Back to top

Egyre fogynak a juhok és a juhászok is

Egykor a juhászat egyik legnagyobb fellegvárának számított Túrkeve, mára azonban igencsak megcsappant az állomány. Egyre kevesebben foglalkoznak juhtartással, valójában már nem éri meg a birkanyájjal vesződni.

Korábban huszonhat-huszonhétezer juh is volt Túrkevén, most háromezer körüli lehet a létszámuk. Nem számít egyedinek ez a tendencia, hiszen az egész országban csökken a juhállomány.

Az egyre fogyó állatlétszám elsősorban az élőállat-értékesítés szerény bevételével és a gyapjú felvásárlási árával hozható összefüggésbe.

Hazánkban manapság csekélynek nevezhető a bárányhús iránti kereslet, az állatok kilenctizedét exportálják, főleg Olaszországba és Görögországba.

A magyar juhászat eredményes működése érdekében az export bővítése mellett a rendkívül alacsony hazai fogyasztást is növelni kellene, jelenleg ez ugyanis évente nem éri el a fejenkénti fél kilót sem. Ha ezt sikerülne egy kilóra feltornászni, megoldódnának az ágazat akut problémái.

Túrkevén manapság Kovács Sándor az egyedüli, az utolsó igazi juhász. Elhivatottsága úgymond vele született, voltaképp belenőtt a juhászatba.

– Juhász volt mindkét nagyapám, az édesapám, szinte az összes nagybátyám, sőt az édesanyám is szakmabeli – mondta a megyei lapnak. – Mostanság ugyan foglalkoznak még néhányan juhokkal a városban, de nem ismerek olyan embert, akinek juhász végzettsége van.

– Én még Gyomaendrődön tanultam a szakmát, de azóta már megszűnt ez a fajta képzés. Brigádvezetőként egykor öt-hatezer juh és annak szaporulata tartozott hozzám – mondta, mire kézenfekvő a kérdés: hogyan lehetett ennyi állatra felügyelni?

– A juh az birka kutya nélkül, kezelhetetlen állat – magyarázta. – Ha rámegy a lucernára, képtelenség onnan kihajtani, ha nincs kutya. Inkább addig eszik, míg el nem pusztul.

A tél hagyományosan az elletés időszaka, no meg ilyenkor van idő kicsit „rendbe szedni” az állományt. Mielőtt újra kikerülnek az állatok a legelőre, illik megkörmölni őket.

A sérült, bepállott köröm ugyanis később komolyabb bajok forrása lehet, végső esetben le is kell vágni a lesántult állatot.

– Egykor naponta ötven birkát is megkörmöltem, manapság már nem bírja a derekam ezt a tempót – mondta el a juhász.

– Pedig egyszerűbb technikával is lehetne dolgozni.

– Mi még egyetlen bicskával tanultunk körmölni, de most már különleges olló is létezik erre a célra. Én azért inkább még a bicskát veszem elő, s ha a birka is úgy akarja, néhány mozdulattal megszabadítom a felesleges körmöktől – beszélt a szakma rejtelmeiről a tapasztalt szakember.

Általános tudásnak számított az állatok nyírása és körmölése

Minden pásztorcsoport körében ismert és híres volt egykor az állatgyógyításhoz értő ember. Ő, ha kellett, törést, harapást, pata- vagy belső betegségeket egyaránt gyógyított, ­illetve fogakat műtött ki vagy reszelt le.

Sőt, a kergekóros birkáknál akár koponyalékelést is végzett. A juhok körmölése és nyírása akkoriban általános tudásnak számított, ma leginkább bemutatókon látható. A kis állatok világrajövetelénél is segédkeztek. Ha pedig szükség volt rá, heréltek is.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Kalandos életút

Számos megpróbáltatás és mélypont nehezítette Jakkel Mihály életét, a 90. életévét betöltve azonban már mosolyogva eleveníti fel ezeket az emlékeit is. Ehhez kellett a sors fintora és az élet kifürkészhetetlensége, miáltal megadatott neki az a hivatás és hobbi, ami a múltat végérvényesen megszépíti.