Back to top

Az infláció sokszorosával drágultak az alapvető élelmiszerek

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, decemberhez viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legjobban a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az előző év azonos időszakához képest, a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az általános forgalmi adó (áfa) csökkenése ellenére a vendéglátás 0,6 százalékkal drágult januárban az előző hónaphoz képest.

Az érintett élelmiszereknél kisebb mértékben megjelent az áfa csökkentése, de a halhúsnak nincs nagy súlya a magyar lakosság fogyasztásában, így az élelmiszerek ára összességében 1,5 százalékkal emelkedett januárban az előző hónaphoz viszonyítva. A telefon- és internetszolgáltatások díjai ugyanakkor 3,7 százalékkal mérséklődtek az év első hónapjában decemberhez képest.

A szezonálisan kiigazított maginfláció 2,5 százalékkal nőtt az előző év januárjához viszonyítva, decemberhez képest nem változott.

Az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal emelkedett januárban az előző év januárjához viszonyítva, ezen belül

a tojás 48,0,

a vaj 13,6,

a száraztészta 8,7,

a tejtermékek 7,9,

a kenyér 7,1,

a tej 5,8,

a kávé 5,1 százalékkal drágult.

A cukor 11,3 százalékkal olcsóbb lett.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,5 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, a dohánytermékek 10,1 százalékos és az alkoholos italok 2,9 százalékos drágulása miatt.

A háztartási energia 1,6, ezen belül a tűzifa 13,7, a palackos gáz 10,4 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 0,8, a ruházkodási cikkeké 0,2 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások között a telefon, internet tarifák 6,6 százalékkal csökkentek tavaly januárhoz képest. A színházjegyek 4,7 százalékkal drágultak, a külföldi üdülés 5,0 százalékkal kevesebbe, a belföldi 6,0 százalékkal többe kerül. 

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,1 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni az év első hónapjában a tavaly januárihoz képest, de a gyógyszerek 3,2 százalékkal, az újságok 5,2 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,5 százalékkal olcsóbbak lettek, az új autók 2,3 százalékkal drágultak, a használt autók 7,0 százalékkal kevesebbe kerültek.

Egy hónap alatt, decemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 1,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a friss zöldség 14,6, a liszt 5,4, a száraztészta 5,0 százalékkal került többe, a hal 5,4, a párizsi, kolbász 2,9 százalékkal kevesebbe került.

A kiárusítások miatt a ruházkodási cikkek 2,9 százalékkal kevesebbe kerültek. A szolgáltatások ára 0,5, ezen belül a telefon- és internetszolgáltatások díjai 3,7 százalékkal mérséklődtek.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfihús alig, a sertéshús jócskán drágult

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 augusztusáig - az előző év azonos időszakához képest - az állati termékek árszintje 5,2 százalékkal emelkedett. Szeptemberben a hústermékek közül a baromfihúsért 1,4, a marhahúsért 4, a sertéshúsért viszont 13,3 százalékkal kellett többet fizetni a fogyasztóknak, mint egy éve.

Rákkeltő aflatoxinok - Az egzotikus állatokban kutatja a megoldást

Kimagasló tudománytörténeti jelentőségű – tartják hazánk első mezőgazdasági kutatótelepéről, amely 19. század végi megalapítása óta, mind a mai napig kulcsfontosságú vizsgálatok helyszíne. A NAIK Agrár-környezettudományi Kutatóintézetének laboratóriumában dolgozik Kosztik Judit, aki a kutató-utánpótlási program résztvevőjeként rákkeltő aflatoxinok semlegesítésére keres megoldásokat.

Megjósolni sem lehet, hol áll meg a sertéshús ára

A Magyar Húsiparosok Szövetsége közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 10-12 százalékkal drágult a sertéshús. A prognózis alapján az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hatása miatt hazánkban, de Európa-szerte is további áremelkedéssel kell számolni.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

A tojástermelés kihívásai

Tévhitek helyett a tudatos, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő tojásvásárlásra ösztönöz a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) – hangzott el az október 11-én megtartott Tojás Világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Súlyos tévhitek a tojástermelés körül

A fenntarthatósági szempontok fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Dán-svéd "biotermék" szakmai tanulmányutat szervez a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a Nordic Organic malmöi ökológiai kiállítás köré épített szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára. A dán-svéd szakmai tanulmányútra elsősorban azon élelmiszeripari tagok jelentkezését várja az igazgatóság, akik biotermékeket gyártanak és/vagy érdeklődnek a különböző termékfejlesztési lehetőségek iránt.

Lesz új szarvasi sajt

Rövidesen akár csúcsminőségű szarvasi érlelt sajtot is vásárolhatunk a boltokban – derült ki azon az avató ünnepségen, amelyen a Szarvasi Agrár Zrt. új tejfeldolgozó üzemét adták át rendeltetésének. A tejüzem létrejötte akár példája is lehet a teljes termelési vertikum kiépítésének, vagyis annak a törekvésnek, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek az agrárüzemekből piacra kerülő termékek.

Szakmai konferencia a tojás világnapján

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére. A tojástermelők náluk is minden évben szakmai rendezvényekkel készülnek erre a napra.

A sajt és a bor harmóniája

A múlt évben írtam egy cikket, amiben sajnálkoztam azon, hogy nem figyel senki sem a magyar sajtokra. Milyen jó lenne, ha a hazai borászok észrevennék, hogy léteznek jó magyar sajtok. Azt a segítséget reméljük, hogy minőségi sajtokkal fűszerezik borkóstolóikat, mint ahogy minőségi magyar borokkal kínáljuk sajtjainkat.