Back to top

78. OMÉK Termékdíjasok

A Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében pályázatot hirdetett különböző kategóriákban a kiállítók között. A szaktárca kategóriánként egy-egy díjat adományozott. A nyertes pályázók az OMÉK megnyitó ünnepsége után vehették át elismeréseiket.

A Hagyomány és Innováció díj az Agrárgazdaságban (HIDA) címűt az EVIS-2004 Kft. kapta az „Egy csepp Tisza-tó” nevű, sulyomkrémmel töltött étcsokoládés bonbonjáért. A Kft. egy különleges kézműves csokoládé termékcsaládot fejlesztett ki, amelyben egy elfeledett Tisza-tavi növény, a sulyom magját használják a bonbon töltelékének alapanyagaként. Termékükkel hozzá szeretnének járulni a Tisza-tó turisztikai vonzerejének emeléséhez, illetve a tóval terméküket is reklámozni tudják.

Az OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) nyertese az EVIS-2004 Kft. Az elismerést az „Egy csepp Tisza-tó” sulyomkrémmel töltött étcsokoládés bonbon termékéért kapta, a díjat Szabó István ügyvezető vette át.
Az OMÉK Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) nyertese az EVIS-2004 Kft. Az elismerést az „Egy csepp Tisza-tó” sulyomkrémmel töltött étcsokoládés bonbon termékéért kapta, a díjat Szabó István ügyvezető vette át.
Az OMÉK Élelmiszerhulladékok megelőzéséért díjat Élelmiszerkereskedelem kategóriában a Tesco-Global Áruházak Zrt.; Élelmiszerfeldolgozó kategóriában pedig a Com Oil Press Kft. érdemelte ki. A társaság hidegen sajtolt növényi magolajok gyártásával kezdte működését, ma már gluténmentes magliszteket, mártás alapanyagokat, natúr kozmetikai krémeket is gyártanak és a tovább már nem hasznosítható maradékot állati takarmányként értékesítik.

Az OMÉK Élelmiszerhulladékok megelőzéséért Díj nyertese Élelmiszerkereskedelem kategóriában a Tesco-Global Áruházak Zrt. A díjat Hevesi Nóra szóvivő vette át.
Az OMÉK Élelmiszerhulladékok megelőzéséért Díj nyertese Élelmiszerkereskedelem kategóriában a Tesco-Global Áruházak Zrt. A díjat Hevesi Nóra szóvivő vette át.
Az OMÉK Élelmiszerhulladékok megelőzéséért Díj nyertese az Élelmiszerfeldolgozó kategóriában a Com Oil Press Kft., a díjat Pincés Marianna vette át.
Az OMÉK Élelmiszerhulladékok megelőzéséért Díj nyertese az Élelmiszerfeldolgozó kategóriában a Com Oil Press Kft., a díjat Pincés Marianna vette át.

Élelmiszer díjat három kategóriában osztottak ki. A kistermelő vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke kategóriában Bányai György kistermelő vehette át a díjat saját termesztésű zöldségekből készült ketchupjáért. A ketchupot tradícionális családi recept alapján, saját termesztésű alapanyagokból, válogatott fűszerek hozzáadásával készítik, tartósítószer, ízfokozó és adalékanyagtól mentesen. Van benne a kápia paprikától a vöröshagymán át a paradicsomig mindenféle zöldség és fűszernövény, amelyeket saját hőcserélős, napkollektoros szárítószekrényben szárítanak, aszalnak. 

Az OMÉK Élelmiszer Díj Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke kategóriában Bányai György kistermelő kapta, "saját termesztésű zöldségekből készült ketchup, mártás, chutney" pályázatáért.
Az OMÉK Élelmiszer Díj Kistermelő, vagy kézműves terméket előállító mikrovállalkozás terméke kategóriában Bányai György kistermelő kapta, "saját termesztésű zöldségekből készült ketchup, mártás, chutney" pályázatáért.
A kisvállalkozás által előállított termék kategória díjában a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet részesült zöldség mix chipséért. A chips (rágcsálni való) sárgarépa, paszternák és cékla egyenletesen roppanó keveréke, mely nem tartalmaz sót, gyermekek és felnőttek számára is egyaránt ajánlott, egészséges, ízletes termék.
Az OMÉK Élelmiszer Díj Kisvállalkozás által előállított termék kategória győztese a RÓNA Mezőgazdasági Szövetkezet, a díjat Nagy József elnök vette át, "zöldség mix chips" termékükért.
Az OMÉK Élelmiszer Díj Kisvállalkozás által előállított termék kategória győztese a RÓNA Mezőgazdasági Szövetkezet, a díjat Nagy József elnök vette át, "zöldség mix chips" termékükért.
A közepes és nagyvállalkozás által előállított termék kategória díját pedig a Garden Juice Kft. kapta 100%-os természetes gyümölcslé készítményéért. A családi vállalkozás 12 féle ízben gyártja gyümölcsleveit, ezek a termékek csak a gyümölcs kipréselt levét és a gyümölcsvelőt tartalmazzák, így megmaradnak benne a gyümölcsben lévő vitaminok, rostok és ásványi anyagok.

Az OMÉK Élelmiszer Díj Közepes-és nagyvállalkozás által előállított termék kategóriában a Garden Juice Kft.-től Dulay János tulajdonos, cégvezető vette át a díjat, "100 százalékos természetes gyümölcslé" készítményükért.
Az OMÉK Élelmiszer Díj Közepes-és nagyvállalkozás által előállított termék kategóriában a Garden Juice Kft.-től Dulay János tulajdonos, cégvezető vette át a díjat, "100 százalékos természetes gyümölcslé" készítményükért.

A Helyi termék díjában Mesterné Kaczor Enikő kistermelő részesült saját termesztésű gyümölcsök, zöldségek, felhasználásával készült Feketeribizli szirup. A sziruphoz a Herencsényben működő családi gazdaságban termesztik a fekete és a piros ribizlit. A pikáns, érdekes aroma- és ízvilágú mártáshoz a ribizlin kívül citromot és narancsot, bort és gyömbért is felhasználnak. A szirup értékes hozzávalója sülteknek, hidegételeknek és grillételeknek

Az OMÉK Helyi Termék Díjat Mesterné Kaczor Enikő kistermelő érdemelte ki, "saját termesztésű gyümölcsök, zöldségek, felhasználásával készült fűszeres lekvárával".
Az OMÉK Helyi Termék Díjat Mesterné Kaczor Enikő kistermelő érdemelte ki, "saját termesztésű gyümölcsök, zöldségek, felhasználásával készült fűszeres lekvárával".

Az OMÉK Kertészeti díját a Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezete kapta. A díjnyertes termék az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkező „Szentesi paprika”. Szentes, illetve a dél-alföldi régió meghatározó gazdasági szereplői. A környék kedvező természeti adottságait, és a termálvíz adta öntözési lehetőségeket remekül használják ki. A „szentesi paprikát megismerni vékony, roppanós héjáról, zamatos fűszeres ízéről, intenzív illatáról”, a zöldség kiválóan megfelel az egészséges életmód követelményének is. Az elismerést Ledó Ferenc elnök vette át.

Az OMÉK Kertészeti Díjat a Dél-alföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezete kapta meg, „Szentesi paprika” termékükért. A díjat Ledó Ferenc elnök vette át.
Az OMÉK Kertészeti Díjat a Dél-alföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezete kapta meg, „Szentesi paprika” termékükért. A díjat Ledó Ferenc elnök vette át.

Az OMÉK Növénytermesztési díjában az AGRO.bio Hungary Kft. részesült BactoFil talajbaktérium termékcsaládjáért, humuszképzési technológiájáért. A társaság közel két évtizede működik. Tevékenységük célja a szántóföldi termesztés következtében folyamatosan csökkenő termőtalajok széntartalma csökkenésének megállítása. A különleges talajbaktérium használatával javul a talajszerkezet, a talaj vízmegtartó képessége, növekszik a termőtalaj által felvehető szerves formájú tápanyagszint. A cég 2001 óta a hazai talajbaktérium-piac egyik piacvezetője.

OMÉK Növénytermesztési Díjat kapott az AGRO.bio Hungary Kft.-től Daoda Zoltán szakmai igazgató vette át, "BactoFil talajbaktérium termékcsalád Humuszképzési technológiájáért".
OMÉK Növénytermesztési Díjat kapott az AGRO.bio Hungary Kft.-től Daoda Zoltán szakmai igazgató vette át, "BactoFil talajbaktérium termékcsalád Humuszképzési technológiájáért".

Agrárfejlesztési díjat érdemelt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. Ökológiai „on-farm” hálózati rendszere. A kutatási hálózat a hazai ökológiai gazdaságokban bevezetett üzemi kísérletek rendszere. A hálózat jó példája az együttműködésen alapuló tudás-termelő és tudás-továbbító hálózati rendszereknek.

Az OMÉK Agrárfejlesztési Díjat az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.-től Drechsler Dóra ügyvezető vette át, "Ökológiai „on-farm” hálózati rendszerükért".
Az OMÉK Agrárfejlesztési Díjat az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.-től Drechsler Dóra ügyvezető vette át, "Ökológiai „on-farm” hálózati rendszerükért".

Az OMÉK Állattenyésztési díjában a Topigs Norsvin Danubia Kft. részesült Topigs Norsvin tenyésztési rendszerének telepi használata és a genetikai fejlődés hatása a telepek termelési eredményeire című pályázatáért. A cég két és fél évtizede meghatározó szereplője a hazai sertéságazatnak. Az általuk kidolgozott és kínált genetikai és tenyészállat-előállítási módszert alkalmazó vállalkozások olyan kiváló egyedeket tudnak előállítani, amelyek húsa, állaga és ízhatása nagymértékben hasonlít a hagyományos paraszti körülmények között nevelt sertés húsára.

Az OMÉK Állattenyésztési Díjat a Topigs Norsvin Danubia Kft.-től Simon Gyula ügyvezető vette át, "Topigs Norsvin tenyésztési rendszerének telepi használata és a genetikai fejlődés hatása a telepek termelési eredményeire" pályázatáért.
Az OMÉK Állattenyésztési Díjat a Topigs Norsvin Danubia Kft.-től Simon Gyula ügyvezető vette át, "Topigs Norsvin tenyésztési rendszerének telepi használata és a genetikai fejlődés hatása a telepek termelési eredményeire" pályázatáért.

A Mezőgazdasági gépesítési díjat a Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. kapta magroppantó-silófóliatöltő gépéért. Az 1958-ban alakult Hevesgép munkatársai által kifejlesztett gép a betakarítás után a nedves szemes terményeket megroppantja, közvetlenül szállításra készre csomagolja, vagy a magroppantás után az állattenyésztésben általánosan elterjedt hagyományos, silózott, erjesztett formában történő tárolást biztosítja. A módszer feleslegessé teszi a tároló épületet, illetve a szárítóberendezést.

Az OMÉK Mezőgazdasági Gépesítési Díjat a Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-től Lőrinc László ügyvezető vette át, "Magroppantó-silófóliatöltő gép" termékükért.
Az OMÉK Mezőgazdasági Gépesítési Díjat a Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-től Lőrinc László ügyvezető vette át, "Magroppantó-silófóliatöltő gép" termékükért.

Halászati késztermék díjban a Hoitsy és Rieger Kft. részesült füstölt pisztráng pástétom termékcsaládjáért. A natúr, kapros és chilis termékek alapanyaga a vállalkozás saját szaporítású pisztrángja, amit Mályinkán található feldolgozó üzemben füstölnek és csomagolnak.

Az OMÉK Halászati késztermék Díjat a Hoitsy és Rieger Kft.-től Hoitsy György ügyvezető vette át, a "Füstölt Pisztráng Pástétom Termékcsaládért"
Az OMÉK Halászati késztermék Díjat a Hoitsy és Rieger Kft.-től Hoitsy György ügyvezető vette át, a "Füstölt Pisztráng Pástétom Termékcsaládért"

Az OMÉK Erdei élelmiszer termék díját pedig Kutasi Tamás okleveles méhészmester vehette át erdei virágmézéért. Állománya mintegy 250 méhcsaládból áll, a méhészet teljesen organikus fenntartású. A területi sokszínűség a mézek ízében is fellelhető, törekszik a mézfajták minél jobb elkülönítésére. Sikerének alapja, hogy mézeiből semmit nem vesz el és semmit nem ad hozzá.

Az OMÉK Erdei élelmiszer termék Díj kategóriában Kutasi Tamás őstermelő "Erdei virágméz" termékét ismerték el.
Az OMÉK Erdei élelmiszer termék Díj kategóriában Kutasi Tamás őstermelő "Erdei virágméz" termékét ismerték el.
A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adták át. Az OMÉK Miniszteri nagydíját és közönségdíját, továbbá az OMÉK Magyarország legszebb konyhakertje díját a kiállítás utolsó napján, vasárnap adják át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

A számok magukért beszélnek

Október 14-én véget ért az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. A 20 nap során számos látnivalóban és programban lehetett része a közönségnek. Csak a HUNGEXPO-ra több mint 600 ezren látogattak ki, összességében pedig másfél millió fölötti volt a világkiállításhoz kapcsolódó programsorozatok összlátogatottsága.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Hungarian Food Business Program

A 80. OMÉK egyik legfontosabb élelmiszeripart érintő eseménye volt a Hungarian Food Business Program elindítása. Különösen akkor, ha belegondolunk, hogy a hazai élelmiszeripari exportunk 10 év alatt megduplázódott és a jelenlegi 3,6 milliárd eurós kivitelünket a következő időszakban a feldolgozott termékek területén jelentősen bővíteni szeretnénk.

Átadták az OMÉK Marketing Díjakat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényén, a 80. OMÉK-on átadták a kiállítás legkomplexebb standjainak járó OMÉK Marketing Díjakat. Az elismerő okleveleket és plaketteket dr. Totth Gedeon, a Magyar Marketing Szövetség Agrár- és Élelmiszermarketing Tagozat vezetője és elnökségi tagja adta át.

Egy vagyok a természettel

Ha már az ember gyerekestől kijön a magyar föld legjavát megnézni, esetleg megkóstolni a 80. - egyébként 190 éves - OMÉK-ra, természetes, hogy megnézik a vadászatot halászatot bemutató csarnokokat is. Ott pedig sok furcsaságra derülhet fény.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

OMÉK már 80. alkalommal

Ötszáznál is több kiállító jelentkezett eddig, de számuk folyamatosan nő. Idén az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum által szervezett OMÉK nem különálló rendezvény lesz, hanem a Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő eseménye. A négynapos seregszemle idején itt lesz az ország legnagyobb termelői piaca, ahol hazai és határon túli gazdák portékáiból válogathatnak a látogatók.

Nagydíjat ért a szemcsékbe zárt titok és a tápanyagtartalom tökéletes kihasználása

Egy év kimaradt, most szeptember 23-tól megrendezik a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A programokról sajtótájékoztatón beszéltek a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezetői. Az esemény egyúttal a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért  2021”  és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért  2021” évi pályázatok eredményhirdetése is volt. 

Augusztus 31-ig lehet jelentkezni az OMÉK Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjára

Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal, jó gyakorlatokkal pályázhatnak a 2021. október 7-10. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói.