Back to top

Almakülönlegességek: allergén mentesség és a piros húsú fajták

Azt hinnénk, már mindent tudunk az almáról, pedig ez távolról sincs így. A nemesítők különleges igényeknek megfelelő fajtákat hoznak létre, betegségeknek ellenálló, illetve különleges színű változatokat is beleértve.

Nem köztudott, de létezik almaallergia, ráadásul olyan gyakori, hogy már megszülettek az allergiás emberek által is fogyasztható almafajták.

A túlérzékenység nem önmagában lép fel, hanem a nyírfapollenre allergiásoknál fordulhat elő úgynevezett keresztallergia formájában. Aki a nyírfa virágzásakor néhány hétig könnyezik és tüsszög, számíthat rá, hogy többféle gyümölcs fogyasztásakor kellemetlen tünetek alakulnak ki a szájában. Viszketés, ajakduzzadás, nyelési nehézségek következhetnek, miután mogyorót, diót, mandulát, almát, cseresznyét, sárgabarackot, körtét, szilvát, meggyet, őszibarackot, vagy burgonyát evett.

Az esetek zömében a gyümölcsök hámozásával vagy megfőzésével megelőzhető ez az allergiás reakció.

Németországban 8 százalékra teszik az almaallergiások számát, ezért a Bajor Gyümölcs Központban (BayOZ) már kinemesítették azokat az új fajtákat, amelyeket mindenki bátran fogyaszthat. Az Interpoma szakvásáron mutatták be az újdonságokat.

A Grӓfin Goldach közepes méretű gyümölcsöt (180 g) terem, amit teljes egészében mutatós csíkos fedőszín borít. Húsa roppanó, kimondottan aromás. Korán érik, nem sokkal a Gala után, jól tárolható. Bőven terem és rendszeres ritkítást igényel.

A másik fajta a világos citromsárga Sonnenglanz®. Közepes méretű gyümölcse öt nappal a Golden Delicious után érik. Húsa lédús, üdítő, krémszínű, igen kemény, magas cukortartalmú. Bőven terem, ezt is ritkítani kell. Nagy előnye, hogy varasodásra alig érzékeny, amit a Pinovától örökölt.

Húsz évvel ezelőtt Franciaországban kezdődött az idén ősszel Madridban, a Fruit Attraction kiállításon bemutatott Kissabel® almafajták története. Elhivatott almatermesztők akkor kezdtek vad, vörös húsú almát keresztezni a legjobb étkezési fajtákkal, hogy élvezhető, megfelelő méretű piros vagy rózsaszín húsú almát nyerjenek. A munkát aztán kiterjesztették és nemzetközi összefogással a világ 14 legnagyobb termesztője foglalkozik a fajtákkal az Ifored Konzorcium keretében. Az első európai ültetvény 2016-ban létesült az új fajtákból.

Fotó: Fruitecom
Kissabel® márkanéven innovatív, teljesen természetes, meglepő küllemű és nagyon finom almafajtákat mutattak be. A fajtasorban különböző héj- és hússzínű, ízű és érésidejű fajták találhatók. Az első kereskedelmi próbára egyelőre három almát választottak ki.

A Kissabel® Rouge héja és húsa is piros, roppanó húsa aromákban gazdag, kissé a bogyósok ízére emlékeztet.

Kissabel® Orange első pillantásra felismerhető ragyogó narancssárga színéről. Húsa pirosas rózsaszín, roppanó, kellemesen édes-savas.

Végül a Kissabel® Laune igazi meglepetést okoz a fogyasztónak: amikor beleharap ebbe a kissé pöttyös sárga almába, halványrózsaszín gyümölcshús tárul föl. Ez a fajta kimondottan jól tárolható.

Az Ifored szóvivője, Bruno Essner szerint éppen

ez a meglepetés a fajtasor legnagyobb erénye, amikor fény derül a látványos hússzínre, és a fogyasztók megtapasztalják a friss, harmonikus ízeket.

Az Iforedhez tartozó termelők a következő öt évben a világ minden részére el tudják juttatni az új almafajtákat. Remélik, hogy ez az új fajtasor új fogyasztókat is megnyer az almának.

Az idei kereskedelmi bevezetéstől függetlenül további különleges fajtákat is vizsgálnak.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Klímaváltozás és állattudományok

Az agrárium és a klímaváltozás kölcsönhatásában az ágazat szereplői kétfrontos háborúra kényszerülnek: egyszerre kell védekezniük a klímaváltozásért a mezőgazdaságot okoló támadásokkal szemben, és alkalmazkodniuk a termelési körülmények változásához.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

Teret nyer a datolyaszilva

Szerencsés helyzetben érezhetik magukat a kárpátaljaiak, mivel a november végén évtizedek óta menetrendszerűen hozzánk érkező közép-ázsiai termelőknek köszönhetően, már régen megismerkedhettek a datolyaszilvával. Az utóbbi években egyre több fénykép tanúskodik a világhálón arról, hogy immár nálunk is megterem ez az igencsak ízletes és vitaminokban gazdag gyümölcs.

Tovább drágulnak az élelmiszerek

Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.

Futurisztikus almatermesztés: újítások versenye a digitális Interpoma kiállításon

A november 19-20-án sorra kerülő digitális Interpoma kiállításaon, az Interpoma Connects-en startupok versenyét is megrendezik, hogy kiválasszák az almatermesztés,- tárolás, -kereskedelem, -feldolgozás legelőremutatóbb újításait. November 20-án délután 4-6-ig mutatkozik be a sok jelentkezőből kiválasztott 13 startup az online zsűri előtt. A nyertes ingyen vehet részt a következő Interpómán.

A Corteva magyarországi vállalatai a fenntartható növekedés útján

Idei eredményeiről, fenntarthatósági vállalásairól, a szentesi vetőmagüzem működéséről és kutatás-fejlesztési eredményeiről számolt be a tavaly megalakult Corteva Agriscience. Az online rendezett sajtótájékoztatón a cég közép-európai régióigazgatója, Jean-Philippe Riffat elmondta: 2020 harmadik negyedévéig a cég forgalma 1%-kal bővült, de ha ebből levonjuk a tavaly óta nem forgalmazott készítmények értékét, a növekedés 6%.

Nőtt az alma iránti kereslet Európában

Jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet Európában. Ez jó hír ugyan a termesztőknek, ám az időjárás és a korlátozások feladták a leckét.

Fagyok után ehető a naspolya

Legkésőbben érő gyümölcsünk a melegigényes naspolya, amit hosszú utóérlelés után lehet fogyasztani, vagy a közkeletű vélekedés szerint miután kétszer megcsípte a dér. Nyersen is fogyasztható, de általában feldolgozva, zseléként esszük. Levele, kérge és a magja gyógyhatású.

Francia dinnyenemesítő céget vásárol a BASF

A BASF megvásárolja a sárgadinnye-nemesítésre specializálódott francia ASL céget. A szerződést október végén írták alá, a teljes tranzakció a tervek szerint 2023 január elsején zárul.