Back to top

Vannak még nyitott támogatási jogcímek a díszkertészek számára

A Vidékfejlesztési Programban a kertészetfejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaház-építési támogatás volt a legnépszerűbb - hallhattuk Nagy Attilától, a Miniszterelnökég Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága EMVA Stratégiai Főosztályának vezetőjétől bükfürdői szakmai rendezvényen.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének országjáró tájékoztató sorozatának harmadik állomása volt  a Magyar Díszfaiskolások Egyesületével közösen, Bükfürdőn szervezett szakmai fórum.

Az eseményen Nagy Attila, a Miniszterelnökég Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága EMVA Stratégiai Főosztályának vezetője a Vidékfejlesztési Program díszkertészeket érintő pályázatairól szólt. Elmondta, hogy

a Vidékfejlesztési Programban a kertészetfejlesztési támogatások közül az üveg- és fóliaház-építési támogatás volt a legnépszerűbb a dísznövénytermesztők körében, amelyre 63 kérelem érkezett a dísznövénytermesztők részéről, mintegy 4,29 milliárd forint igénnyel.

A gomba- és hűtőházak építése és felújítása jogcímre a dísznövénytermesztőktől 8 kérelem érkezett be 390 millió forintos igénnyel. A kertészeti gépbeszerzési pályázatban egyelőre még nem hirdettek eredményt, de várhatóan az év végéig megszületik a döntés. Az már látszik, hogy jelentős a túligénylés; a 18,08 milliárd forintos keretösszegre 28,78 milliárdos igény érkezett be.

Nagy Attila: a Vidékfejlesztési Programban a kertészetek fejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaházépítési támogatás volt a legnépszerűbb
Nagy Attila: a Vidékfejlesztési Programban a kertészetek fejlesztési támogatások közül a dísznövénytermesztők körében az üveg- és fóliaházépítési támogatás volt a legnépszerűbb
Fotó: Pap Edina

Folyamatosan adható be még pályázat öntözésfejlesztésre, amire eddig egy dísznövényes kérelem ékezett, 18 milliós igénnyel. Továbbra is pályázhatnak a dísznövény-kertészetek is a mezőgazdasági kisvállalkozások fejlesztésére, illetve az éghajlatváltozásokra való üzemszintű alkalmazkodást célzó támogatási jogcímekre.

Nagy Attila felhívta a figyelmet a helyi célok megvalósítását célzó LEADER pályázatok, helyi programokhoz való csatlakozás nyújtotta lehetőségekre is. Még az idén megjelenik, és várhatóan január közepétől pályázható a mezőgazdasági termelő és feldolgozó üzemek energiahatékonyság-növelését célzó támogatás mintegy 35 milliárd forintos keretösszeggel, tájékoztatott a szakember.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.