0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Miért ez a nap lett a méhek világnapja?

Az Egyesült Nemzetek Szervezete május 20-át jelölte meg a méhek világnapjának. A határozatot december 20-án hozták a tavaly tartott new yorki közgyűlésén. A javaslatot főleg az Európai Unió tagországai támogatták. De miért ezt a napot választották?

A javaslat Szlovéniából érkezett, ahol a méhészkedés jelentős hagyományokkal rendelkezik, és ahol minden 200-ik szlovén foglalkozik méhészettel. Ez a legmagasabb arány az egész világon! A kétmilllió lakos közül ez 10 000 méhészt jelent, méhészenként átlag 16 méhcsaláddal. (Összehasonlításként: Magyarországon mintegy 20 000 méhész van, tehát minden 500. lakos lehet méhész, a méhcsaládok átlaga kb. 50 méhcsalád/méhész,  1 millió családdal számolva).

 

Szlovénia három évvel ezelőtt kérte, hogy jelöljenek meg egy napot a méhek világnapjának.

 

De miért is lett május 20-a méhek világnapja?

 

Először is ezen a napon született Szlovénia híres méhésze Anton Jansa, akit Mária Terézia 1770-ben az első osztrák méhésziskola vezetőjének nevezett ki. Anton Jansa ebben a méhésziskolában tette le a modern méhészkedés alapjait. Két jelentős könyvet is írt, az egyikben  a rajzásról értekezik, a másikban pedig a korabeli méhészkedés fogásait írja le. Mivel festőművész is volt, a kaptárait és kasait művészi értékű képekkel látta el. 

 

Másrészt május az a hónap, amelyikben az északi félteke méhcsaládjai a legaktívabbak és elkezdik a rajzást.

 

Dejan Zidan szlovén miniszterelnök-helyettes örvendetesnek találta a döntést, de véleménye szerint ez csak az első lépése egy nehéz, a méheket és más beporzókat védelem alá helyező folyamatnak. Egészen konkrét intézkedésekre is szükség lesz ahhoz, hogy a méhészek problémáira megoldás szülessen. 

 

Egy biztos, május 20-át, mint a méhek világnapját először idén fogjuk megünnepelni. 

Forrás: Deutsches Bienenjournal 2018/2