0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Az ökológiai termesztésről osztották meg tapasztalataikat gyümölcs- és szőlőtermesztők a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán.  Az ökogazdálkodásban is engedélyezett készítményeket forgalmazó cseh cég számos partnere beszélt a növényvédelmi megoldásokról.

Amint az elhangzott, gyakorlatilag korlátlan a piaci kereslet a biotermékek iránt, az Európai Unióban az elmúlt 10 év alatt több mint duplájára nőtt a forgalmuk. A legnagyobb fogyasztóknál, Dániában, Svédországban, Ausztriában, Svédországban az összes élelmiszer 6-8 százaléka ökológiai minősítésű. Hazánkban mindössze 0,3 százalék egyelőre a részesedésük, de a kiskereskedelemben a leggyorsabban fejlődő terület. Nem gondolnánk, de a legtöbb bioélelmiszert a nagy áruházláncok forgalmazzák.

A termesztőket nemcsak a kedvező piaci fogadtatás, hanem a környezetvédelmi szigorítások és az úgynevezett másodlagos szabványok is a kíméletesebb növényvédelem, a biológiai megoldások irányába terelik. Több nyugat-európai kereskedelmi lánc saját minimumkövetelményeket fogalmaz meg a megengedett szermaradékokról, ami nagyságrendekkel szigorúbb az uniós előírásoknál. Ezekkel a márkavédelem és a fogyasztók bizalmának a megnyerése a céljuk, és szeretnének kitörni az árversenyből, viszont a beszállítókat nehéz feladat elé állítják.

Az egyik megoldás a biológiai módszerek alkalmazása, amelyekkel szermaradék nélkül lehet leküzdeni egyes kártevőket.

Az almamolyt például feromonos légtértelítéssel, kimondottan az almamolylárvát fertőző granulovírussal, a molykártevőket általánosan elpusztító baciluskészítménnyel vagy növényi eredetű szerekkel lehet leküzdeni.

Ezek a módszerek fölveszik a versenyt a hagyományos kémiai növényvédő szerekkel, sőt fölül is múlják azokat, de alkalmazásukhoz aprólékos munka, komoly szakértelem szükséges.

A Biocont csoport első növényvédő szere a Typhlodromus pyri ragadozó atka volt, és az 1991-es indulástól mára 55 termékük van – mondta el az anyacég vezetője, Stepan Hluchy.

A cégcsoport családi tulajdonban van, ami garancia a töretlen ökológiai elkötelezettségükre. Csak valóban fenntartható, természetes vagy természetazonos termékeket kínálnak és a helyi gyakorlathoz igazított technológiákat javasolnak. Még a legfiatalabb leányvállalatuknál, Vietnamban is sikerül megvédeni a szőlőt biomódszerekkel, pedig ott igazán jól érzik magukat a kórokozók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu