0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A fiatalok irányába nyit a Magyar Öntözési Egyesület

A professzionális öntözéssel kapcsolatos legújabb trendeket, technikákat és eszközöket ismerhették meg azok, akik ellátogattak a VI. Magyar Öntözéstechnikai Konferenciára és Kiállításra. Az idei rendezvény programjainak sora a korábbi évekhez képest bővült: a szervezők ezúttal átadták az Öntözési Különdíjat is, amire diplomamunkával lehetett pályázni.

A konferencia megnyitója előtti percekben már hosszú sor állt a program helyszínét adó Lurdy Ház mozikomplexuma előtt. A nagy érdeklődés nem volt véletlen, hiszen az esemény a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) legnagyobb szabású rendezvénye az évben, amikor is az öntözés terén érdekelt tagok személyes találkozó révén ismerhetik meg a legújabb módszereket, tudnivalókat.

A program alapvetően két helyszínen zajlott: az előtérben, ahol különböző eszközöket, gépeket és termékeket mutattak be kiállítók – többségükben egyesületi tagok –, valamint egy moziteremben, ahol szakemberek tartottak előadásokat. Utóbbi kapcsán szó esett egyebek közt a talajnedvesség-mérés technikáiról, a modern öntözésnél nélkülözhetetlen okos vezérlőkről, csepegtető öntözőrendszerekről, nyomáscsökkentő berendezések használatáról, valamint a labdarúgó pályák öntözésével kapcsolatos tudnivalókról és tapasztalatokról is.

„Egy-egy órás, a témákat alaposan körüljáró előadásokat szerveztünk, amik hasznos tudnivalóul szolgáltak a látogatóinknak annál is inkább, mert számtalan gyakorlati kérdésre adtak választ, s egyben megoldást mind a kezdők, mind a haladók számára – mondta lapunknak Bíróné Dr. Oncsik Mária, a Magyar Öntözési Egyesület elnöke nem sokkal azelőtt, hogy átadta a tavalyi évben alapított Öntözési Különdíjat.

„Szerettünk volna nyitni a felsőoktatás irányába, így meghirdettünk az egyetemeken és főiskolákon egy pályázatot, ami kapcsán diplomamunkákat vártunk, s közülük a legjobbakat díjaztuk.”

– beszélt az elnök az idei konferencia új eleméről, majd áttért egy már ismert, ám annál fontosabb programra: „immáron második alkalommal szerveztük meg az Öntözősök Fórumát, ami kapcsán két témát vitattunk meg egy-egy órában.

Az egyik az aktuális pályázati lehetőségekről szólt vállalkozók, illetve parköntözők számára, a másik pedig a közeljövőre tervezett szakmai képzésünket érintette” – tette hozzá a MÖE elnöke, aki a szervezet kapcsán elmondta: 2001-ben alakultak 20 fővel Szarvason a Tessedik Sámuel Főiskolán, s az azóta eltelt időszakban a tagok száma 100-ra nőtt, a székhelyük pedig Budapest lett, méghozzá a Szent István Egyetem Budai Campusa. Tagjaik zöme az öntözésben érdekelt vállalkozókból, kutatókból és oktatókból áll, ugyanakkor céljuk a létszám bővítése, így mindenkit várnak szeretettel, aki fogékony a téma iránt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu