Back to top

Támogatást várnak a díszkertészek az új károsítók megfékezéséhez

Hatékonyabb termelői érdekképviseletre, tervezői, megrendelői oldalról átgondoltabb zöldfelületgazdálkodásra, szabályozói oldalról az újonnan betelepülő károkozók elleni védekezés támogatására lenne szükség a dísznövényágazat érdemi fejlődéséhez - derült ki a Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közös bükfürdői fórumán.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának harmadik állomása volt a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közösen, Bükfürdőn szervezett szakmai fórum, amelynek fő témája a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a növényi egészség kapcsolata, valamint az új károsítók betelepedése okozta kihívások kezelése volt. A rendezvény résztvevői tájékoztatást kaphattak a Vidékfejlesztési Program dísznövénytermesztők számára elérhető támogatásairól, a már lezárt pályázatok elbírálásának jelenlegi állapotáról, illetve a még nyitva lévő, valamint a jövőben megnyitásra kerülő jogcímekről.

Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének (MDSz) elnöke elmondta, hogy a bár az uniós és a magyar agrárpolitikában az élelmiszer-termelő ágazatok kapják a nagyobb figyelmet és támogatottságot, a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír. A díszkertész-ágazat érdekérvényesítésnek megerősítése céljából nagy jelentőségű, hogy az újjáalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában immár szavazóképes köztestületi tagokkal lehet jelen, és vehet részt a munkában, mondta az elnök.

A szövetség azon dolgozik, hogy szakmaközi szervezetté alakulhasson, megszerezhesse a minisztérium elismerését és kiterjesztési jogokkal élhessen.

Orlóci László: az élelmiszer-termelés mellett a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír
Orlóci László: az élelmiszer-termelés mellett a dísznövény-termékeket előállító díszkertész szakma is számottevő nemzetgazdasági jelentőséggel bír
Fotó: Pap Edina

A zöldfelület-gazdálkodás felívelő ágazat, aminek „hármasfogata” a tervezés, a termelés és a kivitelezés között sajnos nincs összhang, világított rá Lukács Zoltán, az MDSz zöldfelület-bizottságának vezetője.

A tervezők sajnos sok esetben nem a magyar kertészetek kínálatából választanak növényeket. A megvalósítást pedig nem kertész végzettségű szakember ellenőrzi. A parkfenntartást gyakran nem megfelelő szakmai alapokkal, tudással rendelkezők végzik. Jövőképünk a még több zöldfelület, hangsúlyozta a szakember. A jogszabályi változtatásokkal ezt a hármas egységet meg lehet erősíteni.

A rendezvényen Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédő szakmérnöke az utóbbi 1-2 évben súlyos károkat okozó boróka tarka-díszbogárról, fejlődésmenetéről és megfékezésének lehetőségeiről, magyarországi viszonyok között szerzett eddigi tapasztalatairól beszélt. A Prenor Kft. és MTA ATK Növényvédelmi Intézet 4-5 éve foglalkozik intenzíven a különféle szúbogarak, utóbbi években pedig a boróka tarka-díszbogár csapdázási kísérletekkel, különböző szín-, illat-, valamint aggregációs feromon-csapdák kipróbálásával.

Az eredmények biztatóak, a feromoncsapdák használata a magánkertekben is egészségesebb megoldást jelentenének a lakosság számára a permetezések helyett. Ehhez azonban jó volna, ha ezeket az eszközöket ki lehetne venni a növényvédő szerekre vonatkozó hosszadalmas és drága engedélyeztetési eljárása alól. Both Gyula hozzátette, ezek a kísérleteket drágák.

A nagy gazdasági károkat okozó, újonnan betelepedő károsítók megfékezésére irányuló kutatások finanszírozására a díszfaiskolák hozzájárulására, valamint termelő üzemek által is igényelhető támogatási pályázatokra volna szükség.

Hangsúlyozta, hogy 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban is, ami nemzetgazdasági kockázatot is jelent, ezért nagyobb figyelmet érdemelne a hatóságok részéről.

Both Gyula: 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban
Both Gyula: 2000 óta körülbelül 100 újonnan felfedezett károsító okoz súlyos kártételeket a termelőüzemekben és a közparkokban
Fotó: Pap Edina

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.