Back to top

Drágultak a gyümölcsök

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki friss gyümölcsökből kívánja pótolni az influenzaszezonban igencsak fontosnak számító vitaminokat. A citrusfélék és déligyümölcsök, köztük a narancs és a banán is drágábban kapható a boltokban, de a nagy mennyiségben termelt magyar almáért is többet kell fizetni.

Bár az év ezen időszakában nagy szükség van a friss gyümölcsök fogyasztására, a háztartásoknak egyre magasabb összeget kell fizetniük, ha a vitaminokat ebben a formában szeretnék pótolni. Az elmúlt hónapokban ugyanis nagyot nőtt az importból beszerzett gyümölcsfélék ára, ahogyan a magyar termékek is drágábban kaphatók a boltokban.

A legfontosabb hazai gyümölcs ebben az időszakban az alma, a tavalyi tavaszi fagykárok miatt azonban igencsak magas szintre került a termék ára. Míg a legtöbb évben a nagy mennyiségben importált lengyel alma veri le az árakat, ebben a szezonban erre sem lehet számítani, a kontinens egyik legnagyobb termelőjének számító országban ugyanis óriási kiesést okozott az időjárás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a hazai almát fajtától függően tavaly 160 forinttól 205 forintig kínálták február első hetében a fővárosi nagybani piacon, idén 190 forinttól 240 forintig terjedt a kínálat. A legolcsóbb fajta a jonathan volt, a legdrágább pedig a gala és a starking. Az import alma is jelen volt a nagybanin, az előző évi 90-160 forint helyett 160-180 forint körül alakultak az árak, a fajtakínálat pedig jóval gyérebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az alma fogyasztói ára az üzletláncokban átlagosan 411 forint volt ­február elején, ami az előző évhez képest 60 forintos drágulásnak felel meg. Az import almáért még magasabb összeget, átlagosan 469 forintot kértek az áruházak, míg egy éve 290 forint körül mozogtak az árak.

További drágulásra már nem kell számítani az almánál, a szakemberek szerint ugyanis vélhetően ez az a szint, amely felett már drasztikusan csökkenne az alma iránti kereslet, ez pedig sem a kereskedőknek, sem a termelőknek nem kedvezne.

A téli időszakban jellemzően nagy népszerűségnek örvendenek itthon a különböző citrusfélék, ám az idén a déligyümölcsökért is magasabb összeget kell fizetniük a vásárlóknak. Az AKI adatai szerint a narancs átlagos fogyasztói ára az üzletláncokban 429 forint volt február első hetében, míg egy évvel ezelőtt még 355 forintért kínálták a gyümölcs kilóját a kereskedők.

Nagyot nőtt a banán ára is, az áruházakban átlagosan 514 forintba került egy kiló az év hatodik hetében, tavaly még 437 forint körül alakult az átlagár. Ennek oka, hogy a jelentős banántermesztő országokban csökkent a termés mennyisége.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Burgonyaár-forradalom Szlovákiában (is)

A burgonya április végén, illetve május elején csaknem 60 százalékkal került többe Szlovákiában, mint 1 évvel korábban. A kilogrammonkénti átlagár elérte a 0,95 eurót, ami az utóbbi két évtized legmagasabb burgonyaárát jelenti. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának legutóbbi jelentésében az áll, hogy 90 cent feletti burgonyaár 2000 óta csak néhány hónapon át fordult elő Szlovákiában

Úttörő megoldás: vertikális farmmal fejlődik a sörfőzde

Noha egyre többször hallani függőleges farmokról, az még az Egyesült Királyságban sem fordult eddig elő, hogy sörfőzéshez használták volna e megoldást. Egy londoni sörfőzde most erre készül, méghozzá epret termesztve ily módon.

Elszálltak az árak a cseheknél is

Csehországban tovább drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, és a mezőgazdasági termelők nem sok jót ígérnek a jövőre vonatkozóan. Egyes déligyümölcsök olcsóbbak a hagyományos termékeknél.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.