0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Március 20-ig igényelhető az anyajuhtartási támogatás

A korábbi évekhez hasonlóan, az idén is február 1. és március 20. között nyújthatják be anyajuhtartás támogatási kérelmeiket a juhtenyésztők és juhtartók, akik három jogcímen igényelhetik a kifizetést.

Átmeneti nemzeti támogatás minden támogatásra jogosult anyajuh után jár. Anyajuh-kiegészítő támogatásban azok a termelők részesülhetnek, akik történelmi bázis jogosultsággal rendelkeznek és kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodnak. Ebben az esetben a támogatható minimális létszám 10 egyed. Valamint igényelhető EU forrásból termeléshez kötött támogatás, a támogatható minimális létszám 1 egyed.

A kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuh-kiegészítő támogatásra a jogot a történelmi bázissal rendelkező termelők kizárólag az állatlétszám alapú támogatás igénylésével szerezhetik meg aszerint, hogy ténylegesen hány anyajuhot tartanak. Ennél a támogatásnál a kifizetési kérelmet nem kell külön benyújtani, mivel azt a ténylegesen tartott és kérelmezett egyedszám alapján automatikusan folyósítják.

A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás esetében az egy anyajuhra kifizethető támogatási összeget az összes állatlétszám befolyásolja, vagyis a támogatás a gazdálkodó tenyészetében tartott minden olyan nőivarú juh után igénybe vehető, amelyik legalább egyszer ellett élete során, vagy a birtokon tartási kötelezettség utolsó napján betölti az egy éves kort.

A támogatási kérelmek szankciómentes benyújtására 2018. február 1. és 2018. március 20. között van lehetőség, szankcióval terhelten március 20. után még 25 napig be lehet adni a kérelmeket, de már munkanaponként 1 százalékkal csökken a támogatási összeg.

A termeléshez kötött, és az átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatás igénybe vételének feltételei hasonlóak. A kérelmezett állatokra és a tenyészetekre vonatkozó adatoknak szerepelniük kell az ENAR nyilvántartásban. Az igénylő állattartónak a Tenyészet Információs Rendszerben tenyészettel kell rendelkeznie legalább a kérelem benyújtásának napjától a birtokon tartás végéig, és az általa igényelt állatoknak ebben a tenyészetben kell tartózkodniuk. A birtokon tartási kötelezettség mindkét támogatásnál a kérelem benyújtására jogkövetkezmények nélkül nyitva álló határidő lejártát követő naptól kezdődően 100. napig áll fenn.

A mezőgazdasági termelőnek gondoskodni kell az állattenyésztési törvényben foglaltak szerinti apaállat-használatról és kizárólag törzskönyvi kivonattal vagy származási igazolással ellátott kost használhatnak a nőivarú állomány fedeztetésére, továbbá biztosítaniuk kell a tenyészetében tartott állatállománynak a 182/2009. (XII. 30.) FVM rendelet (Juh ENAR) szerinti tartós jelölését, folyamatos nyilvántartását és az adatok bejelentését. A kérelmező által tartott állatok létszámát, a szakszerű apaállat használatot, valamint az állatjelölés teljesítését a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség instruktorai a Magyar Államkincstár (MÁK) által közzétett formanyomtatványon igazolják. Az igazolás másolatát elektronikusan, ügyfélkapun keresztül a kérelem mellékleteként kell benyújtani.

Az elektronikus kérelem benyújtásához javasoljuk a MÁK honlapján elérhető útmutató megfelelő lépéseinek betartását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász hálózatán keresztül segíti a gazdálkodókat a kérelmek benyújtásában.

Forrás: nak.hu