0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogy élni tudjunk a természet adta lehetőségekkel…

Hol boldog a fogoly? Hol nem fél a túzok? Mikor kerülnek föld alá a madárgyilkos távvezetékek, megállítható-e az elsivatagosodás? Elkészült a természetvédelem új országos programja. A tét óriási: a több mint egymilliárd forintot meghaladó uniós forrásból jelentős környezetvédelmi fejlesztésekre lesz majd lehetőség az elkövetkező években.

A Fölművelési Minisztérium összefogott a Tudományos Akadémia Ökológiai Kutató Központjával, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatalának munkatársaival, valamint a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Park szakértővel, közös projectjük egy olyan ökoleltárt körvonalaz, ami egyszerre cél, lehetőség, erőforrás, és környezetügyi feladatgyűjtemény.

Ezen a területen ilyen nagyszabású fejlesztési lehetőség még nem volt Magyarországon – mondta el a projektnyitó rendezvényen Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár.

Ez a mostani 1,070 millió forintos központi projekt nem egy helyi program, rekonstrukció, kisebb térségbe szóló beruházás egyik fázisa, itt a cél az, hogy országos léptékben felmérjük, hogy milyen állapotban vannak Magyarország természeti kincsei. Ebből a forrásból például nem csak vízi műtárgyakat tudunk építeni egy-egy helyen, ami egy terület vízellátását, vagy a víz visszatartását tudja megoldani, hanem tudományos kutatásra is fog jutni.

Ez a 2020-ig tartó környezetvédelmi program azon túl, hogy átfogó képet ad a természeti értékeink jelenlegi állapotáról, eszközöket, módszereket, és konkrét segítséget nyújt majd – a szorosan vett természetvédelem mellett – minden érintett ágazat számára. A projekt négy fejlesztési elemre épül.

Az egyik a Tájkarakter, mely legfontosabb táji értékeink védelmére, kezelésére dolgoz ki olyan javaslatokat, amelyeket minden fejlesztésnél figyelembe kell venni. A Natura elem a közösségi jelentőségű fajokra, élőhelyekre koncentrál. Ennek keretében például élőhely-térképet, fajmegőrzési, tervet készítenek a szakemberek, felmérik a madárpusztulásokat okozó szabadvezeték-hálózatot, stb. Van két manapság nagyon divatos fejlesztési elem is, az egyik a Zöld infrasrtuktúra, ami azt térképezi fel, hogy hogyan működik infrastruktúraként, országos hálózatként a természeti értékeink rendszere. Az Ökoszisztéma szolgáltatás fejlesztési cél keretén belül pedig természetes ökoszisztémáinkat mérik fel és azokat a kiemelt jelentőségű szolgáltatásainkat, amelyeket a természetvédelmi hálózat képes nyújtani.

A fejlesztési célokban a szakemberek azt is összefoglalták, hogy a természetvédelmi szempontoknak hogyan kell beépülni az összes döntéshozatali folyamatba. A projekt címe kicsit riasztó, A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok – ám a cél világos.

Konkrét, gyakorlatias fejlesztési, fenntartási iránymutatást adni nem csak a környezetvédelemért közvetlenül felelős, hanem a társágazatoknak is.

 

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu