Back to top

Fogyókúrás étel a bárányhús

A bárányhús fogyasztását népszerűsítette a húsvét előtti hétvégén negyedik alkalommal megrendezett Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál. A bárány kultúránk része, a népmesék gyakori szereplője, még sincs benne a mindennapok étrendjében.

A fesztivál megnyitóján V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a bárány szakrális tartalommal bír, a Megváltót jelképezi. Kultúránk része, a népmesék gyakori szereplője, még sincs benne a mindennapok étrendjében, írja a Vas Népe.

Ásványianyag-tartalma és aminosav-összetétele miatt ajánlott hetente háromszor 15 dekagramm bárányhúst fogyasztani
Ásványianyag-tartalma és aminosav-összetétele miatt ajánlott hetente háromszor 15 dekagramm bárányhúst fogyasztani
Fotó: vasvar.hu

Pedig a bárányhús egészséges, sőt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, akár heti három alkalommal is. Ezt már Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezetője mondta el a fesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián. A fiatal, világos hús a halhoz, a baromfihoz vagy a nyúlhoz hasonlít. Könnyen emészthető, segíti a zsírok lebontását. Ásványianyag-tartalma és aminosav-összetétele miatt ajánlott hetente háromszor 15 dekagramm bárányhúst fogyasztani. A bárány jó sültnek, levesnek és rántani, míg a birkahús pörkölnek, gulyásnak való.

A bárányfesztivál vendége volt Dani János makói juhász, aki cifra szűrében a rendezvény egyik látványossága volt. A családjában minden felmenője juhász volt, dédapja 1801-től őrzött birkákat. Jelenleg 150-200 tejelő cigája juhot tart a tanyája körül. Negyven évig kézzel fejt, három éve fejőgéppel dolgozik. Dani János a fesztiválon a túrkevei és a karcagi csapatoknak segített főzni, és bemutatta a gomolyasajt készítését.

A IV. Húsvéti Bárányfesztiválon kiválasztották Vasvár Város Borát is, ami Varga Zoltán 2015-ös évjáratú merlot-ja lett. A Hegyháti Tavasz Tortája versenyen az alsóújlaki Takácsné Németh Beáta Tavaszi zsongás fantázianevű tortája nyert.

A fesztivál ötletgazdája dr. Seregi János állatorvos volt, aki korábban Vasváron lakott.

 

Forrás: 
vaol.hu/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.