Az ökológiai termesztésről osztották meg tapasztalataikat gyümölcs- és szőlőtermesztők a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán. Az ökogazdálkodásban is engedélyezett készítményeket forgalmazó cseh cég számos partnere beszélt a növényvédelmi megoldásokról.
Amint az elhangzott, gyakorlatilag korlátlan a piaci kereslet a biotermékek iránt, az Európai Unióban az elmúlt 10 év alatt több mint duplájára nőtt a forgalmuk. A legnagyobb fogyasztóknál, Dániában, Svédországban, Ausztriában, Svédországban az összes élelmiszer 6-8 százaléka ökológiai minősítésű. Hazánkban mindössze 0,3 százalék egyelőre a részesedésük, de a kiskereskedelemben a leggyorsabban fejlődő terület. Nem gondolnánk, de a legtöbb bioélelmiszert a nagy áruházláncok forgalmazzák.
A termesztőket nemcsak a kedvező piaci fogadtatás, hanem a környezetvédelmi szigorítások és az úgynevezett másodlagos szabványok is a kíméletesebb növényvédelem, a biológiai megoldások irányába terelik. Több nyugat-európai kereskedelmi lánc saját minimumkövetelményeket fogalmaz meg a megengedett szermaradékokról, ami nagyságrendekkel szigorúbb az uniós előírásoknál. Ezekkel a márkavédelem és a fogyasztók bizalmának a megnyerése a céljuk, és szeretnének kitörni az árversenyből, viszont a beszállítókat nehéz feladat elé állítják.
Az egyik megoldás a biológiai módszerek alkalmazása, amelyekkel szermaradék nélkül lehet leküzdeni egyes kártevőket.
Az almamolyt például feromonos légtértelítéssel, kimondottan az almamolylárvát fertőző granulovírussal, a molykártevőket általánosan elpusztító baciluskészítménnyel vagy növényi eredetű szerekkel lehet leküzdeni.
Ezek a módszerek fölveszik a versenyt a hagyományos kémiai növényvédő szerekkel, sőt fölül is múlják azokat, de alkalmazásukhoz aprólékos munka, komoly szakértelem szükséges.
A cégcsoport családi tulajdonban van, ami garancia a töretlen ökológiai elkötelezettségükre. Csak valóban fenntartható, természetes vagy természetazonos termékeket kínálnak és a helyi gyakorlathoz igazított technológiákat javasolnak. Még a legfiatalabb leányvállalatuknál, Vietnamban is sikerül megvédeni a szőlőt biomódszerekkel, pedig ott igazán jól érzik magukat a kórokozók.