A közvélemény több mint 60 százaléka vélekedik úgy Európában, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) minden uniós polgár javát szolgálja, nem csupán a termelőkét – közölte a témában tartott felmérésére hivatkozva az Európai Bizottság a közelmúltban. A tavaly decemberben lebonyolított, uniós szintű megkérdezés a közvélemény attitűdjeit kutatta az uniós élelmiszergazdaság kapcsán. A kutatás során az EU 28 tagállamából mintegy 28 ezer embert kérdeztek meg a témában.
A válaszadók 55 százaléka szerint a termelők legfőbb feladata, illetve felelőssége, hogy „biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszert állítsanak elő”.
Ennek elősegítését tartották egyébként a KAP legfőbb céljának is, a megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, hogy az elsőrendű szempont a támogatási rendszer megalkotásában a megfelelő élelmiszerellátás elősegítésének kell lennie. Ez egyébként 6 százalékponttal több, mint 2015-ben volt.
Hasonlóan hangsúlyos szempont a környezet védelme, illetve a klímavédelem kérdése. A felmérésben szereplők 50 százaléka vélekedett úgy, hogy ezen szempontnak szintén az egyik elsőrendű célnak kell lennie a Közös Agrárpolitika kialakításánál. Ez szintén 6 százalékpontos emelkedést jelent a 2015-ös felmérés óta. Az Európai Bizottság hozzáteszi: a KAP következő ciklusára vonatkoztatva Brüsszel javaslata is erre irányul majd.
Figyelemreméltó az is, hogy bár a polgárok többsége általában nem rendelkezik kellő ismeretekkel az EU munkájáról, a KAP jól ismert rendszer: a válaszadók több mint kétharmada (67 százaléka) tisztában van azzal, hogy az Európai Unió pénzt ad a gazdáknak a Közös Agrárpolitika keretében. Ebben egyébként kis változás történt csak az utóbbi években, úgy tűnik, hogy a KAP ismertsége régóta stabil. Egyébként még a legtájékozatlanabb országokban sem ment a KAP ismerete 50 százalék alá, valószínűleg ez az EU legismertebb szisztémái közé tartozik.
A KAP megítélése sem rossz a polgárok körében:
figyelembe véve az élelmiszerbiztonságot is, vagyis az egészséges, biztonságos élelmiszerek elérhetőségét, mint kulcs szempontot. 62 százalék úgy véli, a KAP hozzájárul a fenntartható élelmiszertermeléshez is.
A termelőknek nyújtott támogatásról egyébként 45 százalék gondolja azt, hogy az „nagyjából megfelelő” mértékű. Csak negyedennyi ember gondolja azt, hogy a termelőknek nyújtott támogatás túl sok, és aránylag kevesen mondták, hogy túl kevés az uniós szubvenció. Ezzel összecseng az is, hogy
a válaszadók 44 százaléka szeretné, ha a következő 10 évben növekedne a mezőgazdasági termelőknek juttatott támogatások összege.