Back to top

Megújítják az ökológiai gazdálkodást 2021-től

A tagállamok képviselői egyezségre jutottak arról, hogy az ökológiai gazdálkodásra 2021-től új szabályok lesznek érvényesek – közölte honlapján az Európai Bizottság. Az egyik legfontosabb változás, hogy ettől kezdve az unión kívüli, ökológiai gazdálkodásból származó termékeknek is meg kell felelniük az előírásoknak.

A tagállamok képviselői által 2017. november 20-án elfogadott, az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új szabályokról szóló megállapodás egyszerűsíti és összehangolja az ökológiai élelmiszer-termelésre vonatkozó számos szabályt mind az Európai Unión belül, mind pedig a nem uniós országokban – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Túllépett az idő rajta


A testület a reformot azzal indokolta, hogy a már több mint húsz éve hatályos rendelkezések többsége elavult, azokat meghaladták a szektorban bekövetkezett változások. Az EB szerint az ökológiai gazdálkodás az unió mezőgazdaságának egyik legdinamikusabb ágazatává vált, az ehhez használt földterület évente közel 400 ezer hektárral növekszik.

Az EU biogazdálkodási piaca mintegy 27 milliárd euró értékű, ami mintegy 125 százalékkal több mint tíz évvel ezelőtt.

Az EB szerint a jelenleg hatályos szabályozások és eltérések nem teszik lehetővé az európai mezőgazdaságnak ezt a rendkívül fontos ágazatát, és az új rendelet egyszerűbb, összehangoltabb megközelítésének köszönhetően még gyorsabb növekedést eredményezhet.

Minden tekintetben egységes piac


A legfontosabb változás az EU egészére kiterjedő egységes szabályozás bevezetése. A régi szabályok ugyanis lehetővé tették a kivételek bevezetését, néha egyetlen gyártó érdekében is. Az új szabályok pedig kellően rugalmasak lesznek: továbbra is megengedettek a kellően indokolt kivételek, de ezek időben korlátozottak lesznek, továbbá rendszeresen értékelik és szükség esetén alkalmazzák minden termelő számára, méltányos bánásmódot biztosítva mindenkinek.

A szabályok pedig egyformán vonatkoznak minden ökológiai termelőre és termékre. Ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy új – akár élelmiszer-jellegű, akár nem élelmiszer-jellegű – termékek megjelenjenek a piacon, ezzel is segítve a termelők fejlődését, a fogyasztók igényeinek kielégítését.

Uniós és nem uniós biotermékekre egyaránt érvényesek lesznek az új regulák

Az új rendelet egyszerűsítést hoz a mezőgazdasági termelők számára. Például a kistermelők képesek lesznek csoportos tanúsítást választani, amely csökkenti a tanúsítási költségeket, és megkönnyíti számukra az organikus rendszerhez való csatlakozást. A szabályok új lehetőségeket fognak teremteni az ökológiai vetőmagok és más, a genetikai biológiai sokféleség magas szintű növénytermesztési anyagainak új piacának megnyitása felé is.

Ez az EB szerint javítani fogja a biológiai sokféleséget, a növénytermesztés fenntarthatóságát és elősegíti az innovációt. A kártevők és a betegségek ellenállása javulni fog és a helyi körülményekhez való jobb alkalmazkodásán lesz a hangsúly.

Az viszont változatlan maradt, hogy a tanúsított termelők semmilyen módon nem alkalmazhatnak növényi kultúrájukhoz engedéllyel nem rendelkező növényvédő szereket.

Szintén fontos változás, hogy az egységes szabályrendszer azokra a nem uniós mezőgazdasági termelőkre is vonatkozik, akik ökológiai termékeket exportálnak az EU piacára. Ők csak az új rendelkezéseket betartva forgalmazhatják áruikat az unióban.

Az új szabályrendszer a jelenlegi, importált ökológiai élelmiszerekre vonatkozó, hatvannál is több különböző egyenértékűnek tekintett szabvány helyébe lép.

Az EB szerint a szigorúbb óvintézkedések csökkentik a nem engedélyezett anyagok által okozott véletlen szennyeződés kockázatát is.

Az új szabályok egyensúlyt teremtenek az ellenőrzések terén is, amelyet tagállami szinten végeznek majd. Az általános eljárás szerint évente zajlanak a kontrollok. Ám azokról a termelőkről, akik három egymást követő éves ellenőrzési időszak után is problémamentes termelést folytattak, a nemzeti hatóságok eldönthetik, hogy őket a továbbiakban kétévente egyszer ellenőrzik. Ez csökkenti a bürokráciát mind a gazdálkodók, mind a nemzeti közigazgatás számára.

Lesz türelmi idő


– A döntés egy újabb mérföldkő az ökológiai szektor számára, amely biztosítja, hogy ez a fontos és gyorsan növekvő ágazat világos szabályokkal tovább bővülhet. Továbbá a piaci szereplők biztosak lehetnek abban, hogy egyenrangúak lesznek a nem EU-tagállamok termelőivel. A három évig tartó tárgyalások során a bizottság mindenkor szem előtt tartotta az európai fogyasztók érdekeit – értékelte az egyezséget Phil Hogan, az EB mezőgazdaságért felelős biztosa.

Az elfogadott megállapodást az az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia, így az új szabályok 2021. január 1-jén lépnének hatályba.

Így az EB szerint elegendő idő lesz ahhoz, hogy a termelők és a piaci szereplők alkalmazkodjanak a megváltozott követelményekhez.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szigorú környezetvédelmi és fogyasztói elvárások szorításában a gyökérzöldségek

Még a Vajdaságból is érkeztek Makóra a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyökérzöldséges szakmai napjára. Mint ismert, a növényvédelem a zöldségtermesztésnek is sarkalatos pontja és a szakmai rendezvények rendszerint legnagyobb érdeklődésre számot tartó témája.

Tíz franciából kilenc - a bio már sokkal több, mint trendi

Mind népszerűbbek a bioélelmiszerek Franciaországban. Forgalmi értékük tavaly felszökött 9,7 milliárd euróra, mindössze egy év alatt 1,4 milliárd euróval többet költöttek a francia fogyasztók bioélelmiszerekre.

A rovartenyésztő óriás 50-szeresére növeli termelését

A francia Ynsect rovarfehérje gyártó vállalat új ipari létesítményt épít Észak-Franciaországban. Az állami és magán befektetők pénzéből finanszírozott közel 3,7 milliárd eurós beruházást az Európai Bizottság további 20 millió eurós támogatással segíti.

A KAP átmeneti intézkedései - azonos szabályok, azonos alapok?

Az Európai Bizottság közzétette a KAP átmeneti rendelkezéseire vonatkozó első javaslatát, amelyek kulcsfontosságúak az EU politikájának folytatása szempontjából. A Copa-Cogeca közleménye szerint a KAP átmeneti intézkedései nem szolgálhatnak újabb csökkentések ürügyeként. Hogyan lehet megmagyarázni az európai gazdálkodóknak, hogy ugyanazok a szabályok nem kaphatnak azonos pénzügyi alapokat?

Az olcsó pénz kora

Tőkével kombinált hitelprogram, növekedési hitel és az uniós támogatások előfinanszírozása is elérhető a piacon, és a jelek szerint a vállalkozások „éheznek” is a korábbi évtizedekhez képest szokatlanul bőséges és olcsó forrásra. Az agrárvállalkozások kifejezetten érdeklődők a különböző konstrukciók iránt.

2018-ban volt az eddigi legtöbb erdőtűz Európában

Az Európai Bizottság közzétette 2018-ra vonatkozóan az európai, közel-keleti és észak-afrikai erdőtüzekről szóló éves jelentését. Európában tavaly mintegy 178 000 hektárnyi erdőt és földterületet pusztított el erdőtűz.

Melléktermékekből sikeres (oldal)ágazat - a biomassza hazai lehetőségei

Az Európai Unió 2012-ben megalkotott és 2018-ban újragondolt bioeconomy stratégiájának megfelelően Magyarország is törekszik a hazai biomassza alapú gazdaság megteremtésére, összhangban a klímapolitikai és fenntarthatósági irányelvekkel.

Gigantikus EU-s pénzre pályázik Lengyelország

Lengyelországnak iszonyatosan sokba kerülne teljesíteni az EU-s klímavédelmi vállalásokat, mert szénerőművekben állítja elő az elektromos energiát. Van megoldás: nagyon sok pénzt kellene kapnia az EU-tól az átállásra.

Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

Dán-svéd "biotermék" szakmai tanulmányutat szervez a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a Nordic Organic malmöi ökológiai kiállítás köré épített szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára. A dán-svéd szakmai tanulmányútra elsősorban azon élelmiszeripari tagok jelentkezését várja az igazgatóság, akik biotermékeket gyártanak és/vagy érdeklődnek a különböző termékfejlesztési lehetőségek iránt.