Back to top

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Az ökológiai termesztésről osztották meg tapasztalataikat gyümölcs- és szőlőtermesztők a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán.  Az ökogazdálkodásban is engedélyezett készítményeket forgalmazó cseh cég számos partnere beszélt a növényvédelmi megoldásokról.

Amint az elhangzott, gyakorlatilag korlátlan a piaci kereslet a biotermékek iránt, az Európai Unióban az elmúlt 10 év alatt több mint duplájára nőtt a forgalmuk. A legnagyobb fogyasztóknál, Dániában, Svédországban, Ausztriában, Svédországban az összes élelmiszer 6-8 százaléka ökológiai minősítésű. Hazánkban mindössze 0,3 százalék egyelőre a részesedésük, de a kiskereskedelemben a leggyorsabban fejlődő terület. Nem gondolnánk, de a legtöbb bioélelmiszert a nagy áruházláncok forgalmazzák.

A termesztőket nemcsak a kedvező piaci fogadtatás, hanem a környezetvédelmi szigorítások és az úgynevezett másodlagos szabványok is a kíméletesebb növényvédelem, a biológiai megoldások irányába terelik. Több nyugat-európai kereskedelmi lánc saját minimumkövetelményeket fogalmaz meg a megengedett szermaradékokról, ami nagyságrendekkel szigorúbb az uniós előírásoknál. Ezekkel a márkavédelem és a fogyasztók bizalmának a megnyerése a céljuk, és szeretnének kitörni az árversenyből, viszont a beszállítókat nehéz feladat elé állítják.

Az egyik megoldás a biológiai módszerek alkalmazása, amelyekkel szermaradék nélkül lehet leküzdeni egyes kártevőket.

Az almamolyt például feromonos légtértelítéssel, kimondottan az almamolylárvát fertőző granulovírussal, a molykártevőket általánosan elpusztító baciluskészítménnyel vagy növényi eredetű szerekkel lehet leküzdeni.

Ezek a módszerek fölveszik a versenyt a hagyományos kémiai növényvédő szerekkel, sőt fölül is múlják azokat, de alkalmazásukhoz aprólékos munka, komoly szakértelem szükséges.

A Biocont csoport első növényvédő szere a Typhlodromus pyri ragadozó atka volt, és az 1991-es indulástól mára 55 termékük van - mondta el az anyacég vezetője, Stepan Hluchy.

A cégcsoport családi tulajdonban van, ami garancia a töretlen ökológiai elkötelezettségükre. Csak valóban fenntartható, természetes vagy természetazonos termékeket kínálnak és a helyi gyakorlathoz igazított technológiákat javasolnak. Még a legfiatalabb leányvállalatuknál, Vietnamban is sikerül megvédeni a szőlőt biomódszerekkel, pedig ott igazán jól érzik magukat a kórokozók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Információ a gazdanövényektől: miként virágzik a parazita aranka

A 4000-4500 ismert parazita növényfaj közül a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó aranka (Cuscuta) világszerte elterjedt.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.