Back to top

Malacvisítás Túrkevén

Már javában zajlik a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó előkészítése, amit 2018. február 16-17 között tartanak Túrkevén. Határon túli böllércsapatok az idén is beszállnak a versenybe.

Tóth Lajos, az esemény főszervezője elmondta, rendezvényüket 12 évvel ezelőtt, 2007. január 20-án indították útjára a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek és segítőik által készített hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát és a legkülönfélébb disznótoros finomságot kóstolhatják meg a vendégek.

A rendezvényre az ország több pontjáról érkeznek csapatok, az idén is lesznek határon túli résztvevői a találkozónak, melynek fővédnöke és egyben résztvevője évek óta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az elmúlt évben több, mint ötezren látogattak a böllérfesztiválra
Az elmúlt évben több, mint ötezren látogattak a böllérfesztiválra

„Az ország, sőt a Kárpát-medence versenyszellemű böllérei, és nézők, érdeklődők százai, ezrei látogatnak el minden évben február második szombatján Túrkevére”- hangsúlyozta Tóth Lajos, hogy a disznóvágásnak tájegységenként megvannak a maga néprajzi, gasztronómiai sajátosságai, melyeket közkinccsé kívánnak tenni.

Az idei rendezvényre eddig több, mint 30 csapat jelezte részvételét az ország különböző pontjairól, valamint a Vajdaságból, Erdélyből és Lengyelországból. Előre láthatólag a XII. találkozónak is különleges színfoltja lesz a Földművelésügyi Minisztérium csapata, valamint a hungarikumokat bemutató kiállítás.

Színes programok teszik vonzóbbá az eseményt
Színes programok teszik vonzóbbá az eseményt

A rendezvény előkészítése minden évben nagyon sokrétű, és sok hónappal a találkozót megelőzően elkezdődik. A hozzá kapcsolódó kulturális programok, kézművesvásár színesítik a programot.

A Nemzetközi Kevi Böllértalálkozót évek óta a Gyógyfürdő szomszédságában található Termál Kempingben rendezik meg.  A rendezvény fő napján - 17-én - 7 órától kezdődik a sertések kábítása, szúrása, az erre a célra kialakított szúró színpadon, majd ezt követően kezdetét veszi a perzselés, feldolgozás.

Mint a főszervező elmondta, hurka- és kolbászkészítésben hirdetnek versenyt a csapatok számára. A döntést nyolc tagú, szakemberekből álló zsűri hozza meg. A helyezést elért csapatok díjakat vehetnek át, továbbá minden csapat egységes ajándékcsomagot kap. A Földművelésügyi Minisztérium, valamint további főtámogatóik számos különdíjat ajánlottak fel.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hétvégén rendezik meg a Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztivált Szolnokon

Haltelepítés, horgász- illetve főzőverseny, hazai és nemzetközi halételek bemutatója és kóstolója, valamint több színpadi program várja a látogatókat a kilencedik Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztiválon szeptember 24-én és 25-én Szolnokon, a Tisza partján, a gyaloghíd környékén és a Tiszai hajósok terén - olvasható a szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. közleményében.

Több, jobb, nemzetközibb

A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete és a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete harmadik alkalommal rendezte meg a Hungarogreen szakkiállítást és konferenciát a Flora Hungaria nagybani virágpiacon. A dísznövénytermesztő és -kereskedő, parképítő és parkfenntartó, tájépítész, valamint a háttéripart képviselő szakembereknek szóló faiskolai seregszemle idén is a szakmai összefogás jövőbe mutató példája volt.

Ismét lesz őszi bormustra Szegeden

A pandémia okozta kétéves kényszerű szünet után újra megrendezik Szegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztivált, melyen több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat - tájékoztatta a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t.

A határon túli gazdák is számíthatnak az agrártárcára

Az Agrárminisztérium (AM) folyamatosan figyelemmel kíséri a határon túli kis- és közepes termelők sorsának alakulását és minden eszközzel támogatja fennmaradásukat, lehetőséget biztosítva ezzel is az értékes helyi ízek piacon maradására - jelentette ki Ökrös Oszkár, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Bácsfeketehegyen, a Vajdasági Borudvar rendezvény ünnepélyes megnyitóján.

Szórakozás az egész családnak – népi játékok minden korosztálynak

A népi fajátékok gazdag választékával találkozhatnak az idén is a kicsinyek a 35. Bábolnai Gazdanapokon, a Játékudvarban. Tapasztalatból mondjuk, hogy a felnőttek is belefeledkeznek a régi korok játékaiba.

Budafok: Budapest Grinzingje

A korábbi évekhez hasonlóan az idei Budafoki Pezsgő Bornapok felhőtlen hangulattal, kiváló borokkal, pezsgőkkel, kézműves vásársorral, kulturális, képzőművészeti és családi programokkal, valamint koncertekkel várta a nagyérdeműt. A hagyományosan szeptember első hétvégéjéhez köthető eseményre nem csak a fővárosiak voltak kíváncsiak, sokan jöttek vidékről, sőt a határon túlról is.

A SPAR és a magyar borászat

„Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer” - a holland székhelyű élelmiszer üzletlánc vezérgondolata, s az ebből képzett mozaikszóból származik a SPAR. Innen már csak egy kis csavar, hiszen a DE SPAR fenyőt jelent, így kapott helyet a logójukban az örökzöld növény.

Budapest Borfesztivál – borünnep a SPAR támogatásával

A Budapest Borfesztivál több, mint három évtizede elválaszthatatlan a fővárostól, szeptembertől és a borkedvelőktől. A budai vár kivételes hangulata, a borászok jelenléte, a kulturális és gasztronómia forgatag mindenkit elvarázsol, akik szeptember 8-11. között megfordulnak a Budavári Palota teraszain.

Szeptember közepén rendezik meg a 22. Gyulai Pálinkafesztivált

Szeptember 15. és 17. között rendezik meg a 22. Gyulai Pálinkafesztivált, amelyen csaknem húsz pálinkafőzde és számos újdonság várja az érdeklődőket.

II. REL Expo 2022. November 10-én, Kaposváron!

2021 nyarán először rendezte meg a Kislépték Egyesület Gödöllőn az I. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expot. („SMARTCHAIN igények által vezérelt innovatív megoldások a rövid élelmiszer ellátási láncokban” címmel).