Back to top

Női lélek minden csepp borban!

Magyarország borásznői összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel. 30 pincészet, 80 bor és 10 pálinka kerül terítékre, természetesen - női kézből.

„Számos borkóstolón vettem már részt, az egészen kicsiktől a nagyszabású sétáló rendezvényekig, és mindig azt tapasztaltam, hogy főként a férfiaké a terep.

A Gyengébb? Nem! című könyvem megjelenése után elhatároztam, hogy szervezek egy olyan kóstolót, ahol csak borásznők mutatják be boraikat, hátha akkor a szebbik nem képviselői is nekibátorodnak, és akár a barátnőikkel akár a párjukkal együtt ellátogatnak a rendezvényre” – magyarázta Szabó Edit, borszakíró, a Borsmenta Magazin szerkesztője, hogyan is született meg a nőnapi borkóstoló ötlete Magyarország népszerű borásznőinek részvételével.

Milyen is a bor női szemmel?
Milyen is a bor női szemmel?

A terv megtetszett a Sofitel Budapest Chain Bridge-nek, így együtt hozzák létre az eseményt. Nagyon izgultak, mert ilyen még nem volt, a programba a könyvben nem szereplő borásznők közül is bekapcsolódnak néhányan, és kínálnak pálinkát is.

A Sofitel Budapest Chain Bridge és a Borsmenta Magazin bemutatja: CHERCHEZ LA FEMME, avagy GYENGÉBB? NEM! Az esemény időpontja természetesen március 8., 17:00, amikor 30 pincészet, 80 bor és 10 pálinka kerül terítékre, természetesen - női kézből.

Magyarország borásznői összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel. A borkóstolók terepe általában a férfiaké, ezen a napon azonban megkülönböztetett szeretettel várják a hölgyvendégeket is!

A helyszínen megvásárolható lesz Szabó Edit Gyengébb? Nem! című könyve is, amelyben a jelenlévő borásznők többsége szerepel, így a vendégek azonnal dedikáltathatják a kötetet a szerzővel és a szereplőkkel.

Ezen az estén ők töltenek Önnek:

ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet),

BABARCZI ZSUZSANNA (Babarczi Szőlőbirtok és Pince),

BAI EDIT (Dereszla Pincészet),

BÁRDOS SAROLTA (Tokaj Nobilis),

BERECZ STÉPHANIE (Tokaj Kikelet),

BODÓ JUDIT (Bott Pince),

BUSSAY DOROTTYA (Bussay Pincészet),

CSETVEI KRISZTINA (Csetvei Pince),

DEBRECZENI MÓNIKA (Vylyan Pincészet),

GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA (Gál Szőlőbirtok és Pincészet),

GERE ANDREA (Gere Attila Pincészete),

HANAUER SUSANN (Wassmann Pince),

HEIMANN ÁGNES (Heimann Családi Birtok),

HOMOKY DOROTTYA (Homoky Pincészet),

JEKL FLÓRA (Jekl Pincészet),

KOVÁCS ZITA (Kovács és Lánya Borászat),

LAPOSA ZSÓFI (Laposa Birtok),

LATORCZAI RÁCZ LILLA, LUKA ENIKŐ (Luka Pince),

MAGYAR ANITA (Hangavári Pincészet),

MATOLCSY SÁRA (Etyeki Kúria Borgazdaság),

MOLNÁR JÚLIA DÓRA (Csendes Dűlő Szőlőbirtok),

NYÚLNÉ PÜHRA BEÁTA (Nyakas Pincészet),

OSVÁTH FRUZSINA (Royal Tokaji Borászat),

RÁCZ ERIKA (Sanzon Tokaj),

UJVÁRI VIVIEN (Ujvári),

WILLE-BAUMKAUFF MÁRTA (Tokaj Pendits),

ZSIRAI KATA (Zsirai Pincészet)

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Indulnak a Tokaji Borongolók

Tokajbusz elnevezéssel speciális buszjáratokat indít a hétvégétől a Volánbusz, segítve a borturizmust Tokaj-Hegyalján.

Szóról szóra, borról borra

Az elmúlt évben hat Szent-György hegyi pince részvételével indult az 1bor1vers projekt, idén ez a szám duplájára nőtt; így a Balaton borrégió 12 pincészetének egy-egy bora kóstolható most össze kortárs versekkel.

Család, összetartás, elhivatottság

„Büszke vagyok szüleimre, de még inkább büszke vagyok az unokáimra. Nem cserélném őket még a Cserszegi fűszeresre sem.” Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szavait keszthelyi emlékszobájának avatásán egyfajta mottóként idézték, kiemelve: ez a nagyon mély és tömör mondat mindent elárul Karcsi bácsiról. Benne van a családszeretet, az összetartás és a szakma iránti elhivatottság.

Általános és speciális zöldmunkák

A szőlőtermesztésben a növényvédelem csak akkor lehet hatásos, ha megfelelő zöldmunkákkal párosul. Olyan szellős lombozat kialakítása a cél, amelyről hamarabb felszárad a harmat és az esőcseppek, a levelek, a fürtök kevésbé maradnak nedves, párás környezetben.

Kadarka: nosztalgia vagy lehetőség?

Engedj haza Kadarka! – csaknem fél évszázada egy hangulatos budai borozóban egy kis tábla felirata így figyelmeztette a vendégeket, hogy előbb-utóbb ideje lenne hazamenni. Abban az időben vélhetően nem volt olyan kocsma Magyarországon, ahol ne szerepelt volna az italok között a legnépszerűbb hazai bor, a Kadarka.