Back to top

Magyar Örökség díjas lett Kovács Szilvia és a „kertesei”

Öt évvel ezelőtt indult útjára „A legszebb konyhakertek” Magyarország legszebb konyhakertjei program amely mára országos mozgalommá vált. Ötletgazdája és programigazgatója Kovács Szilvia Karcag város alpolgármestere kiemelkedő színvonalú, példamutató és kitartó munkájának köszönhetően szombaton a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átvehette a Magyar Örökség Díjat.

A polgári kezdeményezés alapján évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat ítél oda a bírálóbizottság az arra érdemes díjazandóknak. A december 16-i ünnepségen Sipka László jelentette be, hogy harmadikként a bizottság Kovács Szilviának és az általa létrehozott „A legszebb konyhakertek” mozgalomnak ajánlotta a bizottság a díjat.

A laudátor és a kitüntetett: Tóth Szilvia és  Kovács Szilvia (balról jobbra)
A laudátor és a kitüntetett: Tóth Szilvia és Kovács Szilvia (balról jobbra)
A díjátadón a laudációt Fazekas Sándor miniszter nevében Tóth Szilvia kabinetfőnök mondta el. Kiemelte, hogy az országos program célja az otthoni konyhakertművelés népszerűsítése, a kertészkedésre való ösztönzés illetve a kertműveléshez szükséges tudás átadása a következő generációk számára.

A verseny már az első évben nemzetközivé vált és öt év alatt eddig összesen 7 ország 534 településéről jelentkeztek kertművelők.

Idén már az USA-ból, a dél-angliai Plymouthból, Erdélyből és Délvidékről is érkeztek nevezések.

Ezidáig 32 ezer kertművelő vett részt a programban és további 10 ezer kertet vontak művelés alá a program hatására. A verseny összetett gondolkodásmódot terjeszt azzal, hogy minden évben kiemel egy-egy témát. Volt már madárbarát-, rovarbarát kert, illetve fűszer-és gyógynövényes kert kialakítása a kiemelt téma. Idén pedig a hasznos rovarok kertben való megtelepítésére és védelmére figyeltek a részvevők csakúgy, mint az egészséges, vegyszermentes élelmiszertermelés honosítására.

Kovács Szilvia „kertesei” elsősorban a természetes védekezési módokat használják a házikertekben, legyen az bármilyen jellegű biomódszer.

A díjátadás után
A díjátadás után
Az ötletgazda évről-évre igyekszik bevinni a különböző korosztályokat a kertművelés örömébe. Kitartó, áldozatos munkája eredményeképpen ma már 22 ezer 20 év alatti fiatal vesz részt a programban és büszkén mutatja meg az általa művelt kertet. A legfiatalabbak óvodások, iskolások is aktív részesei a mozgalomnak, hiszen „Én kis kertem kertelem” címmel országos rajzpályázatot és a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve „Ments meg egy kertet” programot hirdettek.

Az, hogy egy kezdeményezés valóban eredményes-e, az évek múlása teszi próbára. Nos, Kovács Szilvia munkája kiállta az idők próbáját. Évről-évre növekedett követői száma és bővült a meghirdetett kategóriák köre.

Ma már „A legszebb konyhakertek” mozgalom fogalommá vált a kertet kedvelők ,a földet szeretők körében.

Büszkék vagyunk arra, hogy lapjainkon keresztül /Kertészet és Szőlészet, Magyar Mezőgazdaság, Kertbarát Magazin, Kerti Kalendárium/ évek óta tudósíthatunk az eseményekről, az elért eredményekről és ma részesei lehetünk ennek a sikernek.

Szívből gratulálunk Kovács Szilviának és - ahogy Ő mondja - : az Ő kerteseinek!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.