Back to top

A vízforrások fenntarthatóságára is ügyel az új KAP

A víz alapvető eleme az agrár-élelmiszeripari termelésnek. Megfelelő, jó minőségű és könnyen hozzáférhető víz nélkül az európai agrár-élelmiszeripari termékek veszélybe kerülhetnek.

Európában átlagosan az összes vízhasználat 44 százaléka a mezőgazdaságban keletkezik, és egyes régiókban eléri 80 százalékát.

A növekvő globális népesség és az éghajlatváltozás növeli a kedvezőtlen éghajlati viszonyok – például az aszályok – kockázatát, a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás növekszik. Ezért az Európai Bizottság mind a rövid, mind a hosszú távú stratégiákat kidolgozta a fenntarthatóbb vízhasználat biztosítása érdekében.

A jelenlegi közös agrárpolitika keretében az úgynevezett kölcsönös megfeleltetési mechanizmus hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz, azzal a kötelezettséggel, hogy a mezőgazdasági termelők konkrét agrár-környezetvédelmi céloknak – beleértve a vízhasználatot is – megfeleljenek a közvetlen kifizetési támogatás megszerzése érdekében. Más intézkedések, mint például az ökológiai fókuszterületek és az állandó gyepek létrehozása is hozzájárulnak a fenntartható vízmegőrzéshez. Megvédik a biológiai sokféleséget, a peszticidek ilyen területeken történő használatának korlátozásával.

A közös agrárpolitika vidékfejlesztési programjai szintén szerepet játszanak a fenntartható vízhasználat előmozdításában. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott programok hat prioritás köré szerveződnek, amelyek közül az egyik az erőforrás-hatékonyság előmozdítása. Számos jó példa jelzi a támogatás értelmes elköltését: például a lengyelországi Łódź-régióban 150 embernek nyújtott kisléptékű víztakarékossági képzéseket.

Az ágazat uniós kutatása és innovációja szintén hozzájárul a vízfogyasztás hatékonyabbá tételéhez. A Horizon2020-as alapokon keresztül olyan projekteket támogatnak, amelyek innovatívak és precíziós gazdálkodást segítik hatékony vízhasználat javítása érdekében. A spanyolországi La Mancha régióban a vízkészletek túlzott használata okozta a felszín alatti medencék kiszáradását. Azóta projektet hoztak létre, hogy segítséget nyújtsanak a helyi gazdálkodók számára. Például egy ilyen eszköz lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megbecsüljék termésük vízfogyasztását, miközben ellenőrzik, hogy öntözéshez jogszerűen megengedett vízmennyiséget használnak-e fel. Egy másik eszköz, az OPTIWINE a szőlőültetvényeken felhasználható megfelelő vízmennyiséget számolja ki, javítva a szőlő minőségét, miközben csökkenti a vízfogyasztást. A számítások alapja a műholdas adatok és a földön telepített időjárási, növényi és talajérzékelők által gyűjtött adatok.

Az Európai Bizottság a jövőben is fenntartja a fenntartható vízhasználat egyéb módjait. A vízzel foglalkozó munkacsoportot felállították azzal a céllal, hogy ösztönözzék a befektetéseket és terjesszék a legjobb gyakorlatokat az európai mezőgazdaságban.

A Bizottság a mezőgazdaság, az éghajlatváltozás elleni fellépés, valamint a tudomány és a tudás területén dolgozó szervezeti egységek közös kezdeményezésén keresztül a vízminőség és a fenntartható gazdálkodás területén is dolgozik, hogy EU-szintű platformot teremtsen a gazdaságon belüli tápanyag-gazdálkodásra. Ez az eszköz olyan adatokat gyűjt össze, mint pl.  a műholdas adatok, a talajmintavétel és a földi parcella információi, és közvetlenül elérhetőek lesznek a gazdálkodók számára, hogy segítsenek tudatosan dönteni a tápanyagigényről. Remélhetőleg a platform kétirányú adatcserére vezet majd a gazdálkodók és a hatóságok között, támogatva a környezetvédelmi kötelezettségvállalások egész sorát.

A ambiciózusabb eredmények elérése érdekében a jövőbeni közös agrárpolitika továbbra is befektetni és ösztönözni fogja a kutatást és az innovációt az ágazatban. Az „intelligens öntözés" technológiák és tápanyag-gazdálkodási eszközök bevezetésével a vízhasználat már javul. A jövőbeni politika azt is biztosítja, hogy a digitális gazdálkodási forradalom eljusson az EU összes gazdaságához.

Forrás: 
NAK/Európai Bizottság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kelesztő öntözéssel a repcerekordért

Minden növény termesztésében az alázat a legfontosabb technológiai elem. Ezzel fogadott Megyaszón Sárossy Ferenc, a Harangod-cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa. Aki az utóbbi évtizedek során nem tanulta meg, hogy nem a természet igazodik hozzánk, az jó eséllyel rosszul jár. Az ember tudásának kell olyan szintre elérnie, amivel ki tudja szolgálni a természet, azon belül a növények és állatok igényeit.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Megjelent a köztársasági elnök határozata az államtitkárok kinevezéséről

Nagy István, agrárminiszter a Facebookon jelentette be az államtitkárok kinevezését.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

A természet az ukrajnai háború csendes áldozata

Az ukrán természetvédelmi miniszter és civilszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta nem csak az emberek, hanem a környezet és a természet is súlyos károkat szenved, amelyek helyrehozása évtizedekbe telhet. A környezetszennyezés pedig kihat a mezőgazdaságra is.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.