Back to top

Almakülönlegességek: allergén mentesség és a piros húsú fajták

Azt hinnénk, már mindent tudunk az almáról, pedig ez távolról sincs így. A nemesítők különleges igényeknek megfelelő fajtákat hoznak létre, betegségeknek ellenálló, illetve különleges színű változatokat is beleértve.

Nem köztudott, de létezik almaallergia, ráadásul olyan gyakori, hogy már megszülettek az allergiás emberek által is fogyasztható almafajták.

A túlérzékenység nem önmagában lép fel, hanem a nyírfapollenre allergiásoknál fordulhat elő úgynevezett keresztallergia formájában. Aki a nyírfa virágzásakor néhány hétig könnyezik és tüsszög, számíthat rá, hogy többféle gyümölcs fogyasztásakor kellemetlen tünetek alakulnak ki a szájában. Viszketés, ajakduzzadás, nyelési nehézségek következhetnek, miután mogyorót, diót, mandulát, almát, cseresznyét, sárgabarackot, körtét, szilvát, meggyet, őszibarackot, vagy burgonyát evett.

Az esetek zömében a gyümölcsök hámozásával vagy megfőzésével megelőzhető ez az allergiás reakció.

Németországban 8 százalékra teszik az almaallergiások számát, ezért a Bajor Gyümölcs Központban (BayOZ) már kinemesítették azokat az új fajtákat, amelyeket mindenki bátran fogyaszthat. Az Interpoma szakvásáron mutatták be az újdonságokat.

A Grӓfin Goldach közepes méretű gyümölcsöt (180 g) terem, amit teljes egészében mutatós csíkos fedőszín borít. Húsa roppanó, kimondottan aromás. Korán érik, nem sokkal a Gala után, jól tárolható. Bőven terem és rendszeres ritkítást igényel.

A másik fajta a világos citromsárga Sonnenglanz®. Közepes méretű gyümölcse öt nappal a Golden Delicious után érik. Húsa lédús, üdítő, krémszínű, igen kemény, magas cukortartalmú. Bőven terem, ezt is ritkítani kell. Nagy előnye, hogy varasodásra alig érzékeny, amit a Pinovától örökölt.

Húsz évvel ezelőtt Franciaországban kezdődött az idén ősszel Madridban, a Fruit Attraction kiállításon bemutatott Kissabel® almafajták története. Elhivatott almatermesztők akkor kezdtek vad, vörös húsú almát keresztezni a legjobb étkezési fajtákkal, hogy élvezhető, megfelelő méretű piros vagy rózsaszín húsú almát nyerjenek. A munkát aztán kiterjesztették és nemzetközi összefogással a világ 14 legnagyobb termesztője foglalkozik a fajtákkal az Ifored Konzorcium keretében. Az első európai ültetvény 2016-ban létesült az új fajtákból.

Fotó: Fruitecom
Kissabel® márkanéven innovatív, teljesen természetes, meglepő küllemű és nagyon finom almafajtákat mutattak be. A fajtasorban különböző héj- és hússzínű, ízű és érésidejű fajták találhatók. Az első kereskedelmi próbára egyelőre három almát választottak ki.

A Kissabel® Rouge héja és húsa is piros, roppanó húsa aromákban gazdag, kissé a bogyósok ízére emlékeztet.

Kissabel® Orange első pillantásra felismerhető ragyogó narancssárga színéről. Húsa pirosas rózsaszín, roppanó, kellemesen édes-savas.

Végül a Kissabel® Laune igazi meglepetést okoz a fogyasztónak: amikor beleharap ebbe a kissé pöttyös sárga almába, halványrózsaszín gyümölcshús tárul föl. Ez a fajta kimondottan jól tárolható.

Az Ifored szóvivője, Bruno Essner szerint éppen

ez a meglepetés a fajtasor legnagyobb erénye, amikor fény derül a látványos hússzínre, és a fogyasztók megtapasztalják a friss, harmonikus ízeket.

Az Iforedhez tartozó termelők a következő öt évben a világ minden részére el tudják juttatni az új almafajtákat. Remélik, hogy ez az új fajtasor új fogyasztókat is megnyer az almának.

Az idei kereskedelmi bevezetéstől függetlenül további különleges fajtákat is vizsgálnak.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Mit tegyünk a gyümölcsmolyok ellen?

A gyümölcsmolyok jelenleg is a gyümölcsfák: az alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva legelterjedtebb kártevői. A sodrómolyok népes, több mint 1000 fajt magába foglaló családjába tartoznak, nappali vagy alkonyati állatok. Jellemző tulajdonságuk, hogy a kifejlett lepkék nyugalmi helyzetben háztető alakban összecsukva tartják a szárnyaikat.

A mini zöldség a menő

A németországi Krefeldben működő Asia LLC cég már évek óta a minizöldsé­gekre szakosodott, és a növekvő keresletre válaszul fokozatosan bővíti termékválasztékát.

Nagyon kevés alma és körte terem idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal szerényebb lehet a termés.

Almamagból értékes olaj

Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert.

Ehető dísznövények

A díszkertbe, vagy teraszunk balkonládáiba számos olyan növény beültethető, ami zöldségként, gyümölcsként, fűszerként is fogyasztható amellett, hogy díszítenek is. Ezek a kettős hasznosítású növények kiválóak arra, hogy egy díszkert elinduljon a „haszonkertesedés” irányába. Érdemes például megkóstolni a sarkantyúka levelét, és virágát, melyek kellemesen fűszeresek.

Csonthéjas gyümölcseink szépséges rokonai

A rózsafélék (Rosaceae) népes családjába 2900-3500 faj tartozik, köztük sok ismert és fontos élelmiszer- és dísznövény, az almától a szamócán át a tearózsáig. Három olyan fajt mutatok be a népes társaságból, amelyeket több évtizedes botanikus kerti tapasztalataim alapján könnyű gondozhatóságuk, viszonylagos edzettségük miatt mindenkinek, még a kisebb kertek tulajdonosainak is melegen ajánlok.

Családi gyümölcslé-üzemet adtak át Hatvanban

Kellenek azok az emberek, akik elöl mennek, mutatják az utat, hozzák az újdonságokat a gazdatársaik számára. Egy ilyen gyümölcstermesztő gazda, Simon Attila korszerű feldolgozóüzemét adták át Hatvanban. A családi gazdaság most átadott üzemében a 45 hektár dió termését lehet mosni, válogatni és szárítani, illetve gyümölcsleveket állítanak elő.