Back to top

Változások 2018

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2018 címmel rendez évnyitó konferenciát március 2-án a Szent István Egyetem aulájában.

A zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés helyzetértékelésén túl idén az adózási rendszer időszerű gondjaira, valamint az öntözésre helyezik a hangsúlyt a rendezvényen. Így a tervezett programban szerepel Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke, a Gyümölcstermesztési Főbizottság elnöke, és Nagypéter Sándor, a Tész Főbizottság vezetőségi tagja közös előadása az áfacsökkentés hatásairól a zöldség-gyümölcs ágazatban.

Az egyéni gazdaságokat érintő jövedelem- és adórendszer legfontosabb elemeit Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet információs igazgatója foglalja össze. Kapronczai István agrárközgazdász az öntözés és a termesztés hatékonyságának összefüggéseiről beszél, az öntözés gyakorlati nehézségeit, az öntözésfejlesztés lehetőségeit és korlátait pedig Tóth Árpád, a Magyar Öntözési Egyesület vezetőségi tagja részletezi. Az öntözés vízjogi engedélyezésének helyzetéről Cifka Gábor, a Plantor Kft. projektmenedzsere taglalja.

A gödöllői rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a jelentkezési határidő: február 24.  Bővebb tájékoztatás: Németh Kinga, tel.: +36 (70) 338-9570, e-mail: info@fruitveb.hu vagy Pakó Pálma, tel.: +36 (70) 338-9567, e-mail: palma.pako@fruitveb.hu.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A piros alma az igazi alma

A magyarok szeretik és eszik is az almát, ráadásul a legtöbben a piros almát tekintik az „igazinak”. Még aki másikat választ, az is főleg azt szereti, ha a piros valamelyik árnyalata azért színezi – mondja Nyirő József, aki pakodi birtokán termeszt almát immár negyed évszázada.

A fejes káposzta piaca

Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Lengyelország a Közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020 közötti időszakban 0,8-1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének 27 százalékát tette ki. A KSH adatai szerint Magyarországon fejes káposztából az elmúlt évtized legkisebb mennyisége termett tavaly.

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

Konferencia a jövő agráriumáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. november 24-én rendezi meg a kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó AGTECH SUMMIT elnevezésű eseményt, melyen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartanak előadásokat, valamint gyakorlati bemutatókat.

Vége az agrárium békeéveinek

A Takarékbank Agrár Üzletágának negyedéves elemzői háttérbeszélgetésén kiderült, jelentős eltérések mutatkoznak a különböző agrárágazatok jövőbeni kilátásaiban. Ezt jól mutatta az is, hogy megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje 2021 harmadik negyedévében. A kérdés továbbra is adott, hogyan lehetséges a drasztikus alapanyagárak érvényesítése az értékesítési árakban.

Vintage Borbazár, avagy a hegy megy a városba

Boros bolt-buliba invitál október 29-én pénteken este 7 órakor Újlipótváros frissen, a Design Héten megnyitott új showroomja, a Patina a Kresz Géza utcában. A borkóstolós nappali „házibulin” a bútorok, a vintage tárgyak és régiségek mellett a borok és a zene kapnak főszerepet: az estéhez a Borbolt a völgyben a Szent György-hegyről hoz 5 izgalmas tételt.

Ezért jó, ha sok növényi táplálékot fogyasztunk

A vegánságnak divatja van, de ez nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes étrendjükön...

A cékla egy gyógyhatású zöldség

A vörös répa gyógyító erejét már az ókori rómaiak is felismerték. A keleti gyógymódok vértisztító és májerősítő gyógynövénynek tartják. Az utóbbi időben kezdtek komolyabban vizsgálódtak fitokemikáliáival kapcsolatban és úgy tűnik, végre megérdemelt helyre kerülhet a fejünkben és az asztalunkon is.

Mely élelmiszerek kerülnek leggyakrabban a kukába?

Egy kutatás szerint a salátalevelek, a kenyér és a tej azok az élelmiszerek, melyek top 20-as kategóriában szerepelnek azon ételek között, amelyeket a leggyakrabban dobunk ki. Ezeken kívül a tojás, joghurt és számos gyümölcs- és zöldségfajta is gyakran a szemétben végzi.

Lezárult a szezon, de a puszpángmoly-hernyók még rágnak – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Egy-két megkésett hernyórágást és levéltetvet leszámítva véget ért a kártevők idei szezonja, kivéve a selyemfényű puszpángmoly hernyóit, amelyek még a hidegben is aktívan rágnak. A bizonytalan kimenetelű védekezési kísérletek helyett érdemes inkább a bukszus leváltásával elejét venni a bajnak.