Back to top

Átadták az első Minőségi Magyar Hal védjegyet

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter négy nappal azután, hogy bejelentette, elindítják a Magyar Minőségi Hal tanúsító védjegy bevezetését, máris átadta az első védjegyeket. Az első oklevelet Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója vehette át a tárca első emberétől.

Fazekas Sándor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére a buzsáki telephelyén termelt pontyra, és a balatonlelle-irmapusztai telepén termelt pontyra és fogassüllőre adta át a tanúsítványt. A Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyet az Aranyponty Halászati Zrt. is kiérdemelte a sáregres-rétimajori telephelyén termelt pontyra.

Lévai Ferenc, Fazekas Sándor és Szári Zsolt a tanúsító védjegy átadása után
Lévai Ferenc, Fazekas Sándor és Szári Zsolt a tanúsító védjegy átadása után
Fotó: Hajtun György

Fazekas Sándor a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy átadásakor, a Központi Vásárcsarnokban rendezett ünnepségen elmondta, a szaktárca az ágazati szereplőkkel összefogva eddig is több lépést tett a belföldi édesvízihal-fogyasztás növelése érdekében, most pedig a halfeldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, új feldolgozó üzemek létesítését kívánják ösztönözni. A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) mintegy 15 milliárd forintot kitevő forrásából 2,6 milliárd forint fordítható a halfeldolgozás feltételeinek javítására. A minőségi haltermelést szolgálja a most bevezetett Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy is, mivel biztosítja a nyomon követhetőséget, a kiváló minőséget, valamint bizonyítja, hogy magyar termékről van szó. A miniszter hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb az igény az év minden szakában elérhető, konyhakész halhús iránt.

Fazekas Sándor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar halfogyasztás az utóbbi években mintegy a harmadával, 6 kilogramm körüli mennyiségre nőtt egy főre vetítve, s a tárca célja, hogy ez a növekvő tendencia folytatódjon.

Az FM arra számít, hogy jövőre mintegy 40 tanúsító védjegybirtokos lesz a haltermelők között, akik részéről már most tapasztalható komoly érdeklődés. A védjegy-használatról egy olyan szakmai testület dönt, amelybe egyenlő számú szakértőt delegál a Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). A védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek. A cél, hogy a tóból kikerült halat az asztalig vezető úton végigkísérjék és ellenőrizzék a termék állapotát, a termelési technológiát, illetve a takarmányozás minőségét is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Jól teljesít a horgászpiac, még a járvány sem fogott rajta

Már hétszázötvenezer regisztrált horgászt tartanak nyilván Magyarországon, a számuk pedig egyre nő, bár már nem olyan ugrásszerűen, mint az elmúlt években - ismerteti csütörtöki számában a Világgazdaság.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Elszabadult aranyhalak pusztítják a minnesotai tavak élővilágát

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak jelentenek fenyegetést a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére.

A várandóság alatti halolaj fogyasztás jó hatással van a gyermek fejlődésére

A terhességük alatt halolajat fogyasztó anyák gyermekei 10 éves korukban gyorsabb problémamegoldó képességgel és jobb figyelemkoncentrációval rendelkeznek - derül ki egy uniós finanszírozású tanulmány eredményeiből, amelyet a múlt hónapban mutattak be a Gyermekgasztroenterológia, Hepatológia és Táplálkozástudomány 6. világkongresszusán.

Folytatódik a biobumm

Julia Klöckner német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter nemrég mutatta be az új német ökobarométer főbb megállapításait. A felmérés a szövetségi agrártárca megbízásából készült.

Önellátó szupermarketek

A Rewe Group legújabb németországi boltegysége, a fenntartható, új generációs Green Farming szupermarket körülbelül 1500 négyzetméter alapterületű, és londoni építészek tervezték. Mintegy 1100 köbméter fa felhasználásával épült, és üvegborítást kapott.