Back to top

Ezek voltak 2017 legdrágább borai

Közönséges halandó el sem tudja képzelni, hogy egyes gyűjtők mennyi pénzt képesek áldozni egy-egy palack muzeális borra. A Sotheby’s és a Christie’s aukciósházak összegyűjtötték és közreadták a 2017-es év legdrágábban eladott bortételeit. Tízből nyolc tétel Burgundiából származott.

A Christie’s aukciósház tavaly 16 borárverést rendezett világszerte, közöttük Londonban, New Yorkban, Hongkongban, Párizsban és Genovában. A ritka csúcsborokat kínáló londoni árverésén a legdrágább aukciós bortétel, egy 12 palackos karton 1988-as évjáratú Romanée-Conti a Domaine de la Romanée-Conti borászattól 198 ezer font (69 millió forint) értékben kelt el. A második helyen egy 1947-es évjáratú 12 palackos karton Château Cheval-Blanc állt, amely a legritkább és legkiválóbb borokat kínáló londoni aukción 168 ezer fontért (58 millió forint) találta gazdára.

A Christie’s tíz legdrágábban eladott bortétele közül nyolc Burgundiából származott, azon belül is a vezető helyet a Domaine de la Romance-Conti pincészet borai foglalták el. 

Utóbbitól három 1988-as és egy 1991-es Romanée-Conti bortétel, illetve egy 1996-os La Tâche bortétel talált gazdára. Az egypalackos bortételek közül a Christie’s decemberi londoni árverésén a legmagasabb áron egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild bor kelt el 45 600 fontért (16 millió forint).

A Christie’s decemberi londoni árverésén a legdrágább palackos bor egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild borvolt, ami 45 600 fontért (16 millió forint) kelt el
A Christie’s decemberi londoni árverésén a legdrágább palackos bor egy 1806-os évjáratú Château Lafite-Rothschild borvolt, ami 45 600 fontért (16 millió forint) kelt el
Fotó: decanter.com

A Christie’s New York-i árverésén a legdrágábban, 104 125 dollárért (26 millió forint) egy 12 palackos karton, 1990-es évjáratú Montrachet bort értékesítettek, szintén a burgundiai Domaine de la Romance-Conti pincészettől. Egy három palackból álló 1990-es Romanée-Conti bortétel 98 ezer (24 millió forint) dollárért talált gazdára. A Christie’s májusi hongkongi árverésén a legdrágább tétel egy 12 palackos karton, 1947-es Château Cheval-Blanc volt, amit 1,6 millió hongkongi dollárért (52 millió forint) vettek meg.

A Sotheby’s aukciósház 2017-ben 21 borárverést tartott Londonban, New Yorkban és Hongkongban, amelyeken kimagaslóan nagy, összesen több mint 64 millió dollár (16 milliárd forint) forgalmat produkált. Luxus Élet elnevezésű év végi New York-i aukciója, ahol 2,6 millió dollár (655 millió forint) forgalmat ért el, az újságok címoldalára került. Ezen az aukción a legdrágábban eladott bor egy 2013-as évjáratú Romanee Conti volt, ami az előzőleg becsült 30-40 ezer dollár körüli ár helytett 55 350 (14 millió forint) dollárért talált gazdára.

Az áprilisi hongkongi árverésen két bortétel vitte a prímet, egy 12 palackos karton 1990-es évjáratú Cros Parantoux Vosne Romanée a Henri Jayer borászattól és egy 1961-es La Chapelle Hermitage a Paul Jaboulet Aîné pincészettől, amelyek szintén várakozáson fölüli áron, 1,2 millió hongkongi dollárért (38,4 millió forint) kelt el.

A Sotheby’s októberi New York-i, „Legjobbak és Legritkábbak” elnevezésű borárverésen a legmagasabb áron, 134 750 dollárért (34 millió forint) egy 6 palackos karton 1996-os évjáratú Romanée Conti bortétel talál gazdára, amit előzőleg 60-90 ezer dollár körüli értékre becsültek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

Magyar Bor Nagydíj: ahogyan a borszakírók látják

Decemberben már ötödik alkalommal értékelte a Magyar Borszakírók Köre azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Optimista szüreti vélemények

Optimális vélemények érkeztek az idei hazai szőlőről, de nem lett igazán kiugró a termés ebben az évjáratban. A gazdák a 2020-as évnek alacsony készlettel vágtak neki, emiatt a koronavírus okozta helyzet ellenére sem lehet gond az értékesítéssel. A felmérések alapján az már most látszik, hogy az alsó árkategóriájú borok terén már most hiány van, míg a felsőkategóriában széles a kínálat.

Fémtartályok gyártásához fejleszt technológiát a Mérnök-Tér Kft.

A világ bármely pontján értékesíthető lesz az a fémtartályok gyártását szolgáló technológia, amelyre a Széchenyi 2020 program keretében több mint 233 millió forint uniós forráshoz jutott a Mérnök-Tér Kft.

Az Egyesült Államok megemeli egyes francia és német termékek vámtarifáit

Az amerikai kormány bejelentette, hogy megemeli egyes francia és német termékek, a többi között repülőgép-alkatrészek, borok, konyakok és más borpárlatok vámtarfiáit, válaszul a novemberben bevezetett európai uniós büntetővámokra.

Mennyi idő után ülhetünk volánhoz egy feles után?

A szervezetnek több időre van szüksége megszabadulni az alkoholtól, mint gondolnánk. Mennyi idő után tudok vezetni, ha ittam? Ezt számolgatják a legtöbben az ünnepek környékén. Nincs olyan univerzális átalakító, amely megmondaná, mennyit ihatunk és vezethetünk következmények nélkül. Minden szervezet másképp reagál.

Koch pezsgő boldog szőlőből

Hajós-Bajai borvidék néhány évtizedig az Alföldi borvidékhez tartozott. Kitartó küzdelem nyomán még a rendszerváltás előtt sikerült önállósodnia a borvidéknek. Ökológiai adottságai a Duna másik partján fekvő Szekszárdi borvidékéhez hasonlóak. Koch Csaba 2019-ben érdemelte ki Az Év Bortermelője címet.

Egerben elkötelezettek a kutatás mellett

A fajtainnováció – a klónszelekció és az új fajták nemesítése – sok emberi erőforrást, időt és tőkét igényel. Ugyanakkor több oldalról – változó klíma, átalakuló piaci- és fogyasztói szokások – újabb kihívások érik az ágazatot. Megkerestük az érintetteket, milyen válaszokat tudnak ezekre a kérdésekre adni?

Több mint 5 millió forint összdíjazású az első Interwine Díj!

Március óta az elsődleges kommunikáció az online térbe került át. A vásárlók a szupermarketeken kívül nem az éttermekben, nem a borbárokban, hanem az interneten találkoznak először egy borral.