Back to top

Három befektetési megállapodást kötött az EXIM a csúcstalálkozón

Több száz millió dollárnyi befektetést generálhat hazánkban az EXIM által a Kína és 16 közép-kelet-európai ország kétnapos csúcstalálkozóján kötött három megállapodás többek között az energetika, telekommunikáció, infrastruktúra, technológia, innováció, gyártás és feldolgozás, mezőgazdaság, oktatás, gyógyászat, turizmus és pénzügyi szolgáltatások terén.

Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója és Jiang Jianqing, a SINO CEE alap elnöke ünnepélyesen aláírták Magyarország a SINO-CEE Fund elnevezésű tőkebefektetési alaphoz való csatlakozásról szóló megállapodását a Kína és 16 közép-kelet-európai ország kétnapos csúcstalálkozóján.

Fotó: EXIM

A SINO-CEE Fund befektetési alap a kínai kormány és tizenhat közép-kelet-európai ország között létrejött együttműködési megállapodás (Sino-CEE “16+1” Cooperation Framework) eredményeképpen valósult meg, létrehozását a 2016. novemberi rigai Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó alkalmával jelentették be. Az alap fókuszában a közép- és kelet-európai befektetések támogatása áll.

A mintegy 10 milliárd eurós alapba a kormány döntése alapján Magyarország 50 millió eurót fektet be, amennyiben az alap működésével kapcsolatos tapasztalatok kedvezőek, további 50 millió eurós hozzájárulásról is döntés születhet. Az alap a szerződés szerint legalább 300 millió eurónyi befektetést fog Magyarországon eszközölni - mondta Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója az aláírást követően.

Az alap állami finanszírozással, de piaci alapon működik, a csatlakozó országok segítségével 50 milliárd eurót tervez bevonni projektekre többek között az infrastrukturális szektorban, valamint high-tech termékek és más fogyasztói javak gyártására.

Aláírták a Kína-Közép-Európa Befektetési Alap II létrehozásáról szóló megállapodást.
Aláírták a Kína-Közép-Európa Befektetési Alap II létrehozásáról szóló megállapodást.
Fotó: EXIM
A csúcstalálkozó első napján aláírták a nagyon sikeres Kína-Közép-Európa Befektetési Alap I. folytatásaként az Alap II. megállapodást, melyben az Eximbank 70 millió dolláros hozzájárulással vesz részt, és amelyért cserébe Magyarországon legalább 140 millió dollár beruházásnak kell megtörténnie az elkövetkező években. Az alap teljes tervezett mérete közel 1 milliárd USD. Megcélzott szektorai: az energetika, telekommunikáció, infrastruktúra, technológia, innováció, gyártás és feldolgozás, mezőgazdaság, oktatás, gyógyászat, turizmus és pénzügyi szolgáltatások.

A 2013-ban létrehozott első alapba Magyarország 30 millió dollárt fektetett be, amely az azóta eltelt 4 évben 13 befektetést valósított meg Közép- és Kelet-Európában. Hazánkban az EXIM által biztosított összeg mintegy háromszorosának megfelelő - azaz 91 millió dollár - értékben valósultak meg különféle befektetések, egy felsőoktatási intézmény például a befektetett tőke segítségével indította el régiós terjeszkedését.

Ezen felül született megállapodás egy az Intelligens Közlekedési Rendszerek fejlesztésével kapcsolatos projektről is a Bohai Transport Funddal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beruházás, kifektetés, zöld finanszírozás - Értem, hogy zöld, de mi hajtja?

Az agrárberuházások finanszírozásáról beszélgettünk Szabó István Attilával, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettesével. Szóba került, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak a vállalkozásoknak, akik EXIM-finanszírozást igényelnének exporttevékenységükhöz. Meghatároztuk a befektetés és a kifektetés közötti különbséget, és arra is választ kerestünk, hogyan lehet zöld egy finanszírozás, és miért is olyan nehéz meghatározni a pontos árnyalatát.

Útlevél a sikerhez

Mitől egyedi az EXIM, és hogyan képes hozzájárulni a magyar agrárium eredményesebb exporttevékenységéhez? Erről beszélgettünk Jákli Gergely közgazdásszal, az EXIM elnök-vezérigazgatójával.

Fejlesztés a Darnó-Húsnál - Ultrahangos pácolással a külpiacokra

Családi cégként, egy sor más tevékenységi körrel indult el az a cég, amely a kezdeti útkeresések után húsfeldolgozásba fogott, és mára a Darnó-Hús márka­névvel szerte az országban kínálja termékeit. A több évtizedes építkezés és fejlődés eredményeként egy új gyártási eljárást is sikerült elindítani.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Válságban is megbízható pénzügyi partner az Exim Bank

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványügyi helyzetben is biztosítsuk folyamatos szakmai támogatásunkról. (x)

Élelmiszerpiac: felkészülve nyerhetünk is a jövő kihívásain

Jelentősen átalakul a világ élelmiszerkereskedelme, ami az élelmiszer-gazdaság minden szereplőjét komoly kihívások elé állítja. Magyarország ennek ellenére nyerhet a változásokon, viszont ehhez komoly fejlesztésekre, a hozzáadott érték növelésére és megalapozott, egyben bátor piacra lépésre van szükség, mondta lapunknak Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója.

Folyamatos fejlesztések – Nemzetközi piacokon a Chemark

Tudatos fejlesztési politikával, a kapacitások bővítésével és a hatékonyság növelésével jutott el oda a Chemark Zrt., hogy termelőüzemei mára a nyugat-európai versenytársakkal is felveszik a versenyt. A növényvédő szerek formálásával és csomagolásával, növényvédőszer-bérgyártással foglalkozó vállalat ma már jelentős exporttevékenységet bonyolít és kapcsolatban áll a legnagyobb piaci szereplőkkel.

EXIM: a hatékonyság a kulcs

Csak a hatékonyság, a termelékenység fokozásával, a digitalizáció mind jobb kihasználásával lehet az exportot tovább növelni, és annak szerkezetét versenyképesebbé alakítani – hangzott el az EXIM Bábolnán megtartott konferenciáján.

Átadták az UBM kerelőszentpáli takarmánygyárát

Péntek délelőtt a Maros megyei Kerelőszentpálon adták át az UBM Csoport, East Csoport és Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania SRL új gyárát, amely az eddigi legjelentősebb magyar tőkével megvalósuló agrárberuházás Romániában. Az avatóünnepségen ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott, részt vett Jákli Gergely az EXIM vezérigazgatója is.