Back to top

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

A zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés helyzetértékelésén túl idén az adózási rendszer időszerű gondjaira, valamint az öntözésre helyezik a hangsúlyt a rendezvényen. Így a tervezett programban szerepel Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke, a Gyümölcstermesztési Főbizottság elnöke, és Nagypéter Sándor, a Tész Főbizottság vezetőségi tagja közös előadása az áfacsökkentés hatásairól a zöldség-gyümölcs ágazatban.

Az egyéni gazdaságokat érintő jövedelem- és adórendszer legfontosabb elemeit Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet információs igazgatója foglalja össze. Kapronczai István agrárközgazdász az öntözés és a termesztés hatékonyságának összefüggéseiről beszél, az öntözés gyakorlati nehézségeit, az öntözésfejlesztés lehetőségeit és korlátait pedig Tóth Árpád, a Magyar Öntözési Egyesület vezetőségi tagja részletezi. Az öntözés vízjogi engedélyezésének helyzetéről Cifka Gábor, a Plantor Kft. projektmenedzsere taglalja.

A gödöllői rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a jelentkezési határidő: február 24.  Bővebb tájékoztatás: Németh Kinga, tel.: +36 (70) 338-9570, e-mail: info@fruitveb.hu vagy Pakó Pálma, tel.: +36 (70) 338-9567, e-mail: palma.pako@fruitveb.hu.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

Körbeutazza Európát egy üvegház

Európában biztonságosan, fenntarthatóan, a környezetet tiszteletben tartva, és nyomon követhetően termesztik a zöldséget – így szól az üzenet, és bár nem folytatódik azzal, hogy „nem úgy, mint…”, mégis mintha benne lenne a mondatban, hogy mindenki gondolja tovább tetszése szerint.

Előzzük meg a moníliát

A moníliás betegség kórokozója olyan gomba, amely a gyümölcsfák virágait, hajtásait, vesszőit, a termőnyársakat, valamint a gyümölcsöket fertőzi. A monília az összes gyümölcsfán előfordul és évi rendszerességgel okoz problémát a házikertekben. A veszélyes gombabetegség főleg nedves, csapadékos évjáratokban gyakori.

Dán-svéd "biotermék" szakmai tanulmányutat szervez a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a Nordic Organic malmöi ökológiai kiállítás köré épített szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára. A dán-svéd szakmai tanulmányútra elsősorban azon élelmiszeripari tagok jelentkezését várja az igazgatóság, akik biotermékeket gyártanak és/vagy érdeklődnek a különböző termékfejlesztési lehetőségek iránt.

Egyre merészebbek a gyümölcstolvajok

Jelentős anyagi károkat okoznak a gazdáknak az egyre merészebb gyümölcstolvajok Németországban – számol be a bajor helyzetről a Süddeutsche Zeitung.

Ha még nem elég a poloskákból - Növényvédelmi előrejelzés

Az időjárás most inkább a rovarkártevőknek kedvez, de több fajnak már jelentősen csökkent az aktivitása – nem így a poloskáké, amelyekkel még mindig bőven tele vannak a kertek. Sőt, van újdonság is: ne lepődjünk meg, ha a lakásokban a nyugati levéllábú poloskával is találkozunk mostanában a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska társaságában, mert ez a rovar is előszeretettel telel fűtött helyeken.

Október – Halloween – sütőtök

10+1 tipp ahhoz, hogy október végére legyen sütőtökünk halloweeni lámpást faragni, levesnek vagy pitét sütni, meg persze apróbb dísztökök is a lakás dekorálásra.

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Nem véletlen, hogy nálunk csak jól megválasztott, védett helyen virul a mandulafa, hiszen szubtrópusi eredetű, fagyérzékeny és különösen fényigényes növény. Hazánkban jellemzően a szőlőskertek mellé ültették.

Csírának már öreg, kifejlett növénynek még fiatal, mi az?

A válasz: mikrozöld. Így nevezik azokat a zsenge kis növénykéket, amelyeket a fotókon is látható fejlettségi állapotban fogyasztunk, és – ez talán már senkit sem lep meg – roppant egészségesek. Az OMÉK-on Bakonyi Orsi jóvoltából ismerkedhettünk meg velük.

Tormát kellene ennünk még akkor is, ha nagyon csíp

A tormáról megoszlanak a vélemények. Néhányan azért nem szeretik, mert csípős, de a többség éppen ezért kedveli. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.