Back to top

Biomódszerek szamócában

Mind nagyobb a kereslet a biotermékek iránt, ám a hazai kertészet nem jeleskedik ezen a téren, az összes hazai ökológiai terület 4 százalékán található valamilyen ültetvény. A szamócatermesztők figyelmét kívánta fölkelteni a módszer iránt a ZFW Hortiservice Kft. a Kecskeméten szervezett tanácskozásával.

A biotermesztésben különböző mikroorganizmusokat és kisebb-nagyobb élőlényeket is a növényvédelem szolgálatába állíthatunk, derült ki Kujáni Lászlóné Cser Olga előadásából. A talajlakó kártevők ellen telepítés előtt érdemes szudánifüvet vetni, amelynek a gyökeréből fonálférgek elleni védekezésre alkalmas anyagok szabadulnak föl. A talajból fertőző gombák ellen baktériumtrágyát vethetünk be, ami elvonja a vasat a gombák elől, így szorítja vissza a fejlődésüket.

Gyakori kérdés, hogy mitől pusztulnak el hirtelen a szamócatövek. Erre többféle válasz lehetséges az edénynyaláb-betegségek fertőzésétől kezdve a levegőtlen, tömör talajig, illetve akkor is elhervadnak a tövek, ha nagy melegben szoktatás nélkül ültetik el a frigó palántákat, és hősokkot kapnak -figyelmeztetett az előadó.

Kora tavasszal már sok tyúkhúr lehet az ültetvényben, ami azt jelzi ugyan, hogy a talaj megfelel a szamóca igényeinek, de a gyomnövényen könnyen fölszaporodik a szklerotínia, aminek a talajból való fertőzését az Öko-Ni készítménnyel előzhetjük meg. Ez a biológiai növényvédő szer hiperparazita gomba spóráit tartalmazza, és a belőlük kifejlődő gomba átszövi, fölemészti a kórokozó micéliumait, a talajban évekig megmaradó kitartóképleteit.

Más antagonista gombafajokat tartalmazó készítmények is segítenek a védekezésben, például a Trifender, ami az edénynyaláb betegségek és a szürkepenész ellen is bevethető. Hasznos mikrobákat és tápanyagokat együtt tartalmaz a Myco’sol PTC alaptrágya. Az is segít a fertőzések megelőzésében, ha jó erőnlétben tartjuk a szamócát, megfelelő a víz- és tápanyagellátás, illetve biostimulátorokkal (MC Cream) javíthatjuk az életfolyamatait. Ügyeljünk arra, hogy mi magunk ne hurcoljunk szét valamilyen kórokozót, ezért az eszközöket, ládákat fertőtlenítsük Fitosepttel.

A vetésforgó jól ismert védekezési módszer a biotermesztésben a talajlakó kártevők ellen, arra azonban ügyelni kell, hogy ne olyan növények kövessék egymást, amelyeknek hasonló betegségei vannak (például szamóca, paprika, krizantém).

Bársonylégy lárvák
Hajtatásban, a meleg, párás körülmények között jól érzik magukat az olyan korhadéklakók, mint a tőzeglégy vagy a bársonylégy. Mindkettő lárvái a gyökereket rágják, és a talaj levegőztetésével, baktériumtrágya kijuttatásával védekezhetünk ellenük.

A rovarok leküzdésére egyelőre a hagyományos rovarölő szerek a legalkalmasabbak, illetve az életerős növényeket kisebb valószínűséggel lepik meg a levéltetvek vagy az atkák. Aminosavtartalmú lombtrágyával lejjebb vihetjük a növény pH-ját, amit nem szeret a mind gyakrabban károsító amerikai lepkekabóca, és elvonul a tövekről. Érdemes még baktériumtrágyát és növényi olajokat is permetezni, mert ez akadályozza a gombás fertőzést és nehezíti a szúró-szívó szájszervű rovarok táplálkozását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Bio-mezőgazdaság: differenciált fejlődés

A bioföldművelés és a biotermékek iránti kereslet világszerte bővül, de a termelési kedv erősödése földrészenként igen differenciált – mindenek előtt Európára és az Egyesült Államokra koncentrálódik. Az Organikus Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) szerint a világ országaiban bioélelmiszerekből elért forgalom 2017-ben 90 milliárd euró volt

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.