Back to top

Jövőre is a szép konyhakertekért

Évértékelő és a jövő évi programot meghirdető ünnepségre hívták a résztvevőket „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program szervezői, e mellett az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat is elismerésben részesítették.

Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár
Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár
Fotó: Algeier Wendy
A Földművelésügyi Minisztérium minden lehetséges módon támogatta a konyhakert program megvalósulását, kezdte köszöntő beszédét Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Örvendetes, hogy a pályázó települések és a kertművelők száma egyaránt növekedett.

A verseny egyik legfontosabb üzenete a generációk közötti kapocs, a tudás átadása a fiatal nemzedékeknek.

Igényes, környezetükről felelősen gondolkodó, szorgalmas embereket gyűjt össze a program, akik az egyszerű és kézenfekvő „befüvezett” kertváltozat helyett a munkaigényes konyhakert művelését választották.

Sajnálatos, hogy az országban sokfelé felhagyottan állnak a porták, holott munkaerő szinte mindenütt lenne rá, a saját szükségleteik nagy részét megtermelhetnék a házuk körül az emberek.

A helyettes államtitkár javasolta, hogy jövőre még több településre el kellene juttatni a program üzenetét, és köszönetet mondott Kovács Szilvia programigazgatónak, hogy ilyen lelkesedéssel, fáradhatatlanul küzd a verseny fennmaradásáért.

Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, a program igazgatója rövid visszatekintést adott az elmúlt öt évről. Hét országból 534 településről neveztek eddig kertművelők, idén az USA-ból is jelentkeztek. A fő cél mégis az, hogy a hazai településeket és a környező országok településeit vonják a versenybe. Az öt év alatt összesen 266 országos díjat osztottak ki, és több mint kétezer önkéntes zsűritag segítette a munkájukat.

Az idén 366 településről, mind a 19 megyéből érkeztek nevezések. Összesen 2351 kertet neveztek, ahol hozzávetőleg 16 ezer ember több mint 1,7 millió négyzetméteren gazdálkodott. A hét  versenykategória közül évről évre a normál kertkategóriában vesznek részt a legtöbben, idén 992-en.

Örvendetes a közösségi kertek fejlődése, idén 90 óvoda, 15 általános iskola és 92 középiskola mérettetett meg, ezen kívül civil szervezetek, közösségi kertek neveztek.

Elismerésben részesítették az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat
Elismerésben részesítették az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat
Fotó: Algeier Wendy

Az öt év alatt tudatosabbá váltak a kertművelők, igen sokan készítenek vetési tervet, saját maguk szaporítják a növényeket, sok esetben tájfajtákat termesztenek, természetes védekezési módokat használnak, illetve a növénytársításkor is figyelembe veszik a növényvédelmi szempontokat. Ezen kívül a kertek zöme madár- és rovarbaráttá vált az évek során a meghirdetett programoknak köszönhetően. Örvendetes, hogy a versenyzők jó példája nyomán 9432 kertet vontak művelés alá.

Kovács Szilvia meghirdette a 2018-as konyhakert versenyt, melynek kiemelt programja a termőföld és a talaj védelme lesz. A szervezők ezzel szorgalmazzák a talajjavító anyagok, talajvédelmi technikák, szerves tápanyagok (pl. komposzt) használatát és a művelési módok helyes megválasztását.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Télen is lehet friss zöldfűszerünk

A fűszerek megízesítik ételeinket, emellett szinte mindegyikük élettani hatással is bír. Leggyakrabban szárított formában alkalmazzuk ezeket, de a téli időszakban, amikor valamelyest lecsökken a friss zöldségek, gyümölcsök választéka, akkor felértékelődnek a frissen fogyasztható zöldfűszerek.

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Magyarország legszebb konyhakertje: 9. országos díjátadó

Idén kilencedik alkalommal adták át "A Magyarország legszebb konyhakertje” országos díjait. Egyre többen vesznek részt a programban, a vírus nem elvette, hanem többeknek meghozta a kedvét a kertészkedéshez.

Amikor a gyökereket metsszük...

A gyökérmetszésről jóval kevesebb szó esik, mint a föld feletti fás részek alakításáról. Ez nem csoda, hiszen a gyökerek az esetek többségében a föld alatt vannak (kivéve léggyökerek, kapaszkodó gyökerek), így jórészt hozzáférhetetlenek. Ám olykor szükség van a metszésükre.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Újra kinyílik a Főmenü konyhája

Második évaddal indult a népszerű gasztroműsor, a Főmenű, amelyet most is Széll Tamás Michelin-csillagos séf fémjelez, viszont ezúttal új műsorvezető és főző társ szegődött mellé, aki új lendületet ad a fogásoknak.

Elfeledett zöldségnövényeink: most is vethető még a tarlórépa

Több olyan zöldség is van, melyek nagyon egyszerűen termeszthetők, különösebb gondozást sem igényelnek, ám változó világunkban mégis elfelejtkeztünk róluk. Ilyen a tartórépa, a "multifunkciós" amaránt, de már pasztinákkal is ritkán találkozunk feldolgozatlan formában...

Indul a terménybemutató szezon a kertbarát köröknél

Augusztus végétől egyre több kertbarát kör tart látványos terménybemutatókat, melyeken az odalátogatók megtekinthetik: milyen sokféle zöldség-gyümölcs és ezekből mennyi féle termék állítható elő egy családellátó kiskertben is.

Bréking: Veszélyben szerkesztőségünk magaságyása!

A kiadónk udvarán tavasszal magaságyás épült, majd számos zöldség és fűszernövénnyel népesült be. A növények többsége mostanra termőre fordult, és eddig sikerrel élték túl a kórokozók és kártevők támadását. De most nagy veszély leselkedik rájuk, főleg a paradicsomokra...