A fesztivál megnyitóján V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a bárány szakrális tartalommal bír, a Megváltót jelképezi. Kultúránk része, a népmesék gyakori szereplője, még sincs benne a mindennapok étrendjében, írja a Vas Népe.
Pedig a bárányhús egészséges, sőt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, akár heti három alkalommal is. Ezt már Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezetője mondta el a fesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián. A fiatal, világos hús a halhoz, a baromfihoz vagy a nyúlhoz hasonlít. Könnyen emészthető, segíti a zsírok lebontását. Ásványianyag-tartalma és aminosav-összetétele miatt ajánlott hetente háromszor 15 dekagramm bárányhúst fogyasztani. A bárány jó sültnek, levesnek és rántani, míg a birkahús pörkölnek, gulyásnak való.
A bárányfesztivál vendége volt Dani János makói juhász, aki cifra szűrében a rendezvény egyik látványossága volt. A családjában minden felmenője juhász volt, dédapja 1801-től őrzött birkákat. Jelenleg 150-200 tejelő cigája juhot tart a tanyája körül. Negyven évig kézzel fejt, három éve fejőgéppel dolgozik. Dani János a fesztiválon a túrkevei és a karcagi csapatoknak segített főzni, és bemutatta a gomolyasajt készítését.
A IV. Húsvéti Bárányfesztiválon kiválasztották Vasvár Város Borát is, ami Varga Zoltán 2015-ös évjáratú merlot-ja lett. A Hegyháti Tavasz Tortája versenyen az alsóújlaki Takácsné Németh Beáta Tavaszi zsongás fantázianevű tortája nyert.
A fesztivál ötletgazdája dr. Seregi János állatorvos volt, aki korábban Vasváron lakott.