Back to top

A vízforrások fenntarthatóságára is ügyel az új KAP

A víz alapvető eleme az agrár-élelmiszeripari termelésnek. Megfelelő, jó minőségű és könnyen hozzáférhető víz nélkül az európai agrár-élelmiszeripari termékek veszélybe kerülhetnek.

Európában átlagosan az összes vízhasználat 44 százaléka a mezőgazdaságban keletkezik, és egyes régiókban eléri 80 százalékát.

A növekvő globális népesség és az éghajlatváltozás növeli a kedvezőtlen éghajlati viszonyok – például az aszályok – kockázatát, a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás növekszik. Ezért az Európai Bizottság mind a rövid, mind a hosszú távú stratégiákat kidolgozta a fenntarthatóbb vízhasználat biztosítása érdekében.

A jelenlegi közös agrárpolitika keretében az úgynevezett kölcsönös megfeleltetési mechanizmus hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz, azzal a kötelezettséggel, hogy a mezőgazdasági termelők konkrét agrár-környezetvédelmi céloknak – beleértve a vízhasználatot is – megfeleljenek a közvetlen kifizetési támogatás megszerzése érdekében. Más intézkedések, mint például az ökológiai fókuszterületek és az állandó gyepek létrehozása is hozzájárulnak a fenntartható vízmegőrzéshez. Megvédik a biológiai sokféleséget, a peszticidek ilyen területeken történő használatának korlátozásával.

A közös agrárpolitika vidékfejlesztési programjai szintén szerepet játszanak a fenntartható vízhasználat előmozdításában. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott programok hat prioritás köré szerveződnek, amelyek közül az egyik az erőforrás-hatékonyság előmozdítása. Számos jó példa jelzi a támogatás értelmes elköltését: például a lengyelországi Łódź-régióban 150 embernek nyújtott kisléptékű víztakarékossági képzéseket.

Az ágazat uniós kutatása és innovációja szintén hozzájárul a vízfogyasztás hatékonyabbá tételéhez. A Horizon2020-as alapokon keresztül olyan projekteket támogatnak, amelyek innovatívak és precíziós gazdálkodást segítik hatékony vízhasználat javítása érdekében. A spanyolországi La Mancha régióban a vízkészletek túlzott használata okozta a felszín alatti medencék kiszáradását. Azóta projektet hoztak létre, hogy segítséget nyújtsanak a helyi gazdálkodók számára. Például egy ilyen eszköz lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megbecsüljék termésük vízfogyasztását, miközben ellenőrzik, hogy öntözéshez jogszerűen megengedett vízmennyiséget használnak-e fel. Egy másik eszköz, az OPTIWINE a szőlőültetvényeken felhasználható megfelelő vízmennyiséget számolja ki, javítva a szőlő minőségét, miközben csökkenti a vízfogyasztást. A számítások alapja a műholdas adatok és a földön telepített időjárási, növényi és talajérzékelők által gyűjtött adatok.

Az Európai Bizottság a jövőben is fenntartja a fenntartható vízhasználat egyéb módjait. A vízzel foglalkozó munkacsoportot felállították azzal a céllal, hogy ösztönözzék a befektetéseket és terjesszék a legjobb gyakorlatokat az európai mezőgazdaságban.

A Bizottság a mezőgazdaság, az éghajlatváltozás elleni fellépés, valamint a tudomány és a tudás területén dolgozó szervezeti egységek közös kezdeményezésén keresztül a vízminőség és a fenntartható gazdálkodás területén is dolgozik, hogy EU-szintű platformot teremtsen a gazdaságon belüli tápanyag-gazdálkodásra. Ez az eszköz olyan adatokat gyűjt össze, mint pl.  a műholdas adatok, a talajmintavétel és a földi parcella információi, és közvetlenül elérhetőek lesznek a gazdálkodók számára, hogy segítsenek tudatosan dönteni a tápanyagigényről. Remélhetőleg a platform kétirányú adatcserére vezet majd a gazdálkodók és a hatóságok között, támogatva a környezetvédelmi kötelezettségvállalások egész sorát.

A ambiciózusabb eredmények elérése érdekében a jövőbeni közös agrárpolitika továbbra is befektetni és ösztönözni fogja a kutatást és az innovációt az ágazatban. Az „intelligens öntözés" technológiák és tápanyag-gazdálkodási eszközök bevezetésével a vízhasználat már javul. A jövőbeni politika azt is biztosítja, hogy a digitális gazdálkodási forradalom eljusson az EU összes gazdaságához.

Forrás: 
NAK/Európai Bizottság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre hosszabbak lesznek a hőhullámok

Egyre hosszabbra nyúlnak a nyári hőhullámok és velük együtt az extrém szárazság által sújtott időszakok is egyre hosszabbak lesznek, ami az emberi egészség mellett a mezőgazdaságra is negatívan hat majd – állapították meg kutatók a Berlini Humboldt Egyetem és az ugyancsak a német fővárosban található Éghajlatelemző Központ közös tanulmányában.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Magyartarkákkal tartják fenn a Böddi-szék szikes vízi élőhelyeit

Magyartarka üsző gulya érkezett a Böddi-székre, ahol a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság legelőterületeit vehették birtokba. Az állatok legelésükkel hozzájárulnak a szikes élőhelyek természetességének javulásához, a szikes tavakra jellemző változatos élővilág megőrzéséhez.

Veszélyben a dohányültetvények

Megjelent a dohányültetvényeken a TMV, azaz a dohánymozaik vírus Lengyelországban, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene. Az ország déli vidékein egyre nagyobb területeket veszélyeztet a vírus.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 81-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Messziről jött, messzire lát

Bánáti Diána egyetemi tanár személyében július 1-je óta új dékán irányítja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. Határozott, céltudatos, ami a nyilatkozatából is kiderül, a legritkább esetben fogalmazza meg a terveit feltételes módban. Kívülről jött ide, de nem ismeretlen hely számára Debrecen.

Bizakodóak a magyar mezőgazdasági vállalkozások

Alapvetően bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat: a cégek idén a vásárlói kereslet növekedésére számítanak, ugyanakkor kevesebben, de nagyobb volumenben terveznek beruházásokat – derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből.

A kánikulában akár a szokásos háromszorosát is eladják ásványvízből

Háromszor annyi ásványvizet is eladnak a kánikulában a magyarországi áruházláncok, mint egy átlagos hőmérsékletű napon - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

Megszűnik a hőség és csapadék is öntözi a talajokat

Az utóbbi napok forró, száraz időjárása megviseli a szántóföldeken és a gyümölcsösökben dolgozókat, de a hőségben az állatok és növények is fokozott gondoskodást igényelnek.