Back to top

Malacvisítás Túrkevén

Már javában zajlik a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó előkészítése, amit 2018. február 16-17 között tartanak Túrkevén. Határon túli böllércsapatok az idén is beszállnak a versenybe.

Tóth Lajos, az esemény főszervezője elmondta, rendezvényüket 12 évvel ezelőtt, 2007. január 20-án indították útjára a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek és segítőik által készített hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát és a legkülönfélébb disznótoros finomságot kóstolhatják meg a vendégek.

A rendezvényre az ország több pontjáról érkeznek csapatok, az idén is lesznek határon túli résztvevői a találkozónak, melynek fővédnöke és egyben résztvevője évek óta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az elmúlt évben több, mint ötezren látogattak a böllérfesztiválra

„Az ország, sőt a Kárpát-medence versenyszellemű böllérei, és nézők, érdeklődők százai, ezrei látogatnak el minden évben február második szombatján Túrkevére”- hangsúlyozta Tóth Lajos, hogy a disznóvágásnak tájegységenként megvannak a maga néprajzi, gasztronómiai sajátosságai, melyeket közkinccsé kívánnak tenni.

Az idei rendezvényre eddig több, mint 30 csapat jelezte részvételét az ország különböző pontjairól, valamint a Vajdaságból, Erdélyből és Lengyelországból. Előre láthatólag a XII. találkozónak is különleges színfoltja lesz a Földművelésügyi Minisztérium csapata, valamint a hungarikumokat bemutató kiállítás.

Színes programok teszik vonzóbbá az eseményt

A rendezvény előkészítése minden évben nagyon sokrétű, és sok hónappal a találkozót megelőzően elkezdődik. A hozzá kapcsolódó kulturális programok, kézművesvásár színesítik a programot.

A Nemzetközi Kevi Böllértalálkozót évek óta a Gyógyfürdő szomszédságában található Termál Kempingben rendezik meg.  A rendezvény fő napján - 17-én - 7 órától kezdődik a sertések kábítása, szúrása, az erre a célra kialakított szúró színpadon, majd ezt követően kezdetét veszi a perzselés, feldolgozás.

Mint a főszervező elmondta, hurka- és kolbászkészítésben hirdetnek versenyt a csapatok számára. A döntést nyolc tagú, szakemberekből álló zsűri hozza meg. A helyezést elért csapatok díjakat vehetnek át, továbbá minden csapat egységes ajándékcsomagot kap. A Földművelésügyi Minisztérium, valamint további főtámogatóik számos különdíjat ajánlottak fel.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vége a sorbanállásnak! Kész a sörautomata

Három holland diák olyan sörautomatát épített, amely mindössze hét másodperc alatt tölti meg a korsót. Ezzel vége azoknak az időknek, amikor egy ital miatt lemaradunk a második félidő elejéről. A Bierport gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy kávé-, vagy szendvicsautomata: gyorsan és egyszerűen adja ki a hideg sört.

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait

A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Magyar részvétellel megnyílt a Gulfood 2021 élelmiszeripari szakkiállítás

Ismét megnyitotta kapuit az arab térség vezető élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítása, a Gulfood 2021 a Dubai World Trade Centre-ben. A 2021. február 21-25. között zajló rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) 11 kiállító részvételével, 156 négyzetméteres standdal képviseli Magyarországot.

Szeptemberben lesz a Macfrut kiállítás Riminiben

Az idén, a gyümölcs és zöldség nemzetközi évében különleges programmal várja látogatóit a 37. Macfrut kiállítás Riminiben, szeptember 7-9. között. A frissáruk nemzetközi seregszemléjét digitális események egészítik ki, és egy nappal előbb rendezik a Kína Napot.

Okos javaslatok a holnap intelligens városaihoz

A Flormart, Olaszország egyik legnagyobb dísznövényekkel, faiskolákkal, zöld infrastruktúrával és tájépítészettel foglalkozó nemzetközi kiállítása még a tavalyi kivételesen nehéz évben is igyekezett alkalmat teremteni partnereinek, hogy személyes, illetve virtuális találkozásokon bővíthessék ismereteiket.

Farsang a fonóban

A kender- és lenfeldolgozás egész évet felölelő kalákamunkái között a fonás a termények őszi betakarításától a farsang végéig tartó téli elfoglaltság volt. Bár a fonás leánymunka volt, nem folyhatott le csendben, szórakozás nélkül, hiszen a fonóban a legények is megjelentek mint tréfacsinálók.

„Sóstói-erdő kerekasztal”

A NYÍRERDŐ Zrt Nyíregyházi Erdészet és a Nyíregyházi Zöld Akciócsoport közös helyszíni bejárást, valamint szakmai konzultációt tartott a Sóstói Parkerdőben. A találkozót az elmúlt időszak fokozott lakossági érdeklődése hívta életre, hiszen a parkerdőt érintő kérdések mindig is foglalkoztatták az erdő látogatóit.

Megváltoztatta a vírus a borturizmust

A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat – véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője.