0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Beütött a karácsony az élelmiszeriparban

Az ünnepek közeledtével a hazai élelmiszervállalatok kampányüzemmódba kapcsoltak annak érdekében, hogy minél több termékük kerüljön a fa alá. A teljesség igénye nélkül utánanéztünk, hogy egyes magyar cégek miképpen próbálnak érvényesülni a legnagyobb közösségi média felületen.
„Hivatalosan is elkezdődött a tél, úgyhogy elő a karácsonyi pulcsikkal! Küldjetek egy képet kommentben a kedvenc darabotokról, mi is mutatjuk a miénket!”

– olvasható és látható a Szentkirályi Ásványvíz hivatalos Facebook-oldalán közelmúltban közzétett képbejegyzés, amely egy kötött pulóvert ábrázol, középen a cég logójával. Valószínűleg a legtöbben nem ásványvizet vesznek ajándékba a szeretteinek, ugyanakkor az ilyen és ehhez hasonló megosztásoknak se szeri se száma, az év ezen időszakában az advent, a mikulás, a rénszarvasok, a havazás, a manók – és még sorolhatnánk –, a karácsony és a szilveszter miatt megnövekedett marketingértékkel bírnak. Habár az élelmiszerek számára nem feltétlenül a közösségi média az elsődleges hirdetői felület, azért érdemes szezonra szabniuk a vállalkozásuk platformját, hiszen ezzel közelebb kerülhetnek az átlagfogyasztóhoz.

A Friesland Campina, amihez a Pöttyös, Magyarország egyik legnépszerűbb Facebook-oldala tartozik (Túró Rudi, több mint egymillió követővel), is ráerősített az ünnepi hangulatra: gyűjthető, karácsonyi tematikájú poharakat dobott piacra. Nincs ezzel egyedül, a sütő- és édesipar számos szereplője is karácsonyra hangolta magát, többek között a Szerencsi, a Szamos, a Stühmer, a Cerbona, a Fornetti és a Lipóti is. Érdekesség, hogy a Cserpes még nem látta elérkezettnek, hogy az ünnepet helyezze előtérbe a legnagyobb közösségi portálon.

Komoly közösségi médiajelenlétről tesz tanúbizonyságot a Zwack, akinek több termékéhez is kapcsolódik Facebook-oldal: az Unicum, a Fütyülős és a St. Hubertus követőinek a száma meghaladja a 200 000-et. Habár, ez a létszám messze elmarad a Pöttyösétől, a cég így is elég nagy közösség érzelmeire tud hatni „Az én hősöm az apám” című karácsonyi kampányvideójával, amely több generáció készülődését dolgozza fel, mialatt Demjén Ferenc „Várj míg felkell majd a nap” klasszikusa szól a háttérben.

 

youtube://v/ewxP5a_4ZU0

 

 

 

Az alkoholos italok az év minden napján slágertermékek, nincs ez másképp karácsony környékén sem, így nem csoda, hogy a Zwackon kívül, a BB (pezsgő), a Bock (bor) és a Zsindelyes (pálinka) is megemlékezett advent első vasárnapjáról. Természetesen nem kell ahhoz „alkoholnak lenni”, hogy beüssön a karácsony, a három szörpgyártó, az Ági, a Piroska és a Pölöskei, valamint az üdítőitalokért felelős Márka is begyújtotta az év végi marketing rakétákat.

Visszatérve az ételek piacára, a Gyermelyi és a Pick Szalámi is hasonlóan tett, ugyanakkor az utóbbi cégcsoportjához tartozó Herz-ről már ez nem mondható el, egyetemben az „ízekért felelős” Univerrel, aki két Facebook-oldalt is üzemeltet (Univer ÉtelÍzesítő, ErősPista és barátai).

„A magyar élelmiszeripari márkáknak ugyanúgy kiemelten fontos a közösségi média jelenlét, mint bármely márkának a világban. 

Attól függően, hogy a márka milyen formában, milyen típusú és számú platformon kíván megjelenni, a vállalkozás mennyire menedzseli hatékonyan a márkaoldalakat, mennyire futtatnak rajta a célcsoportnak, a követőknek releváns kampányokat, illetve, hogy a kreatív tartalmak milyen hatásfokkal érik el a közönséget, legnagyobb előnye, hogy kiváló lehetőség a márka közösségének megteremtésére, illetve aktivizálására, amelynek eredményeképpen egy hazai brand is képes lehet olyan véleményvezéreket teremteni, akik egyfajta márkanagykövetként kommunikálhatják a márka üzenetét. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy egy-egy márkaoldal működtetése önmagában nem elegendő, csak a kommunikációs eszköztár egyik elemeként tekinthetünk rá” – nyilatkozta a Magyar Mezőgazdaságnak Tóth Olivér márkakommunikációs szakember, a Médiapiac.com szerzője. 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság