Back to top

Februári Agrárakadémia: Merre tovább Közös Agrárpolitika?

Idén is folytatódik a Magyar Mezőgazdaság konferenciasorozata, az Agrárakadémia. A február 22-i fórum a Közös Agrárpolitika reformjára koncentrál, az előadók kitérnek a KAP 2020 utáni jövőjéről zajló tárgyalások jelenlegi állására, valamint a kapcsolódó magyar érdekekre, különös tekintettel a környezeti (un. „zöld”) intézkedések jelenleg még igen képlékeny jövőbeli felépítésére.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében 2017 tavaszán Agrárakadémia néven nyílt konferenciasorozat indult útjára. A fórum az agrár-szakpolitika irányvonalainak bemutatását és népszerűsítését célozza meg tematikus felépítésben minden hónapban.

A havi rendszerességgel megrendezésre kerülő fórumok soron következő eseményének témája a Merre tovább Közös Agrárpolitika?

09:30–10:00 Regisztráció
10:00–10:20 Köszöntő

Sári Enikő ügyvezető igazgató, Magyar Mezőgazdaság Kft.
Megnyitó Béres András szakmai ügyvezető-helyettes, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
10:20–10:40 KAP jelenlegi rendszerének értékei Magyarország számára

Feldman Zsolt helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium

10:40–11:00 Hazai zöldítés eredményei

Madarász István osztályvezető, Földművelésügyi Minisztérium

11:00–11:20 A KAP megváltoztatására irányuló javaslatok

Szentirmay Zoltán főosztályvezető, Földművelésügyi Minisztérium

11:30–12:30 Kerekasztal beszélgetés az előadások kapcsán
Feldman Zsolt helyettes államtitkár
Madarász István osztályvezető
Szentirmay Zoltán főosztályvezető
Weisz Miklós társelnök (AGRYA)

12:30–13:30 Szendvicsebéd, a konferencia zárása

 

Időpont: 2018. február 22. (csütörtök), 10 óra

Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ (1223 Bp., Nagytétényi út 190.)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a www.hermanottointezet.hu/agrarakademia oldalon lehet.

További információk: http://agrar-akademia.hu/

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Bárány Rita

ügyvezető

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

 

Sári Enikő

ügyvezető igazgató

Magyar Mezőgazdaság Kft.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áremelkedéstől az innovációig – Agrárakadémia az élelmiszergazdaságról

Az élelmiszergazdaság kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának harmadik állomásán. Itt az előadók az ágazat előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

A szőlő-bor ágazatban kezelhetők a klímaváltozás hatásai

A szőlészetre a legnagyobb hatást a klímaváltozás gyakorolja, annak következményeihez kell alkalmazkodnunk, értettek egyet a Keszthelyen rendezett Agrárakadémia előadói, de több jó módszer is létezik a káros hatások ellensúlyozására. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezvénysorozatának negyedik állomásán kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták a további részleteket.

A gyepet az állattartás tartja igazán karban – Agrárakadémia Kaposváron

A hazai gyepek állapota nagyon sokat romlott a Natura 2000 szabályozás óta. Egyre kevesebb állatot képesek ellátni egyre kevesebb legeltetési nappal – hangzott el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán, az egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. Agrárakadémia rendezvénysorozatának második állomásán.

Élelmiszermérnök hallgatókat várnak

„A fiatal munkatársakba, mérnökökbe való befektetés megtérül.” Ez is az innováció egy formája – hangzott el az Agrárakadémia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a Magyar Mezőgazdaság Kft. harmadik állomásán, a MATE Budai Campusán.

Tartsuk meg a gyepet, és a gyep megtart minket!

A hazai gyepek állapota nagyon sokat romlott a Natura 2000 szabályozás óta. Egyre kevesebb állatot képesek ellátni egyre kevesebb legeltetési nappal. Mindez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. Agrárakadémia rendezvénysorozata keretében hangzott el a MATE Kaposvári Campusán április 20-án.

Megtérül-e a precíziós gazdálkodásba befektetett pénz?

A KSH 2020-as Agrárcenzus felmérésében a megkérdezett gazdálkodók 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs szüksége precíziós gazdálkodásra a termeléshez - hangzott el az Agrárakadémia idei első rendezvényén, amelyet a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösen rendezett a MATE gödöllői kampuszán.

Az adat érték - Agrárakadémia 2022

Kiemelkedő agroökológiai potenciál és alacsony élelmiszer-önrendelkezési szint – így jellemezte a magyar agrár- élelmiszergazdaság jelenlegi helyzetét dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó közös rendezvényén, az Agrárakadémián.

Fórum a juh- és kecskeágazatért

Az Agrárakadémia fórum idei első állomása Székesfehérvár volt, ahol március 4-én a Corvinus Egyetem campusán „Új együttműködés a juh- és kecskeágazatban” címmel rendezett a Magyar Mezőgazdaság Kft. konferenciát az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Juh és Kecske Ágazatért Egyesülettel és a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel együttműködésben.

Megvalósítható a fehérjestratégia

Évtizedes munka, komoly kutatás kellene annak eléréséhez, hogy a hazai fehérjeigényt itteni forrásból, GMO-mentes alapanyagokból elégítsük ki – hangzott el az Agrárakadémián. A szójatermelés növelése mellett számos más növény és a kukoricafeldolgozás során létrejövő anyagok is szerepet játszhatnak.

Agrárakadémia: Óvatos bizakodás a tej és baromfiágazatban

Számos kihíváson, kisebb-nagyobb válságon van már túl az agrárium és az élelmiszeripar is a 2017-es évben, és a harmadik negyedév végére az látszik, hogy mindezek ellenére a félévkor a KSH által prognosztizált kibocsátásbeli visszaesésnél vélhetőleg kisebb lesz a teljesítménybeli elmaradás – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az Agrárakadémián.