Back to top

Új életet a tárgyaknak: ez a fenntartható, hulladékmentes jövő

Magyarország idén is részt vesz a november 18-26 között megrendezendő Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban a Földművelési Minisztérium szervezésében. Már lehet regisztrálni a kampányra, és az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó versenyre a termékek újrahasználata, élettartamának meghosszabbítása, megjavítása révén hulladékcsökkentést eredményező akciókkal, és egyéni vállalásokkal is.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction) 2017. november 18-tól 26-ig tart. A rendezvénysorozat jelmondata – Adj új életet tárgyaidnak! – utal arra, hogy a kampány célja a hulladékkeletkezés megelőzésére való figyelemfelhívás, a termékek újrahasználata, vagy a termékek élettartamának meghosszabbítása, megjavítása révén.

A kampányhoz a hulladék keletkezését megelőző, illetve a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló, vagy újrahasználatot, javítást bemutató akciókkal, megoldásokkal, rendezvényekkel 5 kategóriában csatlakozhatnak államigazgatási szervek, hatóságok, egyesületek és civil szervezetek, gazdálkodó, ipari szervezetek, oktatási intézmények, illetve magánszemélyek.

2017. november 15-én éjfélig lehet regisztrálni awww.hulladekcsokkentesihet.hu weboldalon egy saját új vagy korábbi években már megvalósított akcióval, illetve a www.vallalom.eu oldalon tett vállalással.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó nemzetközi versenyben a regisztrált, egyedi akciók közül kiválasztott országos legjobbak vehetnek részt (kategóriánként egy akció).

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a termékek, különböző használati tárgyak újrahasználatára, az anyagok újrahasznosítására, és megjavíthatóságára hívják fel az emberek figyelmét a szakemberek, annak érdekében, hogy ezek az anyagok, termékek minél tovább maradjanak a gazdaság körforgásában.

Az idei kampány az „Adj új életet tárgyaidnak!” gondolat jegyében

a hulladékképződés csökkentésének olyan egyszerű megoldásaira világít rá, mint az újrahasználat és az újrahasználatra történő előkészítés, azaz a javítás.

Ráirányítja a figyelmet a használt tárgyak, holmik adományozására vagy átalakítására, ezek vásárlására, valamint arra, hogy mielőtt kidobunk egy elromlott vagy eltörött tárgyat, gondoljuk végig, hogy az megjavítható-e.

Ezáltal tudunk új életet adni azoknak, vagy meghosszabbítani az élettartamukat. Ezzel a kezdeményezéssel belátható, hogy mennyire könnyű megtalálni az értéket egy olyan tárgyban, holmiban, ami számunkra már felesleges, vagy azt gondoltuk, hogy értéktelen.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Petíció Brüsszelnek a magyar gazdák érdekében

Petícióval fordul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Parlementhez a magyar gazdálkodók érdekében – jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szervezet, ma kezdődött országos rendezvényén, Mezőfalván. A tavalyi kihagyás után negyedik alkalommal megrendezett Szántóföldi Napokat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

Tovább csökkenthető az agrárium ökolábnyoma

Miként tartható fenn a termelés növelése, miközben az agrárium tovább csökkenti ökológiai lábnyomát? Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n többek között erről is szó esett a Takarékbank Zrt. tájékoztatóján, melynek standján Agrárláz 2021 című kiadványa, valamint a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása és a népességrobbanás következtében kialakuló élelmiszer-pazarlás is ismertetve lett.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Csökkent a francia búzaexport májusban

Az elmúlt évtized legrosszabb hónapján van túl a francia gabonaexport. Májusban mélypontra esett a nem uniós országba történő tengeri kereskedelem.

Merre tartanak a tárgyalások a közös agrárpolitikáról?

Az Európai Unió közös agrárpolitikájáról folyó tárgyalásokon meg kell védeni a tavaly kialakított tanácsi álláspont több, magyar szempontból fontos elemét, így például a kisgazdaságok vetésforgóra és nem termő területekre vonatkozó követelmények alóli mentesítését, az öntözési szabályokra vonatkozó rugalmasságot vagy a termeléshez kötött támogatásokat - mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban.

Újragondolás, újraalkotás és helyreállítás

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben nyilvánította június 5-ét a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day). Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

Újabb hat termék nyerte el a HÍR védjegyet

Az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit - fogalmazott a díjátadón Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár.

Kanada elsődleges környezetvédelmi törvénye mérgezőnek nyilvánította a műanyagokat

Kanada nem rajong a műanyagokért, és már jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat, de nem állnak meg itt. Egy felettébb szigorú szabályozást fogadtak el az iparági képviselők megdöbbenésére: mérgezőnek nyilvánították a műanyagokat.

Megtisztult az állami erdő

Idén tavasszal az állami erdőgazdaságok, köztük az EGERERDŐ Zrt. is részt vett a Tisztítsuk meg az országot! programban, melynek egyik fő pilére a területek illegálisan lerakott hulladéktól való mentesítése.

Illegális erdei szemétlerakás: a megelőzés a leghatékonyabb

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által támogatott „Tisztítsuk meg az országot!” Projekt 2020. évben megvalósítandó I. ütemének pályázati felhívása, amelyen a Mecsekerdő Zrt. is támogatást nyert.