Back to top

Drónokkal egyszerűsítenék a juhászok mindennapjait

A tengerentúlon a dróntechnológia juhokra gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatók szerint a modern technológia hatalmas segítséget jelenthet akár a kisebb gazdaságoknak is.

A dróntechnológia az élet számos területén hódít egyre nagyobb teret, köztük a mezőgazdaságban is. A PricewaterhouseCoopers becslése szerint a mezőgazdaságban használatos drónok potenciális piaca elérheti a következő években globálisan elérheti a 32,4 milliárd dollárt, mivel a növénytermesztés és az állattartás ellenőrzésére, vizsgálatára specializált csúcstehcnológiás rendszerek használatával csökkenthető az emberi hibalehetőség, amellett, hogy időt és pénzt spórolnak a gazdáknak. 

Egy friss kutatásban az állatokra gyakorolt hatásait vizsgálták az amerikai Virginia Tech Egyetem közösségi oktatási programja keretében: a juhokon végzett vizsgálat célja az volt, hogy olyan eszközöket, eljárásokat fejlesszenek ki, amelyeket elérhető áruk és viszonylagos egyszerűségük miatt a kisebb gazdaságok is használhatnak majd. Ezek használatával a gazdák gyorsan és egyszerűen szemrevételezhetik, ellenőrizhetik állatállományukat: van-e elkóborolt, vagy sérült állat, netán megellettek-e a mezőn az anyajuhok.

Az ezzel kapcsolatos kísérletek során a kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak az állatok a drónra. A kamerákkal ellátott eszközt először huszonkét méternyire röptették a juhoktól, később pedig csökkentették a magasságot egészen három méterig. A vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy az állatok idővel megszokják a drónt. Az első néhány röptetésnél ugyanis a juhok egy része megijedt az eszköztől, idővel azonban szinte kivétel nélkül figyelmen kívül hagyták azt.

A kutatók szerint a technológia alapjaiban változtathatja meg azt, ahogyan a gazdálkodók az állataikat kezelik, annál is inkább, mivel rövidebb idő alatt sokkal nagyobb területet láthatnak így át – egy helyben állva, akár két futballpálya méretének megfelelő területet ellenőrizhetnek. Az eszközök pedig bárki számára elérhetőek, méghozzá az előnyeiket figyelembe véve viszonylag csekély összegért: egy hobbidrón már 500 dollárért beszerezhető. A kamerával felszerelt drónok rendelkeznek minden olyan funkcióval, amire a gazdáknak szükségük lehet: az egyszerű kezelőszervek, illetve az automatikus fel- és leszállási funkciók révén az eszköz pillanatok alatt bevethető.

A kutatás célja ugyanakkor az is, hogy egyre több mezőgazdasággal foglalkozó család számára váljanak ismertté ezek a technológiák, ezt pedig egyebek között a fiatalok bevonásával igyekszenek elérni, akik révén az idősebbek is megtapasztalhatják majd a drónokban rejlő lehetőségeket.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az év traktorát is hozzák Bábolnára

Egyebek mellett két MASSEY FERGUSON újdonsággal, FARMTECH pótkocsikkal, trágyaszóróval és precíziós kijuttatásra alkalmas KERTITOX permetező géppel érkezik a Bábolnai Gazdanapokra az Agro-Alfa Kft. szeptember 9-11-én.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.