0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 30.

Húst hússal esznek a magyarok

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a Philadelphia legfrissebb reprezentatív kutatásából.

A világ egyik vezető krémsajt márkája kutatást készített a magyarok étkezési szokásairól és megvizsgálta, hogy milyen étkezések szerepelnek napirendünkben, mennyire figyelünk élelmiszereink összetételére, milyen gyakran sportolunk vagy lazítunk a képernyő előtt. Kiss Ramóna, a Philadelphia kampányarca ismertette az eredményeket a napokban, sajtótájékoztató keretében.

Az egészséges étkezés egyre népszerűbb, ezzel párhuzamosan rendszeresen mozogni és tudatosan táplálkozni trend, amit a világon több millióan követnek. A tudatos táplálkozás és a rendszeres sportolás nemcsak a vonzó külső miatt fontos, hanem befolyásolja közérzetünket, kihatással van mindennapjainkra és nem utolsó sorban egészségünk megóvása és a betegségek elleni küzdelemben is óriási szerepe van.

A 400 fős mintavétellel készült – a Philadelphia megbízásából készített – felmérésből kiderült, a tudatos táplálkozási trend ellenére a magyarok többsége továbbra sem figyel arra, hogy mikor mit eszik. A válaszadók 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeret nassolni, de ez az arány a 20-30 évesek körében még ennél is magasabb, 80 százalék.

A kutatásból kiderül, a magyarok döntő többsége továbbra is a napi háromszori étkezést preferálja, érdekesség, hogy az étkezések gyakorisága az anyagi helyzettel nincs összefüggésben, sőt, a legmagasabb jövedelmi státuszúak körében az átlagosnál többen vannak azok, akik naponta csak kétszer étkeznek. A nap legfontosabb étkezését, a reggelit továbbra is kihagyjuk és bár a többség az ebédet tartja a fő étkezésnek, minden negyedik magyar a vacsorát tekinti annak.

A magyar háztartások háromnegyedében gyakran főznek. A válaszadók 41 százaléka szinte minden nap főz (vagy ha nem ők, valaki a háztartásban), további 35 százalékuknál, ha nem is mindennapos a főzés, de gyakori. Az ételhordók nemzete vagyunk, a megkérdezettek közel fele 46 százalék otthonról visz magával meleg ételt ebédre, további 8 százalék szintén otthonról visz, de csak valami hideget. 17 százalék a munkahelyén található étteremben ebédel, 5 százalék egy közeli kifőzdében. A megkérdezettek 21 százaléka csak a munka végeztével ebédel otthon.

A megkérdezettek több mint harmada naponta fogyaszt valamilyen tejterméket, negyedük eszik húst és zöldséget, és csak 17 százalék eszik gyümölcsöt napi szinten. A háztartások túlnyomó többségében a legáltalánosabb zsiradék továbbra is a napraforgó olaj, ahol nem használják, ott azonos mértékben váltják ki olívaolajjal és sertészsírral. Pozitívum, hogy baromfi húst gyakrabban fogyasztunk (67 százalék), mint sertést (30 százalék), halat azonban továbbra is kevésszer eszünk, csupán 1 százalék számára a leggyakoribb hústípus.

„Próbálok odafigyelni arra, amit eszek, rendszeresen mozgok, de tisztában vagyok azzal, hogy mindez az egészséges életmódhoz nem elég. A hétköznapokban igyekszem könnyű és finom ételeket fogyasztani és nem leterhelni a szervezetemet. Mostanában eléggé pörgősek a napjaim, ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen, naponta többször étkezzek” – mesélte Kiss Ramóna a Philadelphia ma délutáni sajtótájékoztatóján, ahol többek között a kutatás eredményeiről számoltak be.

Megdöbbentő, hogy a magyarok harmada egyáltalán nem sportol, és további egyharmaduk a havi rendszerességnél is ritkábban végez testmozgást. Mindössze 14 százalék él aktív életet és mozog hetente többször. További 8 százalék az, aki heti egyszer sportol.

„Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, rendszeresen mozogjunk és tudatosan táplálkozzunk. Nekem is nagyon sokat segített, hogy testnevelés-tagozatos iskolába jártam és hogy sokáig röplabdáztam. A mai napig próbálom megoldani, hogy eljussak mozogni, bár mostanában a napjaimba nehezen tudom beilleszteni” – tette hozzá Kiss Ramóna.

Sport helyett inkább a képernyő előtt ülve ütjük el az időt. A válaszadók átlagosan 145 percet töltenek egy nap a TV előtt. A legtöbben 1-3 órát tévéznek, de 13 százalék 4 óránál többet töltenek a képernyő előtt. 12 százalék kevesebb mint egy órát néz tévét, 9 százalék pedig úgy nyilatkozott, nem szokott tévézni.

A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a krémsajt népszerű a magyar háztartásokban, érdekes, hogy az aktív sportolók magasabb arányban fogyasztanak sajtkrémet, mint akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem mozognak. A sajtkrémek felhasználásnak tekintetében nem vagyunk túl kreatívak, a válaszadók 54 százaléka elsősorban hideg, vagy meleg szendvicsekhez használja és 28 százalékuk nem is említett ezen kívül más felhasználási módot.

„A kutatásból jól látszik, hogy a magyarok többsége még mindig nem ismeri, hogy milyen széles felhasználási lehetőséggel bírnak a krémsajtok. Kiválóan alkalmasak édes vagy sós sütemények készítéséhez, főzéshez, és hideg mártogatóshoz, szószokhoz egyaránt. Vállalatunk most két új ízesítésű krémsajtot is kínál a fogyasztók számára; a karakteres, de mégis lágy tormás és a mediterrán nyaralások emlékét idéző bazsalikomos és fenyőmagos ízeket – emelte ki Temesvári Kornél, a White Lake Kft. ügyvezetője.

Forrás: Élelmiszer Online