Back to top

Ünnepi mézeskalács és mézes krémes - méhészektől mindenkinek

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalács receptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani.

A mézeskalács sütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalácsreceptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézes krémes receptet szeretnék megosztani. A második recept érdekességéhez hozzájárul, hogy a hozzávalók között a „titkos” összetevő a propolisztinktúra , mely különleges, „nemes” ízt ad a krémnek.

A propolisztinktúra méhészektől (piacon vagy háztól) beszerezhető, éppúgy, mint a jó minőségű méz is.  Persze idehaza az élelmiszerboltok polcain is ellenőrzött és kiváló minőségű mézet találunk.

Tordai pogácsa

Ez a mézeskalács viszonylag könnyen elkészíthető.

1/2 kiló vegyes méz

60 dkg rozsliszt,

60 dkg búzaliszt

3 tojássárgája,

2 késhegynyi fahéj,

1 reszelt  citromhéj,

A mézet enyhén megmelegítjük, majd összekeverjük a többi alapanyaggal, és addig gyúrjuk míg kemény tészta nem lesz belőle. Ebből két veknit csinálhatunk. Vajjal kikent lisztezett tepsibe tesszük és egy órán keresztül állni hagyjuk. Majd megsütjük A közepe kissé kihasad, mint a tordai pogácsának.

A másik módszer szerint a tésztát centiméter vastagra nyújtjuk és pogácsának kiszaggatjuk.

Mézes krémes

A krémes természetesen már összetettebb cukrász képességeket igényel, mint a mézeskalács, vagy a pogácsa, de sokunknak ez a krémes a kedvencünk. Tulajdonképpen egy klasszikus recept, melybe rum helyett egy kevés propolisztinktúra kerül. A propolisztinktúra enyhén kesernyés, túl sokat véletlenül se tegyünk bele. Néhány csepp azonban nagyon különleges, „nemes”  ízt tud adni a krémeknek.

Tészta:

5 dkg vaj

35 dkg liszt

1 tojás

7 dkg cukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

3 evőkanál tej

7 dkg méz

 

 

Krém:

3 tojás sárgája

3 evőkanál liszt

3 evőkanál vanília-cukor

5,5 dl tej

20 dkg vaj

8 dkg porcukor

1/2 kávéskanálnyi propolisz tinktúra (4-5 csepp) a krémhez és ugyanennyi a tésztát puhító tejes kenéshez

3-4 evőkanál tej

 

 

Teteje:

5 dkg vaj

10 dkg csokoládé (tortabevonő, étcsokoládé)

 

    1. Az egész tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. A tűzről levéve pár percig kavargatva hűtjük, majd a szódabikarbónát, a lisztet hozzáadjuk. Simára gyúrjuk. 3 adagba osztjuk, és míg meleg késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben sütőpapírral borított sütőlapon, tepsi hátán megsütjük (kb. 10 perc). Aranyos barna színű legyen, de ne égjen meg!
    2. Cukorral kikeverjük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a lisztet, és a tejet. Ezt jól kikeverjük, és  sűrű, sima krémet főzünk belőle kicsi lángon. Aztán kihűtjük.
    3. A vajat kikeverjük a porcukorral, és fél kiskanál propolisztinktúrával. Ehhez a krémhez keverjük hozzá az előbb elkészített, kihűtött krémet is, majd dolgozzuk jól össze a kettőt. 
    4. A megsütött mézes lapokat megkenjük a 3-4 evőkanál tejben elkevert fél evőkanálnyi propolisztinktúrával, Ettől megpuhul a sütemény. Majd a krémmel megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezzük őket.
    5. Gőzön a csokoládét és a vajat megolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után hűtőben tároljuk.

Ajánljuk még:  Méhészjátékok az oktatásban

Méz kurkumával a megfázás és elhízás ellenszere?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan használjuk a virágport?

A méhek által gyűjtött virágpor többek között vitaminokat, fehérjéket, aminosavakat, cukrokat, zsírokat, ásványi sókat, enzimeket, antioxidánsokat, laktobacilusokat tartalmaz és segíti a telomereket, melyek idegrendszerünkben a hosszú élettel hozhatók összefüggésbe.

Újabb hat termék nyerte el a HÍR védjegyet

Az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit - fogalmazott a díjátadón Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár.

Edukációs kampány indult a méhekért

A méhek védelmére, természetben betöltött szerepükre és a méz jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közös edukációs kampányában. Idén elsősorban az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szóló aktivitásokkal találkozhatunk.

Méhészkedni csak szívvel-lélekkel lehet

Hazánk nagy méhésznemzetnek számít. Európában a legtöbb akácmézet mi termeljük. Az Európai Unió éves méztermelésének 10 százalékát állítjuk elő, ami 25 000 tonna mézet jelent. Húszezer méhészünk 1,2 millió méhcsaládot tart.

Mennyi mézet fogyasszunk naponta?

A korábbi cikkekben érintettük, hogy a méz 181 összetevőjének köszönhetően jóval egészségesebb édesítőszer, mint a cukor vagy más édesítőszerek. A méz nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek egészségünkre is kihatnak, segítik az immunrendszerünket, illetve elpusztítják nyálkahártyánkon a kórokozókat, mielőtt azok mélyebbre jutnának és nagyobb kárt okoznának.

Mitől gyógyhatású a méz? (2.)

A méz összetevői többféleképpen hatnak, egy részük immunrendszerünket segíti, míg mások antimikrobiális hatásuknak köszönhetően elpusztítják a bennünket megtámadó kórokozókat.

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Mézmelegítés olcsón, kíméletesen

Évek óta használtam már elektromos mézkimelegítő készüléket, a folyamatos kimelegítgetés helyett azonban kerestem egy egyszerűbb megoldást. Azt a módszert, amellyel a több hordó méz állandó jelleggel a kívánt hőmérsékleten van és bármikor üvegezhető.

Európai Bíróság: nem volt törvénytelen a neok betiltása a méhek érdekében!

Az Európai Bíróság tegnap megerősítette, hogy az Európai Bizottság jogosan tiltotta meg a neonikotinoidok használatát a méhek számára vonzó növényeken 2013-ban, a Bayer által az Európai Bizottsághoz benyújtott fellebbezéssel kapcsolatos ügyben hozott ítéletében. A luxembourgi székhelyű intézmény támogatta az elővigyázatosság elvének alkalmazását, és azt, hogy az Európai Bizottság még bizonytalanság esetén is jogosult volt ilyen korlátozásokat bevezetni.

Beperelték a legnagyobb mézimportőröket

Az amerikai méhészek utolsó reménye a most indított per, melyet kiszerelők, importörök és egy mézvizsgáló szervezet ellen kezdeményeztek.