0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

A Vegan Society adatai szerint az Egyesült Királyságban legalább 542 ezer vegán van, számuk tíz évvel ezelőtt csupán 150 ezer volt. A veganizmus népszerűsége a filmvilág celebjeinek köszönhetően várhatóan tovább nő világszerte. Az Oscar-díjas James Cameron és a régóta vegán táplálkozást folytató ismert színésznő, Pamela Anderson a producere a növényi alapú táplálkozást bemutató dokumentumfilmnek, amit januárban mutattak be nagy érdeklődéssel kísérve a Sundance Filmfesztiválon.

A brit Co-op áruházlánc az idén százra szeretné növelni vegán borkínálatát, és borbeszállítóit is arra ösztönzi, hogy lehetőségeik szerint készítsenek ilyen borokat. A Majestic Wine webáruház borai mellett külön szimbólummal jelöli a vegán és a vegetáriánus étrendnek megfelelő tételeket. Kínálatukban 32 vegán bortétel szerepel, de ez havonta változik. A boráruház szakértője elmondta, hogy a vegán borokat nem szűrik, nem derítik, így nem kerülnek kapcsolatba állati eredetű anyagokkal, például tojásfehérjével, halenyvvel vagy kazeinnel.

Ezeknek az anyagoknak a használatát sem az Európai Unióban sem pedig az Egyesült Államokban nem kell föltüntetni a boroscímkén. Ám az ilyen jellegű igények miatt – akárcsak a gluténmentes bor iránti kereslet – felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata, illetve a növényi eredetű derítő anyagok használata és az ez irányú kutatás élénkülése.

Tony Milanowski, a Plumpton College oktatója szerint a vegánok nemcsak táplálkozási, hanem etikai, illetve környezetvédelmi megfontolásból választják ezt az életmódot. A „keményvonalas” vegánok a méhviaszos dugózárást, illetve a tej alapú ragasztó anyaggal készült préselt parafadugó használatát is elutasítják, amíg a többség erre nem fordít akkora figyelmet, mivel ezek az anyagok nem kerülnek bele a borba. A vegán életmódba a biodinamikus gazdaságokban termelt szőlőből készült szűretlen borok sem illenek bele, hiszen a szőlőtermesztés során tülökben érlelt istállótrágyát, valamint egyéb állati részeket, például csont- és szarulisztet is felhasználnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/decanter.com