Back to top

Átadták az első Minőségi Magyar Hal védjegyet

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter négy nappal azután, hogy bejelentette, elindítják a Magyar Minőségi Hal tanúsító védjegy bevezetését, máris átadta az első védjegyeket. Az első oklevelet Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója vehette át a tárca első emberétől.

Fazekas Sándor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. részére a buzsáki telephelyén termelt pontyra, és a balatonlelle-irmapusztai telepén termelt pontyra és fogassüllőre adta át a tanúsítványt. A Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyet az Aranyponty Halászati Zrt. is kiérdemelte a sáregres-rétimajori telephelyén termelt pontyra.

Lévai Ferenc, Fazekas Sándor és Szári Zsolt a tanúsító védjegy átadása után
Lévai Ferenc, Fazekas Sándor és Szári Zsolt a tanúsító védjegy átadása után
Fotó: Hajtun György

Fazekas Sándor a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy átadásakor, a Központi Vásárcsarnokban rendezett ünnepségen elmondta, a szaktárca az ágazati szereplőkkel összefogva eddig is több lépést tett a belföldi édesvízihal-fogyasztás növelése érdekében, most pedig a halfeldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, új feldolgozó üzemek létesítését kívánják ösztönözni. A Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) mintegy 15 milliárd forintot kitevő forrásából 2,6 milliárd forint fordítható a halfeldolgozás feltételeinek javítására. A minőségi haltermelést szolgálja a most bevezetett Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy is, mivel biztosítja a nyomon követhetőséget, a kiváló minőséget, valamint bizonyítja, hogy magyar termékről van szó. A miniszter hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb az igény az év minden szakában elérhető, konyhakész halhús iránt.

Fazekas Sándor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar halfogyasztás az utóbbi években mintegy a harmadával, 6 kilogramm körüli mennyiségre nőtt egy főre vetítve, s a tárca célja, hogy ez a növekvő tendencia folytatódjon.

Az FM arra számít, hogy jövőre mintegy 40 tanúsító védjegybirtokos lesz a haltermelők között, akik részéről már most tapasztalható komoly érdeklődés. A védjegy-használatról egy olyan szakmai testület dönt, amelybe egyenlő számú szakértőt delegál a Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). A védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek. A cél, hogy a tóból kikerült halat az asztalig vezető úton végigkísérjék és ellenőrizzék a termék állapotát, a termelési technológiát, illetve a takarmányozás minőségét is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az élelmiszer egyéni felelősség is

A világon először idén tartják meg az Élelmiszerbiztonsági Világnapot, amelynek bevezetése még 2015-ben merült fel. 2017-ben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elfogadott egy állásfoglalást a világnap támogatásáról. Végül tavaly decemberben szavazták meg, hogy 2019-től június 7. az Élelmiszerbiztonsági Világnap.

Egy nap alatt tripláztak a Nébih halőrei

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata május 30-án három orvhalászt ért tetten. Két személyt a Tiszán, Polgár térségében, egyet pedig a Taktán fogtak meg az ellenőrök. Mindhárom személy ellen hatósági eljárás indult.

Szombat hajnaltól újra fogható hét halfaj

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a horgászokat, hogy 2019. május 31-én, azaz pénteken éjfélkor véget ér számos halfaj ez évi fajlagos tilalmi ideje. Ennek értelmében szombat hajnaltól ismét ki lehet fogni a pontyot, gardát, domolykót, jászkeszeget, valamint a szilvaorrú keszeget, a paducot és a márnát.

Pontyot akart eladni a horgász, súlyos bírság lett a vége

Próbavásárlás útján leplezte le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) azt a horgászt, aki – a hatályos jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva – fogási tanúsítvány nélkül kísérelt meg értékesíteni 5 darab Balatonból kifogott pontyot. A hatóság százezer forint összegű halvédelmi bírsággal sújtotta a szabályszegőt.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Portugáliában is bizonyítást nyert: igazi horgásznemzet a magyar!

A horgászat mondhatni virágkorát éli ma Magyarországon: a horgászok száma lassan eléri a félmillió főt, versenyzőink pedig sorra érik el a történelmi sikereket a nemzetközi versenyeken. A napokban a Feeder Klubcsapat VB-n szereztek aranyat hazánk fiai.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Micsoda kapás! Kifogtak egy kék homárt!

Alig hittek a szemüknek a halászok Nyugat-Walesben. Ritka szép pillanat kifogni egy kék homárt.