0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mégis lesznek új szabályok a kerti kutakra

Engedélyeztetési eljárás, valamint előzetes bejelentési kötelezettség nélkül lenne létesíthető a jövőben 80 méternél nem mélyebb kút - az erről szóló javaslatot már benyújtották az Országgyűléshez a kormánypárti képviselők. De a a gazdasági célú vízkivételhez használatos, valamint a a hideg- és termálkarsztrétegekben fúrandó új kút továbbra is engedélyköteles maradna.

Az előterjesztés szerint a gazdasági célú vízkivételhez használatos kút továbbra is engedélyköteles maradna. Emellett továbbra is engedélyköteles maradna a fúrás a hideg- és termálkarsztrétegekben, ezenkívül a vízbázisok védőterületének érintettsége esetén történő fúráskor is, mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül – írja a Magyar Idők.

A módosító javaslat szerint a kormány meghosszabbítaná az illegálisan fúrt kutakra vonatkozó moratóriumot: az eredeti határidő ugyanis jövő év végén járt volna le, a javaslat szerint az új engedélyeztetési dátum viszont 2028. december vége lenne.

Érdemes tudni, hogy azoknak a tulajdonosoknak kell rendezniük az engedélyeztetést vagy a korábbi, szabálytalan eljárást korrigálni, akik 2016. június 3. után létesítettek kutat, nekik azonban a korábban e célból befizetett illeték 30 napon belül visszajárna.

Ha az országgyűlési képviselők megszavazzák a módosító javaslatot, az új szabályok 2018. március 15-én lépnek majd hatályba.

Forrás: Inforádió