülni, az aukciókon csak olyan prémeket lehet forgalomba hozni, amelyeket igazoltan ellenőrzött körülmények között termeltek.

Potháczky Bulcsú elmondta, hogy a központi telepükön 2500 tenyészanyát tartanak, mind államilag törzskönyvezett. Ezt a létszámot tervezik három év alatt hatezerre növelni.

Forrás: magyarmezogazdasag