Back to top

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

A Vegan Society adatai szerint az Egyesült Királyságban legalább 542 ezer vegán van, számuk tíz évvel ezelőtt csupán 150 ezer volt. A veganizmus népszerűsége a filmvilág celebjeinek köszönhetően várhatóan tovább nő világszerte. Az Oscar-díjas James Cameron és a régóta vegán táplálkozást folytató ismert színésznő, Pamela Anderson a producere a növényi alapú táplálkozást bemutató dokumentumfilmnek, amit januárban mutattak be nagy érdeklődéssel kísérve a Sundance Filmfesztiválon.

A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata
A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata

A brit Co-op áruházlánc az idén százra szeretné növelni vegán borkínálatát, és borbeszállítóit is arra ösztönzi, hogy lehetőségeik szerint készítsenek ilyen borokat. A Majestic Wine webáruház borai mellett külön szimbólummal jelöli a vegán és a vegetáriánus étrendnek megfelelő tételeket. Kínálatukban 32 vegán bortétel szerepel, de ez havonta változik. A boráruház szakértője elmondta, hogy a vegán borokat nem szűrik, nem derítik, így nem kerülnek kapcsolatba állati eredetű anyagokkal, például tojásfehérjével, halenyvvel vagy kazeinnel.

Ezeknek az anyagoknak a használatát sem az Európai Unióban sem pedig az Egyesült Államokban nem kell föltüntetni a boroscímkén. Ám az ilyen jellegű igények miatt – akárcsak a gluténmentes bor iránti kereslet – felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata, illetve a növényi eredetű derítő anyagok használata és az ez irányú kutatás élénkülése.

Tony Milanowski, a Plumpton College oktatója szerint a vegánok nemcsak táplálkozási, hanem etikai, illetve környezetvédelmi megfontolásból választják ezt az életmódot. A „keményvonalas” vegánok a méhviaszos dugózárást, illetve a tej alapú ragasztó anyaggal készült préselt parafadugó használatát is elutasítják, amíg a többség erre nem fordít akkora figyelmet, mivel ezek az anyagok nem kerülnek bele a borba. A vegán életmódba a biodinamikus gazdaságokban termelt szőlőből készült szűretlen borok sem illenek bele, hiszen a szőlőtermesztés során tülökben érlelt istállótrágyát, valamint egyéb állati részeket, például csont- és szarulisztet is felhasználnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Merre tart a magyar szőlő fajtapolitika?

Megkezdte munkáját a Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság, amely munkájában a szakterület neves képviselői vesznek részt. Alapkoncepcióként leszögezhető, hogy tevékenységük egy plusz lehetőséget teremt arra, hogy a termékpálya elejéről megközelítve versenyképesebbé lehessen tenni a magyar szőlő-bor ágazatot.

Nyakunkon az izlandi bor – megvan az öregedés ellenszere?

Bár szőlő még nem nő Izlandon, azonban egy szakember készített egy olyan főzetet, amely elsőre úgy néz ki, mint egy szőlőből készült bor, sőt az íze is hasonlít rá. Antioxidánsokban gazdag, s ennek köszönhetően úgy is hívják, hogy az ifjúság forrása.

Számvetés és előretekintés Kárpátalján

Kárpátalján a hajtatással foglalkozó kertészetekben már javában zajlanak a tavaszi előkészületek. Annak ellenére elkezdődtek a munkálatok, hogy az előttünk álló idénnyel kapcsolatban továbbra is sok a bizonytalanság a termelők körében. A családi gazdaságok irányítói igazából nem hagyatkozhatnak másra, mint a mögöttünk hagyott rendkívüli év tapasztalataira, eredményeire és kudarcaira.

Bor vakcinával a koronavírus ellen

Egyedi ötlettel jelentkezett borainak népszerűsítésére a Vlasics családi borpince, amely a Tótszentmártoni Kálmán-hegy elején a Szent Orbán pihenő közvetlen közelében található. Hogy a koronavírus idején se kelljen a fogyasztóknak lemondaniuk az élvezetről, ugyanakkor kerülendők a személyes találkozók, bor vakcina oltópontot létesítettek pincéjüknél.

Öt kiváló rosé maradt versenyben

Az idén 10. születésnapját ünneplő Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget, illetve a rendezvény szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kft. nyílt pályázatot hirdettek a hazai borászok körében. Céljuk, hogy megtalálják azt a rosét, amely méltó módon képviseli a jubileumi rendezvényt a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain, és amely a nyárköszöntő esemény hivatalos ünnepi bora lesz.

Megváltoztatta a vírus a borturizmust

A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat – véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője. A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban.

Több éves szakértelem, modern köntösbe öltöztetve

A Kovács családban apáról lányra száll a borászmesterség. Kovács László 1999-ben alapította a Kovács Borászatot és gazdagította saját telepítéssel a nagyszülőktől örökölt családi szőlőültetvényt Gyöngyöstarjánban. Azóta folyamatosan fejleszti a szőlészetet-borászatot, ahová váratlanul robbant be 2011-ben a lánya Zita, hogy alaposan felforgassa az addigi rendet.

Megváltoztatta a vírus a borturizmust

A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat – véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője.