Back to top

Vegán trend a borpiacon

A veganizmus, azaz az állati eredetű alapanyagokat teljes körűen mellőző táplálkozás világszerte egyre többek által követett életmód, amit a borászat sem hagyhat figyelmen kívül.

A Vegan Society adatai szerint az Egyesült Királyságban legalább 542 ezer vegán van, számuk tíz évvel ezelőtt csupán 150 ezer volt. A veganizmus népszerűsége a filmvilág celebjeinek köszönhetően várhatóan tovább nő világszerte. Az Oscar-díjas James Cameron és a régóta vegán táplálkozást folytató ismert színésznő, Pamela Anderson a producere a növényi alapú táplálkozást bemutató dokumentumfilmnek, amit januárban mutattak be nagy érdeklődéssel kísérve a Sundance Filmfesztiválon.

A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata
A vegán igények miatt felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata

A brit Co-op áruházlánc az idén százra szeretné növelni vegán borkínálatát, és borbeszállítóit is arra ösztönzi, hogy lehetőségeik szerint készítsenek ilyen borokat. A Majestic Wine webáruház borai mellett külön szimbólummal jelöli a vegán és a vegetáriánus étrendnek megfelelő tételeket. Kínálatukban 32 vegán bortétel szerepel, de ez havonta változik. A boráruház szakértője elmondta, hogy a vegán borokat nem szűrik, nem derítik, így nem kerülnek kapcsolatba állati eredetű anyagokkal, például tojásfehérjével, halenyvvel vagy kazeinnel.

Ezeknek az anyagoknak a használatát sem az Európai Unióban sem pedig az Egyesült Államokban nem kell föltüntetni a boroscímkén. Ám az ilyen jellegű igények miatt – akárcsak a gluténmentes bor iránti kereslet – felvetődhet a borcímkéken föltüntetett információk felülvizsgálata, illetve a növényi eredetű derítő anyagok használata és az ez irányú kutatás élénkülése.

Tony Milanowski, a Plumpton College oktatója szerint a vegánok nemcsak táplálkozási, hanem etikai, illetve környezetvédelmi megfontolásból választják ezt az életmódot. A „keményvonalas” vegánok a méhviaszos dugózárást, illetve a tej alapú ragasztó anyaggal készült préselt parafadugó használatát is elutasítják, amíg a többség erre nem fordít akkora figyelmet, mivel ezek az anyagok nem kerülnek bele a borba. A vegán életmódba a biodinamikus gazdaságokban termelt szőlőből készült szűretlen borok sem illenek bele, hiszen a szőlőtermesztés során tülökben érlelt istállótrágyát, valamint egyéb állati részeket, például csont- és szarulisztet is felhasználnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

A súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a német borászok

Az idei súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a németországi borászok, az előrejelzések alapján 8,88 millió hektoliter bor kerülhet a hordókba - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.

Boróka, Villő és Zselyke kínálata

Boróka, Villő, Zselyke. Mi a közös ebben a három névben? Az, hogy mindhárom kislányról bort nevezett el az édesapjuk. A vendégek és a vásárlók nemcsak értékelik Takács Zsolt Rezi szőlőhegyén készített borainak újszerű elnevezését, hanem szívesen vásárolják őket.

Pécsen és a villányi borvidék településein kínál programokat az Európai Bordalfesztivál

Férfikarok és más énekegyüttesek, néptáncosok, zenekarok fellépéseivel, valamint borbemutatóval is várják a közönséget Pécsen és a villányi borvidék településein a szeptember 23. és 25. között zajló 26. Európai Bordalfesztivál szervezői.

Minőségi élelmiszereket előállító termelőket díjaztak

A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén borecetet készítő családi vállalkozás, egy baromfitenyésztő és egy bio kertész testvérpár vehette át.

Ismét lesz őszi bormustra Szegeden

A pandémia okozta kétéves kényszerű szünet után újra megrendezik Szegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztivált, melyen több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat - tájékoztatta a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t.

A határon túli gazdák is számíthatnak az agrártárcára

Az Agrárminisztérium (AM) folyamatosan figyelemmel kíséri a határon túli kis- és közepes termelők sorsának alakulását és minden eszközzel támogatja fennmaradásukat, lehetőséget biztosítva ezzel is az értékes helyi ízek piacon maradására - jelentette ki Ökrös Oszkár, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Bácsfeketehegyen, a Vajdasági Borudvar rendezvény ünnepélyes megnyitóján.

Törley József, a buborékok hazai atyja

Idén 140 éve, hogy kisebb megszakításokkal, de folyamatosan működik a Törley Pezsgőpincészet. Az egyik leginnovatívabb szakemberünk, Törley József által Budafokon alapított üzem sok vihart és sikert élt meg, az indulástól napjainkig terjedő időszakban. Az ünnepi alkalomnak köszönhetően különleges helyszínbejárásra és pezsgőlimonádé-workshopra invitáltak a szervezők.