Back to top

Malacvisítás Túrkevén

Már javában zajlik a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó előkészítése, amit 2018. február 16-17 között tartanak Túrkevén. Határon túli böllércsapatok az idén is beszállnak a versenybe.

Tóth Lajos, az esemény főszervezője elmondta, rendezvényüket 12 évvel ezelőtt, 2007. január 20-án indították útjára a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek és segítőik által készített hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát és a legkülönfélébb disznótoros finomságot kóstolhatják meg a vendégek.

A rendezvényre az ország több pontjáról érkeznek csapatok, az idén is lesznek határon túli résztvevői a találkozónak, melynek fővédnöke és egyben résztvevője évek óta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az elmúlt évben több, mint ötezren látogattak a böllérfesztiválra
Az elmúlt évben több, mint ötezren látogattak a böllérfesztiválra

„Az ország, sőt a Kárpát-medence versenyszellemű böllérei, és nézők, érdeklődők százai, ezrei látogatnak el minden évben február második szombatján Túrkevére”- hangsúlyozta Tóth Lajos, hogy a disznóvágásnak tájegységenként megvannak a maga néprajzi, gasztronómiai sajátosságai, melyeket közkinccsé kívánnak tenni.

Az idei rendezvényre eddig több, mint 30 csapat jelezte részvételét az ország különböző pontjairól, valamint a Vajdaságból, Erdélyből és Lengyelországból. Előre láthatólag a XII. találkozónak is különleges színfoltja lesz a Földművelésügyi Minisztérium csapata, valamint a hungarikumokat bemutató kiállítás.

Színes programok teszik vonzóbbá az eseményt
Színes programok teszik vonzóbbá az eseményt

A rendezvény előkészítése minden évben nagyon sokrétű, és sok hónappal a találkozót megelőzően elkezdődik. A hozzá kapcsolódó kulturális programok, kézművesvásár színesítik a programot.

A Nemzetközi Kevi Böllértalálkozót évek óta a Gyógyfürdő szomszédságában található Termál Kempingben rendezik meg.  A rendezvény fő napján - 17-én - 7 órától kezdődik a sertések kábítása, szúrása, az erre a célra kialakított szúró színpadon, majd ezt követően kezdetét veszi a perzselés, feldolgozás.

Mint a főszervező elmondta, hurka- és kolbászkészítésben hirdetnek versenyt a csapatok számára. A döntést nyolc tagú, szakemberekből álló zsűri hozza meg. A helyezést elért csapatok díjakat vehetnek át, továbbá minden csapat egységes ajándékcsomagot kap. A Földművelésügyi Minisztérium, valamint további főtámogatóik számos különdíjat ajánlottak fel.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben

A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét bemutató tudományos előadásokkal és családi programokkal köszöntik a növények napját szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) idén százéves füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Interaktív programokkal várja a MATE a látogatókat a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is kitelepül az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, Gödöllőn, május 28-29-én.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

Jubilál a Pápai Expo és Agrárpiknik

Idén jubilál, 25. alkalommal kerül megrendezésre a Pápai Expo és Agrárpiknik, május 13-14-én. A nagyszabású esemény – melynek főszervezője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – programjában most is kiemelt hangsúllyal jelenik meg a pályaorientáció és a generációváltás.

Az italerjesztés szakértői

Tizedik alkalommal megszervezett Fermentis Academy résztvevői újabb technológiai ismereteket szerezhettek. A budapesti Hélia Hotelben tartott eseményen előadások hangzottak el az alkoholos erjedés során szükséges tápanyagról, az idén tíz éves E2U koncepcióról, a kénfelhasználás minimalizálásáról, a speciális kéntermelő élesztőtörzsek felhasználásáról, valamint a szén-dioxidos italokról.

Kacérkodás a Kéknyelűvel

Május 14-én negyedik alkalommal kerül sor az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelű-ízlelő programjára. Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 Kéknyelű tétellel érkezik, a vendégek a kéknyelűről szóló mesterkurzusokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült fogást.

Pápai Expo és Agrárpiknik: az év legmenőbb agrárrendezvénye

Idén jubilál, 25. alkalommal kerül megrendezésre a Pápai Expo és Agrárpiknik, május 13-14-én. A nagyszabású esemény – melynek főszervezője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – programjában most is kiemelt hangsúllyal jelenik meg a pályaorientáció és a generációváltás.