Back to top

Ezek voltak 2017 legdrágább borai

Közönséges halandó el sem tudja képzelni, hogy egyes gyűjtők mennyi pénzt képesek áldozni egy-egy palack muzeális borra. A Sotheby’s és a Christie’s aukciósházak összegyűjtötték és közreadták a 2017-es év legdrágábban eladott bortételeit. Tízből nyolc tétel Burgundiából származott.

A Christie’s aukciósház tavaly 16 borárverést rendezett világszerte, közöttük Londonban, New Yorkban, Hongkongban, Párizsban és Genovában. A ritka csúcsborokat kínáló londoni árverésén a legdrágább aukciós bortétel, egy 12 palackos karton 1988-as évjáratú Romanée-Conti a Domaine de la Romanée-Conti borászattól 198 ezer font (69 millió forint) értékben kelt el. A második helyen egy 1947-es évjáratú 12 palackos karton Château Cheval-Blanc állt, amely a legritkább és legkiválóbb borokat kínáló londoni aukción 168 ezer fontért (58 millió forint) találta gazdára.

A Christie’s tíz legdrágábban eladott bortétele közül nyolc Burgundiából származott, azon belül is a vezető helyet a Domaine de la Romance-Conti pincészet borai foglalták el. 

Utóbbitól három 1988-as és egy 1991-es Romanée-Conti bortétel, illetve egy 1996-os La Tâche bortétel talált gazdára. Az egypalackos bortételek közül a Christie’s decemberi londoni árverésén a legmagasabb áron egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild bor kelt el 45 600 fontért (16 millió forint).

A Christie’s decemberi londoni árverésén a legdrágább palackos bor egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild borvolt, ami 45 600 fontért (16 millió forint) kelt el
A Christie’s decemberi londoni árverésén a legdrágább palackos bor egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild borvolt, ami 45 600 fontért (16 millió forint) kelt el
Fotó: decanter.com

A Christie’s New York-i árverésén a legdrágábban, 104 125 dollárért (26 millió forint) egy 12 palackos karton, 1990-es évjáratú Montrachet bort értékesítettek, szintén a burgundiai Domaine de la Romance-Conti pincészettől. Egy három palackból álló 1990-es Romanée-Conti bortétel 98 ezer (24 millió forint) dollárért talált gazdára. A Christie’s májusi hongkongi árverésén a legdrágább tétel egy 12 palackos karton, 1947-es Château Cheval-Blanc volt, amit 1,6 millió hongkongi dollárért (52 millió forint) vettek meg.

A Sotheby’s aukciósház 2017-ben 21 borárverést tartott Londonban, New Yorkban és Hongkongban, amelyeken kimagaslóan nagy, összesen több mint 64 millió dollár (16 milliárd forint) forgalmat produkált. Luxus Élet elnevezésű év végi New York-i aukciója, ahol 2,6 millió dollár (655 millió forint) forgalmat ért el, az újságok címoldalára került. Ezen az aukción a legdrágábban eladott bor egy 2013-as évjáratú Romanee Conti volt, ami az előzőleg becsült 30-40 ezer dollár körüli ár helytett 55 350 (14 millió forint) dollárért talált gazdára.

Az áprilisi hongkongi árverésen két bortétel vitte a prímet, egy 12 palackos karton 1990-es évjáratú Cros Parantoux Vosne Romanée a Henri Jayer borászattól és egy 1961-es La Chapelle Hermitage a Paul Jaboulet Aîné pincészettől, amelyek szintén várakozáson fölüli áron, 1,2 millió hongkongi dollárért (38,4 millió forint) kelt el.

A Sotheby’s októberi New York-i, „Legjobbak és Legritkábbak” elnevezésű borárverésen a legmagasabb áron, 134 750 dollárért (34 millió forint) egy 6 palackos karton 1996-os évjáratú Romanée Conti bortétel talál gazdára, amit előzőleg 60-90 ezer dollár körüli értékre becsültek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri borok a Magyar Nemzeti Galériában

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét

A megtisztelő címet egy hölgy érdemelte ki - nemzetközi sikerek hozták meg a hazai elismerést a Varga Pincészet egri birtokigazgatójának A régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó, szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. A cél az, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Hárommillió forintot ért egy fürt szőlő

A szezon első árverésén több mint 1,2 millió jenes (3,2 millió forintos) rekordáron kelt egy fürt vörös szőlő Japánban.

Alacsony a bor termelői ára

A belföldön termelt és eladott, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 17,9 ezer forint volt hektoliterenként, bő 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - írta a Világgazdaság hétfőn.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.